Právě je pon pro 18, 2017 7:30 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Silné servo
PříspěvekNapsal: pon dub 23, 2012 3:10 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon dub 26, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 1842
Bydliště: Praha, Kladno
Zdar,

aktuálně řeším problém se servem a páč je to oblast modelařiny, které moc nerozumím, rad bych poprosil o Vaše názory, případně rady.
Mám 4,5 kg těžký model. Při sjezdech, kdy téměř celá váha sedí na přední nápravě nejsem sto s koly pohnout. Aktuálně se o to snažím se servem Turnigy s tahem 15,5 Kg při 5 V. Podle papíru, reálně bych to přirovnal tak 12 Kg Hitechu.
V každém případ je to málo. Mám 5 V BEC a moc se mi nechce montovat další elektroniku. Co jsem tak koukal, tak moc velký výběr nemám.
Našel jsem:
http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... 55-mg-digi

http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... ilne-servo

Osobně bych volil to druhé, ale nemám absolutně žádné ponětí, jestli to neskrývá nějaké úskalí nebo tak. Jestli tedy někdo můžete poradit, případně napsat pro a proti, budu velmi rád.

Díkes.

_________________
2,4 Ghz
http://zaxcz.rajce.idnes.cz/
http://modelmarket.cz/detail/?product=6 ... 600&list=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon dub 23, 2012 3:25 pm 
Offline
Sběratel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 29, 2008 12:00 am
Příspěvky: 4401
Bydliště: Praha 8
Já bych začal z druhý strany. Totiž od elektriky. Všechny silný serva žerou velký proudy a vyžadují vyšší napětí od 6V (7955TG, S9157 atd) až po 7,2 (to bylo to zmíněný 7954SH)

Kolikrát není potřeba silnější servo, ale silnější napájení. Obávám se, že 5V už je na dnešní silná serva fakt málo. No a většina vestavěných BECů kolem 2-3A, taky není žádnej zázrak. Novak věděl proč dává do Roostera 5A :twisted:

Já měl na crawleru 7955TG a CC bec 10A (6V). Model byl sice lehčí než tvůj, ale zase měl 2.2 kola. Co pamatuju, kdyz se kolo kouslo o šutr bylo servo schopný hejbat celym autem, pružil i rám z delrinu. :mrgreen:

Jinak obě zmíněná serva mi přijdou jako dostatečná.

Mimochodem jestli chceš zajít do Ďábličáku mohu dát 7955TG (24kg/6V) a S9157 (30.5kg/6V) na vyzkoušení, včetně cc becu, aby byla jistota, že maji dost šťávy.

_________________
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: pon dub 23, 2012 8:45 pm 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: pát pro 04, 2009 12:00 am
Příspěvky: 94
Bydliště: Praha 6 - Řepy
Pokud máš napájení reglu z 2S lipolky tak vem napájení serva přímo z ní. Já mám 2S Life a na konektory do reglu jsem si naletoval servo konektot pro napájení serva a přijímače. Servo je zapojeno přes V kabel aby proudy do serva nešly přes desku přijímače. Tady je foto https://picasaweb.google.com/1178134458 ... 0993647762 pokud by to nebylo jasný tak to zítra rozdělám a nafotím líp.

Co se týče serva tak to druhé HS-7954SH je prověřeno v RCTT a osvědčilo se.

_________________
Člen RC Truck Trial klubu Praha
http://baterfly.rajce.idnes.cz/
http://picasaweb.google.com/zelvaha
http://postimage.org/gallery/gk9artq/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 7:55 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon dub 26, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 1842
Bydliště: Praha, Kladno
Jj, honim to z 2s lipolky. Přiznávám, že z toho obr mi to úplně jasný není.
Co se elektra týče, jsem dost mimo, ale měl jsem za to, že v servokonektoru je černej (hnědej) a červenej napájecí a žlutej ovládací, tzn. že by stačilo z konektoru vyškubnout napájecí dráty a prdnout je na baterku, žlutej by zůstal v přijmači a že by to mělo fakčit.

To MikeP: Díkes za nabídku, případně bych se ozval.

_________________
2,4 Ghz
http://zaxcz.rajce.idnes.cz/
http://modelmarket.cz/detail/?product=6 ... 600&list=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 10:06 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon dub 26, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 1842
Bydliště: Praha, Kladno
Tak už vim jak na to zapojení. Zkusím nejdříve pořídit ten 6V BEC a pokud to nepomůže, dojde na to servo.

_________________
2,4 Ghz
http://zaxcz.rajce.idnes.cz/
http://modelmarket.cz/detail/?product=6 ... 600&list=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 12:18 pm 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: pát pro 04, 2009 12:00 am
Příspěvky: 94
Bydliště: Praha 6 - Řepy
Udělal jsem víc lepších fotek jak to mám zapojený https://picasaweb.google.com/1178134458 ... 1362260946 a dál.

_________________
Člen RC Truck Trial klubu Praha
http://baterfly.rajce.idnes.cz/
http://picasaweb.google.com/zelvaha
http://postimage.org/gallery/gk9artq/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:11 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv dub 01, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 187
Bydliště: Praha a někdy i Tábor
Baterfly píše:
Udělal jsem víc lepších fotek jak to mám zapojený https://picasaweb.google.com/1178134458 ... 1362260946 a dál.

a nebylo by lepsi, aby vysilac zil z tech 5V z BECu? Aby treba tolik netopil nebo aby treba nedejboze neshrorel, protoze je stavenej max na 6V.
A na tu baterku bylo pripojeny jen napajeni od serva.
Mam na mysli dat ten Y-kabel mezi servo a prijimac a precvaknout prostredni kablik na tom Y-kabelu mezi prijimacem a tim rozdelenim.

_________________
http://rc-svetla.cz
http://jezevcinora.cz/gallery

CC-01 Mitsubishi Montero (2,4GHz) :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:12 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon dub 26, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 1842
Bydliště: Praha, Kladno
Díky za to foto.

_________________
2,4 Ghz
http://zaxcz.rajce.idnes.cz/
http://modelmarket.cz/detail/?product=6 ... 600&list=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:12 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv dub 01, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 187
Bydliště: Praha a někdy i Tábor
zax píše:
Tak už vim jak na to zapojení. Zkusím nejdříve pořídit ten 6V BEC a pokud to nepomůže, dojde na to servo.

akorat nezapomen, ze kdybys chtel 6V BEC i na svetla budes potrebovat jiny odpory pred LEDky. ;)

_________________
http://rc-svetla.cz
http://jezevcinora.cz/gallery

CC-01 Mitsubishi Montero (2,4GHz) :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:31 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon dub 26, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 1842
Bydliště: Praha, Kladno
neboj, světelnej modul budu napájet z 5 V BECu. Myslím na to.
Ten externí využiju jen na servo.

_________________
2,4 Ghz
http://zaxcz.rajce.idnes.cz/
http://modelmarket.cz/detail/?product=6 ... 600&list=1


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:40 pm 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: pát pro 04, 2009 12:00 am
Příspěvky: 94
Bydliště: Praha 6 - Řepy
badger píše:
a nebylo by lepsi, aby vysilac zil z tech 5V z BECu? Aby treba tolik netopil nebo aby treba nedejboze neshrorel, protoze je stavenej max na 6V.
A na tu baterku bylo pripojeny jen napajeni od serva.
Mam na mysli dat ten Y-kabel mezi servo a prijimac a precvaknout prostredni kablik na tom Y-kabelu mezi prijimacem a tim rozdelenim.

Záleží co tam má Zax za přijímač. Já mám spectrum přijímače a ty jsou 3,5 – 9,6V.

_________________
Člen RC Truck Trial klubu Praha
http://baterfly.rajce.idnes.cz/
http://picasaweb.google.com/zelvaha
http://postimage.org/gallery/gk9artq/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:44 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: pát led 27, 2012 12:00 am
Příspěvky: 367
Bydliště: Bratislava
Prosim ta Tamiya neriesi ziadny BEC a v RTR modeloch su prijimace a serva napajane priamo napatim na accu :)

_________________
Moje albumy bratko.rajce.idnes.cz
Axial SCX10 Camel Dingo II


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 2:49 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv dub 01, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 187
Bydliště: Praha a někdy i Tábor
BrAtKo píše:
Prosim ta Tamiya neriesi ziadny BEC a v RTR modeloch su prijimace a serva napajane priamo napatim na accu :)

ja vim.
Baterfly píše:
badger píše:
Záleží co tam má Zax za přijímač. Já mám spectrum přijímače a ty jsou 3,5 – 9,6V.

jo to jo, ale prijde mi to zbytecny:
1) tahnout ten proud pres ten prijimac a vsechny ty prechodovy odpory na tech konektorech
2) zbytecne palit energii (byt zanedbatelno) a tim zatezovat ten LDO stabilizator v tom prijimaci.

_________________
http://rc-svetla.cz
http://jezevcinora.cz/gallery

CC-01 Mitsubishi Montero (2,4GHz) :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 3:04 pm 
Offline
Nově příchozí
Uživatelský avatar

Registrován: pát pro 04, 2009 12:00 am
Příspěvky: 94
Bydliště: Praha 6 - Řepy
Jestli myslíš proud pro servo tak ten jde z baterky přes V kabel přímo do serva a přijímač si přes V kabel bere jen pro svoje napájení.
Nevím jestli není zbytečný řešit jakou spotřebu a jak si stabilizuje přijímač napětí pro sebe. Měl by to snad mít vyřešený výrobce pokud deklaruje napájecí napětí od do. :wink:

_________________
Člen RC Truck Trial klubu Praha
http://baterfly.rajce.idnes.cz/
http://picasaweb.google.com/zelvaha
http://postimage.org/gallery/gk9artq/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: úte dub 24, 2012 3:24 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: čtv dub 01, 2010 11:00 pm
Příspěvky: 187
Bydliště: Praha a někdy i Tábor
Baterfly píše:
Jestli myslíš proud pro servo tak ten jde z baterky přes V kabel přímo do serva a přijímač si přes V kabel bere jen pro svoje napájení.

sorry, moje chyba, nejak jsem se v ty fotce zamotal.
Baterfly píše:
Nevím jestli není zbytečný řešit jakou spotřebu a jak si stabilizuje přijímač napětí pro sebe. Měl by to snad mít vyřešený výrobce pokud deklaruje napájecí napětí od do. :wink:

jj. ja netvrdim, ze to mas spatne.. spis "jen tak nahlas premyslim.". ;)

_________________
http://rc-svetla.cz
http://jezevcinora.cz/gallery

CC-01 Mitsubishi Montero (2,4GHz) :)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Copyright © 2012 Modelářské fórum RC4x4.cz - Forum pro všechny příznivce pomalé jízdy terénem.
Jedeme na phpBB. Máme rádi expediční rc modely a vlastně vše, co má alespoň čtyři kola.