Právě je pát pro 15, 2017 7:28 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ...jak na spínač?
PříspěvekNapsal: ned úno 08, 2009 9:25 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 25, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1844
Bydliště: u Kolína
Dospěl sem k závěru, že nutně potřebuju na Merglu províst drobný změny v elektronice...zajedno bych chtěl na dálku vypínat a zapínat světla...na autě mám dark drifter kit, kterej se obsluhuje tlačítkem, to mám řešený mikroservem, nicméně když sem rozsvícenej, a chci zhasnout, musim projít přes 7 režimů blikání k režimu tma...proto sem vyvinul teorii, že kdyby na napájecím kablíku ke kitu byl malej spínač ovládanej volnym kanálem, dalo by se jeho pomocí zhasínat a rozsvěcet dle libosti...
další věc je, že stejnej spínač bych potřeboval na napájení navijáku, aby nedocházelo k nechtěnýmu navíjení během jízdy...
vzhledem k tomu, že elektronika je pro mně ještě stále obcí kdesi ve španělsku, ptám se...co tam vrazit?? představuju si jenom nějakej jednoduchej spínač, zapojenej do volnýho kanálu, kterej se připájí řekněme na + kablík, a buď pouští šťávu, nebo nepouští šťávu

_________________
**Honza**
**Original since 1981**
**Modellbau Heinzinger team driver**
**#RTRCZ team driver**


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned úno 08, 2009 9:50 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv lis 27, 2008 12:00 am
Příspěvky: 322
Bydliště: Praha 10
řešení existuje, hotové, ověřené, používám na všech modelech

http://www.s-hobby.cz/rctruck/stranky/i ... atelny.htm

Umí to fungovat i jako blikač, ovládá se jedním kanálem, jde nastavit kde přesně má zabírat která poloha - tj. umí ON1 - OFF - ON2 ... ON1 a ON2 má obrácenou polaritu na stejným výstupu, takže stačí obrátit diody např.

Fakt super.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned úno 08, 2009 11:05 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 25, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1844
Bydliště: u Kolína
na ten sem koukal, akorát sem si nebyl jistej, jestli to bude vono...pro upřesnění...používám DX6, všechny směry na páčkách sou obsazený, zbejvaj dva dvoupolohový přepínače...
zapojení vypadá zhruba takhle, žlutý kolečka ukazujou, kde bych si představoval spínače:
Obrázek
předpokládám, že asi budu potřebovat dva...

edit: dík za přesun, nějak mi to nedocvaklo...

_________________
**Honza**
**Original since 1981**
**Modellbau Heinzinger team driver**
**#RTRCZ team driver**


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 09, 2009 9:44 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv lis 27, 2008 12:00 am
Příspěvky: 322
Bydliště: Praha 10
Pokud máš jen dvoupolohové spínače pak určitě potřebuješ dva ... resp. na navijáku potřebuješ ovládat směr tahu, takže to máš na samostatný kanál ne, když je to přes regulátor, takže tam nepotřebuješ spínač.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 09, 2009 11:10 am 
Offline
Sběratel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 29, 2008 12:00 am
Příspěvky: 4401
Bydliště: Praha 8
Ten navijak se ovlada spinacem v rezimu:
stop - naviji - stop - odviji - stop - ....

Nicmene dle navodu, pokud to tak je, neni potreba extra spinac, protoze to samy by mel delat pri pripojeni na volny kanal s 2-polohovou packou.
Jenze tohle asi je to co dela problem ? Nemel by preci navijet za jizdy.
Maximalne bys mohl pouzit jakejkoliv obousmernej regl a vyhodit tu puvodni elektroniku, pouzit volny kanal (nejlepe s potenciometrem) a mit navijak s regulaci rychlosti. A snad bez ruseni.
Proc vlastne naviji za jizdy ?
Jo a proc je vlastne napajenej z baterek, ja sem na to koukal a asi to ustrihnu, napajeni z prijimace by melo stacit. Vyndal jsi z toho servo konektoru u navijaku ten cervenej fous ?
Takhle to vypada, ze napajis prijimac ze 2 smeru.
Ani nevim jestli ma ten navijak BEC.

Takze pak by ti mel stacit jeden elektronickej spinac na toho dark drifta.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 09, 2009 11:29 am 
Offline
Sběratel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 29, 2008 12:00 am
Příspěvky: 4401
Bydliště: Praha 8
Aha, tak sem to meril a ten regl u navijaku nefunguje ani jako BEC ani jako napajeni navijaku. Tudiz uplne nevim, na co tam ten cervenej fous u servo konektoru je. Asi pudu cestou Dsys + 3 polohova packa a mam jistotu, ze bude fungovat jak ma.

Dalsi zjisteni:
- ten cervenej fous u servo konektoru asi vubec neni zapojenej, to me matlo. Sem ho dal pryc a nic se nemeni.
- dodana regulace je obousmerna, ale neproporcionalni, tj na potenciometru funguje krasne naviji-off-odviji, idealni pro 3-packu.
- s 2-packou (0 - +100) mi to nechodi, funguje jednosmerne, sem myslel, ze to bude jako spinac, zas tak chytry to neni nebo to mam spatne.
Jak to zapojujete a na jakou packu ?

Co mi neni jasny, proc mota za jizdy. To musi byt nejake ruseni nebo co ?
Ten dsys by to mel jistit, proporcional v obou smerech s brzdou v neutralu :wink:

Mozna by to na tenhle navijak chtelo extra vlakno, jak ho co nejlepe zapojit.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 09, 2009 12:37 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 25, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1844
Bydliště: u Kolína
já ho mám ovládanej pravou páčkou vertikálně...horizontálně mám řízení a buď se stane, že v zápalu jízdy páčkou nechtěně pohnu nahoru dolu, nebo chytá nějaký rušení...proto řešim ten spínač, abych ho měl vypnutej když neni potřeba, a zapnul si ho jenom při vyprošťování...čili tam fouknu dva spínače a bude vyřešeno...
jinak teda 3 polohová páčka by byla ideální, moje DX6ka bohužel takovou nemá...

_________________
**Honza**
**Original since 1981**
**Modellbau Heinzinger team driver**
**#RTRCZ team driver**


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon úno 09, 2009 2:50 pm 
Offline
Sběratel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 29, 2008 12:00 am
Příspěvky: 4401
Bydliště: Praha 8
no tak to bude tim pohnutim packy, sem se divil, ze by to samo jelo jak chce.

Ja mam na mc-22 pacek i potenciometru co hrdlo raci, akorat sem omezenej 8-ch přijímačem. Jenze radeji jezdim volantovkou a to znamena s 3PM jedine, svetla zapnuty porad a rucni ovladani navijaku,
takze navijak bude jen fake.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte úno 10, 2009 12:25 am 
Offline
Častý přispěvatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 29, 2008 12:00 am
Příspěvky: 600
Bydliště: Praha
Já jsem se zatím zmohl na zakoupení třípolohového přepínače, kterej bych dal zatím asi někam pod blatník. Má ale tři výstupy a naviják jen dva kabely + 2 kabely od napájení. Nevíte někdo jak se zapojuje takovej přepínač?

_________________
Tamiya Ford F-350 High-Lift
Jun Fac Light Weight chassis
Team Novak Rooster Crawler + Rock Climber 70
Orion (Kokam) Graphite Edition LiPo 3400 mAh/7,4 V
Integy Alloy 5-Spoke Wheel + Rock Crusher X/T 1.9 Tires
Thunder Tiger Digital Servo DS1015


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte úno 10, 2009 12:33 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 25, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1844
Bydliště: u Kolína
snad nebudu kecat, ale myslim, že se dá + z napájení na jeden krajní, + k navijáku na druhej krajní a oba - na prostřední., nebo obráceně, to by mělo bejt jedno..někde sem to tušim takhle čet...

_________________
**Honza**
**Original since 1981**
**Modellbau Heinzinger team driver**
**#RTRCZ team driver**


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: RC spinače, blikače
PříspěvekNapsal: úte úno 10, 2009 2:11 pm 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: úte led 20, 2009 12:00 am
Příspěvky: 84
Bydliště: Praha 9
Zkus toto...http://www.bel-shop.eu/kategorie28.html spínačů je tu spousta, maj tu za selský peníze i elektronické ovládání brzdových světel v závislosti na otáčkách SS motoru....za ty prachy to nemá smysl doma bastlit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte úno 10, 2009 2:23 pm 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: úte led 20, 2009 12:00 am
Příspěvky: 84
Bydliště: Praha 9
Motor_Home píše:
Já jsem se zatím zmohl na zakoupení třípolohového přepínače, kterej bych dal zatím asi někam pod blatník. Má ale tři výstupy a naviják jen dva kabely + 2 kabely od napájení. Nevíte někdo jak se zapojuje takovej přepínač?


Vzpomínám si že v mládí jsem takové ovládání ss motorku řešil dvoucestnym přepínačem ON-OFF-ON když se pak na něj podíváš ze strany vývodů tak jich má 6. na prostřední dva připojíš vývody z motoru a na horní dva plus mínus a na spodní dva mínus plus. Tedy dva a dva vnější kontakty vypínače budou zapojeny křížem. Po přepnutí páčky ze strany na stranu se pak motor přepoluje a bude se točit jednou tak a jednou na druhou stranu a v prostřední poloze přepinače bude vypnutý :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned úno 15, 2009 11:54 am 
Offline
Sběratel
Uživatelský avatar

Registrován: pon lis 24, 2008 12:00 am
Příspěvky: 5333
Bydliště: Holešárna
Možná zajímavá nabídka: http://inzerce.modelbazar.cz/inzerat/218134/

_________________
FOTKY HERE


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: ned úno 15, 2009 9:06 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 25, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1844
Bydliště: u Kolína
vida vida...tak sem dva na zkoušku objednal, tak uvidíme jak se to vyvrbí...díkes Cores :!:

_________________
**Honza**
**Original since 1981**
**Modellbau Heinzinger team driver**
**#RTRCZ team driver**


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pát úno 27, 2009 12:54 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: úte lis 25, 2008 12:00 am
Příspěvky: 1844
Bydliště: u Kolína
Tak spínače dorazily, jeden sem hned vrazil na světla a spokojenost.
Bohužel sem při zapojování elektroniky a různym zkoušení a tak nejspíš zrušil originál regulaci k navijáku, takže řešim stejnej problém jako MotorHome...3polohovej přepínač:) koukal sem že na RCautach Padre poslal návůdek jak na to zapojení...a je to tak jak píše letik...jedna věc by mě ale zajímala...nevíte někdo kolik chce ten motůrek v navijáku voltů? mám pocit, že sem něde zahlíd, že už se to řešilo, ale netušim kde:(

_________________
**Honza**
**Original since 1981**
**Modellbau Heinzinger team driver**
**#RTRCZ team driver**


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Copyright © 2012 Modelářské fórum RC4x4.cz - Forum pro všechny příznivce pomalé jízdy terénem.
Jedeme na phpBB. Máme rádi expediční rc modely a vlastně vše, co má alespoň čtyři kola.