Právě je čtv pro 14, 2017 4:15 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: stř lis 26, 2014 11:11 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 17, 2011 12:00 am
Příspěvky: 195
Bydliště: Praha
Potřeboval bych pomoc někoho technicky zdatnějšího nebo někoho kdo ovládá technickou němčinu. Před časem jsem na aukru koupil nový, zabalený modul na spínání brzdových světel značky Carson. Chtěl bych ho teď použít na autě pro kluka,
ale nějak nemůžu přijít na to, jak to má vlastně fungovat.
Je k tomu sice návod - http://01martin.rajce.idnes.cz/Brzdovy_modul_Carson/,
ale němčinu neovládám a když jsem to nechal přeložit překladačem tak z toho,
co z toho vylezlo jsem nebyl o moc moudřejší. Nechápu jak to má fungovat,
když to má jen dva připojovací kablíky, na jeden se má připojit + a na druhý -
a napájet napětím 6 - 8,4V. Čekal bych tam alespoň ještě nějaký jeden kabel, který
bude jednotce dodávat signál kdy mají brzd. světla svítit. Když to jen připojím
k motoru, motor spouštím a vypínám, tak to nic nedělá, stejně tak i při přímém připojení k baterce. Budu vděčný za každou radu, případně za informace z překladu
návodu, které mi pomůžou k zprovoznění modulu .

Obrázek

_________________
Auto: SCX10 - old Chevy
Vysílačka: Robitronic TL-3C 2,4Gh
http://01martin.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 12:18 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: ned kvě 24, 2009 11:00 pm
Příspěvky: 1056
Bydliště: MORAVA
Jak "nic nedělá" nesvítí vůbec , nebo nesvítí tak jak ty bys chtěl ?

_________________
RCTR - RC Truck Rally- Dakarky LIAZka a KAMAZel


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 12:35 am 
Offline
Administrátor
Uživatelský avatar

Registrován: sob zář 05, 2009 11:00 pm
Příspěvky: 4800
Bydliště: Lázně Toušeň
No německy si umím akorát objednat pivo a prostitutku, ale podle mne se v návodu píše, že modul se má připojit paralelně k motoru, tedy spíš k reglu. Červený drát tedy na (+) motorový drát z regulátoru (obvykle červený, bílý nebo žlutý drát), černý na (-) motorový drát z regulátoru.

_________________
Michal Nováček - RC.305 - http://rc.305.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 7:56 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 17, 2011 12:00 am
Příspěvky: 195
Bydliště: Praha
Tím "připojením k motoru" jsem myslel to, že jsem modul připojil na kabely od regulátoru k motoru,
tak jak píše minotaur. Tím, že "nic nedělá" jsem chtěl říct, že nijak nereaguje na zpomalování motoru nebo brzdění. Dnes jsem to ještě znovu zkoušel a všiml jsem si, že při prudkém brzdění (páka z plného plynu vpřed do zpátečky, diody modulu někdy slabě probliknou. Technicky to ani nijak jinak zapojit nejde. To by mne fakt zajímalo co je popisováno v tom čtyřstránkovém manuálu :-( .

_________________
Auto: SCX10 - old Chevy
Vysílačka: Robitronic TL-3C 2,4Gh
http://01martin.rajce.idnes.cz/


Naposledy upravil Martin01 dne čtv lis 27, 2014 8:03 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 8:03 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: ned bře 09, 2014 5:31 pm
Příspěvky: 125
Bydliště: Kralupy nad Vltavou
Ahoj.Kamarád to měl tak nějak podobně,a protože ten modul je třeba napájet,měl červený na plus baterie a ten druhý na jeden vývod motoru.A funguje mu to.Já mám teda zvlášť napájení a zvlášť vývody na motor,ale to jsem si vyrobil sám.S toho schématu je vidět,že červený se má dát na akku plus,je tam i napětí,to si nepamatuju.Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 8:26 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 17, 2011 12:00 am
Příspěvky: 195
Bydliště: Praha
To je právě to co mne na tom mate, že to má vlastně jen připojení k napájení (aby to vůbec mohlo svítit), ale protože to nemá žádný další kabel ze kterého by to mohlo nějak brát signál kdy to má "brzdit - svítit" tak to asi ten signál musí brát zároveň z toho napájení. Pokud bych zapojil jak píšeš,jeden kabel třeba na mínus motoru a druhý na plus od baterky, tak při couvání (přepólování motoru) bych do toho modulu vlasně pouštěl taky plus od motoru, do kabelu, kde modul potřebuje mínus a to by asi nedopadlo moc dobře. Když to připojím napřímo k baterce, tak to nesvítí, jen při připojování a odpojování to lehce problikne.

_________________
Auto: SCX10 - old Chevy
Vysílačka: Robitronic TL-3C 2,4Gh
http://01martin.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 8:33 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: ned bře 09, 2014 5:31 pm
Příspěvky: 125
Bydliště: Kralupy nad Vltavou
No,já bych řek,že pokud tam jinej drát není,tak jinou možnost nemáš.A pokud si představíš,že motor má skoro nulovej odpor,tak na polaritě nezáleží.A vždy je tam menší napětí,než na baterce.kamarádovi to tak chodí.Zkus to,tomu neublížíš.Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 8:58 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 17, 2011 12:00 am
Příspěvky: 195
Bydliště: Praha
Tak jsem to zkusil, dobrá zpráva je, že modul to přežil bez úhony.
Špatná je, že to funkčnosti modulu nijak nepomohlo, zase jen
při prudkém brzdění slabě problikne. Ještě mne napadlo,
jestli na funkčnost toho modulu nemůže mít vliv typ motoru,
používám 70T. :-p

_________________
Auto: SCX10 - old Chevy
Vysílačka: Robitronic TL-3C 2,4Gh
http://01martin.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 9:12 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: ned kvě 24, 2009 11:00 pm
Příspěvky: 1056
Bydliště: MORAVA
Proto jsem se ptal jak je to s tou nefunkčností .......... ono to totiž podle toho německýho popisu vypadá, že to ani nic jinýho dělat nebude ....... píšou tam o rozsvícení při odstavení plynu , přičemž délka svitu je ... (a teď buď - nastavená , nebo nastavitelná .... modulem , nebo na modulu) nevím co z toho je správně. Prostě to asi funguje podobně jako když použiješ obrácenej impuls a buď je to na modulu nastavené napevno , nebo se to dá ještě poštelovat - to zrovna němčínářsky nedám.

_________________
RCTR - RC Truck Rally- Dakarky LIAZka a KAMAZel


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 9:17 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: ned bře 09, 2014 5:31 pm
Příspěvky: 125
Bydliště: Kralupy nad Vltavou
Motor by neměl mít vliv.Možná spíš regl.Kamarád to má na TU105,klasika tamyia.Napadá mě jen: červený na + baterky,černý na jeden nebo druhý vývod motoru.Pak opak- mínus na mínus baterky a červený zas na oba vývody motoru.A pak již jen založit někam dozadu do skříně.Já měl koupenej taky origo a jediný tam chodily blinkry,který nechci.brzdy ani zpátečky jsem nerozchodil.Tak jsem si navrh vlastní.P


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: čtv lis 27, 2014 11:04 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 17, 2011 12:00 am
Příspěvky: 195
Bydliště: Praha
Tak jsem to odzkoušel s jiným motorem a stále nic. Odzkoušeno i propojení + motor - baterka, - motor + baterka, - baterka - motor, + baterka + motor a taky nic, maximálně to na zlomek vteřiny slabounce problikne a to ještě ne vždycky.
Pokud se to má rozsvěcet při odstavení plynu, tak ani toho jsem zatím nedocílil. Zase si říkám, že na to, kolik je na tom modulu
elektroniky by to mělo být "chytřejší". Nastavovat na tom nic nejde, potenciometr, ani nic podobného to nemá.
Zkouším to s DSYSem, tak to ještě zítra zkusím s TUčkem.

_________________
Auto: SCX10 - old Chevy
Vysílačka: Robitronic TL-3C 2,4Gh
http://01martin.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: pát lis 28, 2014 11:26 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv dub 01, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 187
Bydliště: Praha a někdy i Tábor
Vypadá to, že je tam nějake "super kapacitor", kterej se nabíjí, když jedeš a pak to svítí z něj, když zabrzdíš. I po zběžném nahlédnutí do návodu.
Připoj paralelně s motorem za regl. zvedni auto, a nech chvíli (několik sekund podle návodu) motor naplno běžet (možná pro jistotu na každou stranu), aby se ten kondenzátor v modulu nabil. Pak by to mohlo začít fungovat podle očekávání.

_________________
http://rc-svetla.cz
http://jezevcinora.cz/gallery

CC-01 Mitsubishi Montero (2,4GHz) :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: pát lis 28, 2014 11:30 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv dub 01, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 187
Bydliště: Praha a někdy i Tábor
Jinak vetsinu navodu pisou takovy ty veci jako, ze to neni urcene do vody, ze az to doslouzi, tak to patri do elektroodpadu.. :)

Melo by to byt pripojene na motor tak, ze cerveny kabel je na tom dratu motoru, kde je plus kdyz jedes dopredu.
Funguje to od 6 do 9,4V, tak jen 2S LiPO.

_________________
http://rc-svetla.cz
http://jezevcinora.cz/gallery

CC-01 Mitsubishi Montero (2,4GHz) :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Brzdový modul Carson - prosím o pomoc
PříspěvekNapsal: sob lis 29, 2014 12:11 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob pro 17, 2011 12:00 am
Příspěvky: 195
Bydliště: Praha
Tak záhada modulu díky badgerovi vyřešena :FINE:
a tímto mu velice děkuji za pomoc. :FRIENDS:
Sice to nebylo pár sekund ale skoro minuta co jsem to musel nechat
běžet, aby se to nabilo a ty diody začaly při zastavení trochu víc svítit,
ale myšlenka je to evidentně správná. Zatím to teda funguje tak nějak rozpačitě,
ale to taky asi bude nastavením regulátoru. Mám tam nového DSYSe
a musím na něm ještě nastavit brzdu, ale mám jen programovací kartu
ke staré řadě DSYSů, tak to asi budu muset nastavit vysílačkou,
což mne docela děsí a ještě k tomu sbírám odvahu.

_________________
Auto: SCX10 - old Chevy
Vysílačka: Robitronic TL-3C 2,4Gh
http://01martin.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Copyright © 2012 Modelářské fórum RC4x4.cz - Forum pro všechny příznivce pomalé jízdy terénem.
Jedeme na phpBB. Máme rádi expediční rc modely a vlastně vše, co má alespoň čtyři kola.