Právě je ned pro 17, 2017 1:20 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 12:20 am 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: pon kvě 16, 2011 11:00 pm
Příspěvky: 55
Bydliště: Praha 4
No, trochu číst umím. Jen mi ještě moc nejde "G" a "F", ale ty se stejně moc nepoužívají, tak co...
Jen jsem čekal, že někdo poradí, jak na to a ne že to za mne vyřeší pan Hnízdil. :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 7:55 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
No nad jedním řešením co se týká ovládání navijáku už taky přemýšlím i když jsem to prakticky ještě nezkoušel mělo by to fungovat. Takže po zkušenostech se stavbou jednoduchého zvukového modulu na čipech PIC-AXE jsem se s nimi lépe seznámil a došel k tomuto. Osmi nožičkový čip má 2 vstupy a 3 výstupy pokud se na jeden vstup přivede signál (není problém zvukáč ho taky snímá) může být klidně jen třetí kanál on off tak se dá programově zajistit aby to při prvním stisku odvíjelo při dalším stop a další navíjelo. Stejně jako na origo destičce co bývá k těm navijákům a co víc dá se snadno udělat aby točení navijáku bylo přímo závislé na tom jak dlouho držím to tlačítko na vysílačce takže držím lano pojede ven pustím naviják stojí znova stisknu lano se navíjí pustím stojí a pořád dokola. Je to jen o tom jak se napíše ten program a když teď už nemusím platit poštovné za doručení čipu ( začli je prodávat v GMku) je to uplně parada už to jen vyrobit. Jinak kdo má na třetím kanále jen tlačítko bude se mnou souhlasit kdo tam muže ovládat ON OFF ON pak bych to řešil tím mikro servem místa to zabere přibližně stejně a cenově to vyjde asi tak o 20kaček méně ( to jen odhaduju ale moc mimo nebudu) No a napsat jednoduchý prográmek není žádnej problém snad pro nikoho ( aspoň myslím)

PS. : jestli má někdo chuť ať mi půjčí naviják já to vyrobím (vlastní ještě nemám :-D ) jo a taky mne napadlo že by se stejným čipem mohly ovládat i světla 3 výstupy stačí 2 na naviják a třetím mužu rožnout například by se tam dala podmínka že naviják bude ovládán pouze když budou kola rovně má to přece dva vstupy že :-) takže otočím kola s tisknu tlačítko a svítím :-D fantazii se meze nekladou
snad ti to pomohlo mužeš dumat :-p

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 8:20 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pát led 27, 2012 12:00 am
Příspěvky: 1794
Bydliště: Most
Hele a jak moc je těžký naprogramovat tento čip??Já jsem ještě nikdy neprogramoval,ale zajímá mě to.Díky

_________________
Axial SCX10 Toyota FJ60
TF2 Toyota Hilux
Axial SCX10 Land Rover Defender Cabrio
HPI Blitz

http://pitrisek23.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 9:13 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
těžky to není aspoň jednoduché povely nejsou problém, vlastně se to píše v BASICu takže pohoda. Jistě že to má svá omezení a jeden čip neumí to co počítač ale na tyhle věci jako rožnout ledku nebo přivest napětí na potřebný pin je v pohodě. Jediný takový malilinkatý problém je samotný programování děje se tak přes RS232 a na to musíš mít převodník pokud ho nemáš v PC jako já a tady jsem narazil ten nejlevnější co byl k mání to nezvladl tak jsem si pujčil jeden za 1000kaček ten byl supr ale ta cena ee :NO: nakonec jsem našel v nabídce mýho oblíbenýho obchodu jeden co měl stejný osazení jako ten za tu 1000 ale stál jen 300 a ten fungoval takže bylo vybráno. Program stáhneš přímo na stránce Pixu http://www.picaxe.com/ konkrétně tento WinAXEpad na těch stránkách jsou i příklady a v jednom z nich je že by ten čip měl dokázat ovládat přímo motor což je náš případ s navijákem. Pokud se najde dobrovolník a naviják mi pujčí budu na tom pracovat :-D myslím že by to mělo fungovat ( teorie a praxe občas selže )

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 10:57 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pát led 27, 2012 12:00 am
Příspěvky: 1794
Bydliště: Most
Tak to je zajímavý :OK: musim se na to podívat taky ;-) Díky za nápad

_________________
Axial SCX10 Toyota FJ60
TF2 Toyota Hilux
Axial SCX10 Land Rover Defender Cabrio
HPI Blitz

http://pitrisek23.rajce.idnes.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 2:59 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 25, 2011 12:00 am
Příspěvky: 287
Bydliště: kósek na sever vod Brna
Tady je popsaná úprava serva:
http://www.rotta.cz/PDF/tat201.pdf
kde je vyměněn potenciometr za pevné odpory.
Další možností je použít více otáčkový potenciometr, kde bude snadnější najít oblast kolem neutrálu.
Jinak jsou úpravy popsány v RCR 8/2001, 9/2002 a 11/2002 v článcích od Ing.Michala Černého.

_________________
Hanys.
[email protected]
http://www.rc-trucker.com
http://www.youtube.com/rctruckercom

"Není problém něco vyrobit, jen je potřeba nejdřív přijít na to jak...?"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Naviják napojený na destičku od serva
PříspěvekNapsal: úte bře 05, 2013 5:30 pm 
Offline
Častý přispěvatel
Uživatelský avatar

Registrován: pát úno 17, 2012 12:00 am
Příspěvky: 630
Bydliště: LIBEREC
Tomtom8 píše:
No, trochu číst umím. Jen mi ještě moc nejde "G" a "F", ale ty se stejně moc nepoužívají, tak co...
Jen jsem čekal, že někdo poradí, jak na to a ne že to za mne vyřeší pan Hnízdil. :-(

Buďto jsi tak sběhlý v elektronice, že si to dokážeš udělat sám, nebo ne, a v tom případě je lepší se nevrtat v elektronice serva, protože maximálně něco zničíš, jelikož na to nemáš nástroje a nedokážeš bez následků vyměnit některé SMD součástky, a ani nevíš jaké. Nejlepší je servo poslat do servisu a nechat si to udělat! :SHIT: :SHIT: :SHIT:
Pokud máš jiný názor, tak iniciativě se meze nekladou, je to tvoje věc. :HI:

_________________
Miloš - ČUŘILL TEAM
http://www.rc-tanky.com

Nesnáším blbce, a navíc typu doktora Cvacha!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Copyright © 2012 Modelářské fórum RC4x4.cz - Forum pro všechny příznivce pomalé jízdy terénem.
Jedeme na phpBB. Máme rádi expediční rc modely a vlastně vše, co má alespoň čtyři kola.