Právě je pát pro 15, 2017 10:38 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 5:49 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Vážení kolegové,

chtěl bych vás tímto požádat o pomoc při kosntruování spínače ovládaného vysílačkou.

Někteří z vás se již samozřejmě setkali se soupravami Spektrum.
Přijímače Spektrum jsou provedeny takovým způsobem, že jedna ze "zásuvek" slouží pro připojení tzv BIND konektoru.
Pro ty z vás, kteří neví o čem je řeč (myslím to samozřejmě bez urážky!!!) tato BIND zásuvka slouží k tomu, abych mohl spárovat přijímač s vysílačem. Provádí se to tím způsobem, že do zásuvky zastrčím zkratovací propojku a následně provedu na vysílači kroky potřebné ke spárování s přijímačem..

Možná však málokdo z vás již ví, že tato "BIND" zásuvka na přijímači má i další funkci, která má název "RS". Nevím přesně co tato zkratka znamená, ale co vím je to, že pokud na tuto pozici v přijímači připojím home-made spínač na LEDky a stisknu příslušné tlačítko na vysílačce (takový ten spínač vedle rolovacího tlačítka na vysílačkách DX3S; DX4S apod.) tak se spínač sepne a na kastličce se mi rozsvítí světýlka ;-)

Můj problém však je to, že tento systém není na trvalo, to znamená že pokud tlačítko na vysílačce pustím, světýlka bohužel zase zhasnou.

Pokud tento po domácku vyrobený spínač z elektroniky serva připojím na jiný volný slot přijímače, pak mi samozřejmě vše funguje tak jak má, takže chyba není v mnou vyrobeném spínači. Tento systém spínání různých diod apod. si vyrábím již delší dobu a všechny výrobky byly v pohodě funkční!

A teď nastává chvíle pro vás - široce vzdělané a hlavně ochotné kolegy modeláře => existuje nějaký MALÝ, LEVNÝ, SNADNÝ A SPOLEHLIVÝ elektronický obvod, který by dokázal na jeden "vyslaný signál" z vysílače danný připojený spotřebič zapnout a na ten samý vyslaný signál spotřebič vypnout???

Myšlenka je taková - do "BIND/RS" zásuvky zastrčím ten obvod který sháním, stisknu tlačítko na vysílačce - světýlka se rozsvítí, znovu stisknu tlačítko na vysílači a světýlka zhasnou a pak dle libosti znovu dokola.

Pomůže někdo hodný?! :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 7:23 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
jasně že existuje :-D

koukni se tady http://www.rc4x4.cz/nabidky-vyroby-modelarskych-doplnku-f48/svetelny-modul-ala-bandolik-t9511.html

výše zmíněný modul je možné vyrobit bud jen na jeden vstup pokud bys nechtěl blinkry a brzdu nebo použít menší čip a tím i méně funkcí co by se daly vymyslet ale stále bys měl 4 výstupní porty pro 4 různé světelné okruhy ovládané právě tím tlačítkem tak jak popisuješ. Pokud tě to zaujalo dále přes PM ať zde nevedeme debatu která by stejně nebyla nikomu nic platná sledovat:-)

A samosebou tohle není jediné možné řešení tvého problému.

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 8:08 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob říj 13, 2012 1:47 pm
Příspěvky: 178
Bydliště: Sedlčansko
Jestli chapu dobre je na vystupu klasickej servosignal.. v tom pripade no problem, muj spinac taky zvladam upravit na tebou pozadovanou funkci ;)

_________________
Jeep Wrangler @ CC-01

www.PHOTO-BOX.cz Foto Sedlčany a okolí, případně i dál ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 8:14 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
:OK: tak ted si budeš muset vxbrat :-D nebo zvolit jiné řešení

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 8:22 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Ahoj Bandoliku,

díky za reakci, odpovídám ještě do tohoto vlákna...

Tvé téma ohledně modulu jsem samozřejmě četl, ale z mého pohledu má pro mé potřeby několik úskalí:
1) neumím programovat IO :-p a sháním něco, co budu schopen zvládnout sám.. (nakonec ani tomu programování bych se vlastně nebránil, ale jsem v tomto směru naprostá lama a musel bych se vše učit od začátku, do čehož se mi dvakrát nechce)
2) potřebuji pouze spínač jednoho spotřebiče (např ty LEDky), který budu ovládat střídavým stiskem tlačítka - tedy přesněji jak už jsem psal - jedním stiskem zapnu, dalším vypnu
3) plánuji použití do DRIFT modelu, takže potřebuji opravdu miniaturní a lehoučké provedení, aby mi model "neztloustl" :-)

Moje představa (možná zkreslená) je, že na klasickém servokabelu bude plošňák + nějakej IO a několik málo okolních součástek, toto celé bude staženo tepelně smršťovací páskou a na druhém konci bude konektor pro připojení LEDek. Rozměry 1 x 2 cm bez kabelů a konektorů pro připojení; hmotnost např 3-5 gramů?!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 8:24 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
MYSAK píše:
Jestli chapu dobre je na vystupu klasickej servosignal.. v tom pripade no problem, muj spinac taky zvladam upravit na tebou pozadovanou funkci ;)


Pánové díky,

nestačím vám odpovídat :-D

Jojo, měl by tam být klasický servosignál, jak píšeš, jelikož když jsem tam zapojil "své spínače", tak to sice fungovalo, ale jak jsem psal, pouze po dobu stisknutého tlačítka na vysílači.
Jaké je Tvé provedení, vlastnosti, rozměry apod.? Nějaké téma k pročtení? :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: sob kvě 04, 2013 8:51 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob říj 13, 2012 1:47 pm
Příspěvky: 178
Bydliště: Sedlčansko
koukni sem rc-vybaveni-a-elektronika-f20/mysakuv-spinac-t9575.html

pro tebe by prichazela v uvahu klidne mensi verze ktera bude kratsi o dva spinaci tranzistory (zatim nemam hotovou desku tak nemuzu vyfotit ale udelat muzu kdyz bys mel zajem, v tom problem neni ;) )

_________________
Jeep Wrangler @ CC-01

www.PHOTO-BOX.cz Foto Sedlčany a okolí, případně i dál ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: ned kvě 05, 2013 12:24 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
Odpovím tedy sem. Jestli jsem na poprvé nepochopil chceš poradit jak si něco postavit sám a aby to bylo maličké.
Tak v tom asi neporadím, ale jednu otázku mám musí se to spouštět přes vysílačku? zapojení na přímo a tedy svítit stále to na drift autě myslím muže a vyřeší to i problém s váhou muj modul sice není složité postavit ale to programování by byl problém a váha taky neodpovídá požadavkům.

Pavel

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: ned kvě 05, 2013 3:31 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob říj 03, 2009 11:00 pm
Příspěvky: 438
Bydliště: Poprad city SVK
bowl píše:
Přijímače Spektrum jsou provedeny takovým způsobem, že jedna ze "zásuvek" slouží pro připojení tzv BIND konektoru.
Možná však málokdo z vás již ví, že tato "BIND" zásuvka na přijímači má i další funkci, která má název "RS".

Tak o takom to niečom počujem prvýkrát a to už niekoľko rokov mám Spektrum :?: :!: V manuáloch sa o funkcii RS nič nepíše , odkiaľ to máš ?

bowl píše:
Můj problém však je to, že tento systém není na trvalo, to znamená že pokud tlačítko na vysílačce pustím, světýlka bohužel zase zhasnou.

Prečo k spínaniu svetiel nepoužiješ kanál k tomu určený :?: :!: AUX , prípadne AUX1 a AUX2

Aj na drift ti stačia 2 kanály (Servo a regulátor) , tak nevidím dôvod prečo si svoj spínač nedáš do AUX :-p

_________________
No a čo
TA 05, Mitsubishi EVO X , XERUN 60A, Nosram X12 13,5T ,Spektrum DX3E
TA 05, Mazda RX-7 , SP GT2.0 LPF, Nosram X12 13,5T ,Spektrum DX3E
Tatra 8x8 kolos (dolaďovanie)
Axial Honcho
DRIFT 4EVER


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: ned kvě 05, 2013 9:09 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Pánové, pokusím se odpovídat postupně.

@ MYSAK:
Díky za tip, rozhodně pročtu :-)

@ Bandolik:
Jojo, přesně - potřeboval bych něco, co bych byl schopen vyrobit sám.
Jsem hračička a už mám přes AUX spínaná světla, proto jsem chtěl (do budoucna) další spínač tzv. "na cokoliv", co by mě později napadlo (plácnu třeba mlhovky [přední], podsvětlení, osvětlení interiéru apod. :-) )
Jinak ale díky za snahu!!

@gino:
OMLOUVÁM SE VŠEM - ZAPOMNĚL JSEM NAPSAT, ŽE JDE ASI POUZE O PŘIJÍMAČ SR3300T - TEDY POUZE TEN S TELEMETRIÍ!!!
zjistil jsem to z vlastní zkušenosti, z logiky (nastavení vysílačky umožňuje přepnout z "BIND" na "RS") a taky jsem se později přesvědčil o svém úsudku na internetu viz
http://www.rctech.net/forum/radio-electronics/258247-can-spektrum-bind-port-power-pt.html
http://www.rcplace.cz/rcplace-cz/5-Rady-manualy-ke-stazeni/17-Spektrum-DX3S-tipy
Aux1 mám již obsazený, proto sháním další výsup :-)

M


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: ned kvě 05, 2013 12:45 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob říj 13, 2012 1:47 pm
Příspěvky: 178
Bydliště: Sedlčansko
Nejak sem nepostreh ze si chces modul stavet sam.. to pak nevim :) Max ze bych ti poslal naprogramovanej procesor a ty sis to nasazel na desku :)

_________________
Jeep Wrangler @ CC-01

www.PHOTO-BOX.cz Foto Sedlčany a okolí, případně i dál ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: ned kvě 05, 2013 2:52 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: stř říj 26, 2011 11:00 pm
Příspěvky: 238
Bydliště: Křemže
Pro to co popisuješ by se hodil bistabilní klopný obvod + tvůj spínač, který reaguje na stisknutí, ale nevím, jestli by se ti to podařilo sestrojit tak malé a lehké, jak potřebuješ.

_________________
https://picasaweb.google.com/112117816623598431136/AutoExpedice?authuser=0&feat=directlink


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: ned kvě 05, 2013 8:16 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob říj 13, 2012 1:47 pm
Příspěvky: 178
Bydliště: Sedlčansko
Pokud umi SMD tak to velky nebude.. ale jeden procesor je porad min nez obvod ze serva + BKO :)

_________________
Jeep Wrangler @ CC-01

www.PHOTO-BOX.cz Foto Sedlčany a okolí, případně i dál ;)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: pon kvě 06, 2013 8:05 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Ahoj pánové,

dík za snahu :-)

momentálně zvažuju možnosti

SMD sice neumím - respektive nikdy jsem to nezkoušel, ale nemyslím si že bych se to nenaučil. Přeci jen již nějaké zkušenosti s pájením a drobnou elektronikou mám (sem tam nějaká ta dioda, plošňáček apod.), takže bych si možná na to SMD troufl. Pokud tedy nemají SMD součástky nějaké omezení a nebo vlastnosti o kterých nevím a které by mohly znemožňovat/znesnadňovat domácí výrobu..

@ manek100:
Byla by to možnost, taky mě to napadlo a něco takového jsem taky hledal, avšak nevím, jak takový obvod vyrobit. Za použití 555? Je nějaké schéma zapojení k nahlédnutí?
Byl bys prosím tak hodný a poslal nějaké info?!

Předem díky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Prosím o pomoc s konstrukcí spínače
PříspěvekNapsal: pon kvě 06, 2013 8:51 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: stř říj 26, 2011 11:00 pm
Příspěvky: 238
Bydliště: Křemže
šel by použít lehce upravený JK obvod, v smd např. zde: http://www.gme.cz/cmos-4000/4027-smd-p953-022/ , tady: http://www.cislicovatechnika.wz.cz/T.html je jaká je úprava pro vytvoření klopného obvodu T. Akorát musíš ještě počítat s tím, že na výstup musíš přidat nějaký výkonový člen (asi by stačil obyčejný bipolární tranzistor, v smd asi za korunu)

_________________
https://picasaweb.google.com/112117816623598431136/AutoExpedice?authuser=0&feat=directlink


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: vitas a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Copyright © 2012 Modelářské fórum RC4x4.cz - Forum pro všechny příznivce pomalé jízdy terénem.
Jedeme na phpBB. Máme rádi expediční rc modely a vlastně vše, co má alespoň čtyři kola.