Právě je pon pro 11, 2017 2:07 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pát srp 28, 2015 1:31 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Hezký den všem,

předem upozorňuju, že nejsem "pravověrný elektronik", ale jen člověk s několika málo zkušenostmi s elektronikou, takže se předem omlouvám, jestli nebudou nějaké popisky v následujícím textu "elektronicky" správně!

Pokouším se postavit si vlastní světelný modul, kterým budu ovládat postupně zapínání světel v závislosti na počtu "kliknutí" na tlačítko na vysílačce - 3. kanál.
Modul jsem už v podstatě postavil, vyzkoušel a více méně pracuje tak jak má, ale mám problém, který popíšu níže.

Teď k el. obvodu:
Obvod jsem sestrojil, postavil a zapojil tak, jak je na následujících obrázcích
Obrázek
Obrázek

Napájení obvodu, příjem signálu a ovládání jednotlivých prvků vyřešené mám - napájen je obvod stabilizátorem napětí na 5V a o zpracování signálu z přijímače auta a jeho následné předání na výstup jednotlivých výkonostních prvků se stará mikročip PICAXE 08M2+
Program v PICAXE jsem úspěšně nahrál dovnitř, samotnou funkci jsem samozřejmě odzkoušel na vývojové desce a po vytvoření desky pločných spojů a osazení součástkami vše funguje téměř podle představ.

A teď k problému:
Když tlačítkem na vysílačce "kliknu nahoru - zapnu" první okruh světel (na schematu označen vpravo dole jako "Světlomety"), naměřím na výstupních svorkách cca 5V, další kliknutí - svorka "mlhovky" taky 5V a tak to jde dál přesně podle naprogramovaného PICAXE. Tady problém není.

Problém ale nastává v okamžiku kdy na výstupní svorky připojím spotřebič - LEDky
Světelný modul vše perfektně rozsvítí, ale problém je, že při "kliknutí dolu - vypnout" už zůstanou LEDky stále rozsvícené a to sice do doby, než úplně vypnu napájení modulu.
Jinak řečeno bez připojeného spotřebiče modul dokáže na základě signálu z přijímače v závislosti na počet "kliknutí nahoru - zapnout" postupně zapínat jednotlivé okruhy a při "kliknutí dolu - vypnout" je zase krásně postupně vypíná podle počtu kliknutí. Toto ale nefunguje, když zapojím spotřebič.

Jako "výkonostní prvek" - tedy to, co ovládá výstupy, jsem použil OPTORELÉ z odkazu níže, u kterého je napsáno "spínání v nule => ano"
http://www.gme.cz/kmoc3041-p523-095

A teď moje domněnka - znamená spínání v nule, že je relátko schopné udržet se v sepnutém stavu i bez vstupního signálu a to až do doby, kdy odpojím napájení obvodu?
Pokud by to tak bylo, stačí mi vyměnit relátko za jiné (např. http://www.gme.cz/moc3022m-p002-272 ) u kterého je napsáno "spínání v nule => NE" a bude pak obvod fungovat? Tedy jakmile zmizne signál na vstupu relé (bude 0V), tak se relé na výstupu rozepne, tedy "zhasnou světla"?

Předem děkuji za pomoc!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pát srp 28, 2015 1:53 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: stř říj 26, 2011 11:00 pm
Příspěvky: 238
Bydliště: Křemže
Problém jsi správně odhalil sám, tyto optorelátka s triakem rozepnou, až když se na jejich výstupu objeví záporné napětí (jsou dělaná na spínání síťového napětí). S tím druhým optorelátkem by to asi fungovat mělo, pokud mu tedy bude stačit 5V na sepnutí.
Dle mého názoru by bylo nejjednodušší dát místo optorelátka P MOSFET, ani by nebylo třeba měnit plošák, jediná úprava, která by byla potřeba, tak zinvertovat výstupy procesoru (P MOSFET je rozeplý, pokud je mezi gate a pinem procesoru 0V (pin procesoru je v high), pokud je na pinu procesoru 0V (-5v mezi gate a procesorem) pak je MOSFET sepnutý).
MOSFET by ti zvládl při stejné velikosti sepnout výrazně větší proud. Např. pokud bys použil pouzdro to247, tak není problém spínat 50A, místo 1A

_________________
https://picasaweb.google.com/112117816623598431136/AutoExpedice?authuser=0&feat=directlink


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pát srp 28, 2015 6:45 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: ned bře 09, 2014 5:31 pm
Příspěvky: 124
Bydliště: Kralupy nad Vltavou
Je to tak,triak se na ss napětí nehodí.Osobně používám na spínání klasické tranzistory nebo lépe optočleny s tranzistorem(typu PC815 atd.)Pro spínání LED obvykle stačí do 0,5A. Mít na autě světla se spotřebou větší než motor je asi hloupost,ne?Omlouvám se za názor,můžu se plést. :-p
Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: sob srp 29, 2015 6:02 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
Poradím totéž co už tu zaznělo klasická IRF510 je velikostně i parametrově naprosto dostačující na světýlka a stojí pár kaček a jak bylo již zmíněno spíná se mínusem a tedy bys jen upravil pár řádků programu a máš hotovo. Oprava programu ani výměna za tranzistor není složitá ani drahá. Použít se dá samosebou spousta jiných spínacích tranzistorů ten co jsem psal mne prostě napadl :OK: Držím palce a pochlub se výsledkem

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2015 7:11 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Ahoj všem,

pánové, předně, velice děkuji za rychlou pomoc. Chvilku jsem se sem nekouknul a teď jsem zjistil, že už jste zareagovali :-)

manek100
"UF", tak to se mi ulevilo. Už jsem myslel, že jsem někde při plánování DPS udělal chybu a něco jsem zapomněl. Jak jsem sám psal - myslel jsem si, že to bude příčina problému :-)
P MOSFET jsem ani neuvažoval, protože tak velké proudy (zatím) spínat nepotřebuju. Jde mi jen o rozsvícení celkem cca 20 diod (rozdělené na 4 relátka), takže není potřeba něčeho "silnějšího", ale děkuji za tip!
Prozatím jsem objednal ty optorelátka z druhého odkazu a zkusím, jestli fungují.

sedivej
Petře, také děkuji za tip. Jak jsem psal výše - zkusil jsem objednat ty z druhého odkazu a pokud nebudou fungovat, budu experimentovat dále :-)

Bandolik
Pavle,
Původně napsaný program je od Tebe - před dvěma lety jsme si spolu psali přes SZ :-)
Malinko jsem si ho upravil, takže teď už dělá a funguje trochu jinak, než originál od Tebe (přidal jsem pár řádek, abych mohl spínat další funkce), ale Tobě samozřejmě patří VELKÉ díky za pomoc.
Protože jsem si poradil s úpravou programu, snad bych i zvládl "inverzaci" výstupů PICAXE, tudíž bych mohl jít i Tvou navrhovanou cestou.
Jak jsem psal - zkusím ty druhé optorelátka bez spínání v nule a uvidím, jestli budu muset zkoumat dále :-)


PÁNOVÉ,
ještě jednou vám všem moc děkuji za pomoc!
Až bude hotovo, zkusím si vzpomenout a pochlubit se třeba videem...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2015 8:11 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
;-) Jo já si to myslel že jsme o tom už dříve diskutovali. Je fajn že sis to upravil k obrazu svému navíc jsi dostal jen malou část kodu a zbytek už je tvá práce jak jinak se něco naučit než tím, že na tom budeš dělat a to jsi zvládl, pokud to bude nutné invertovat není problém ti to vysvětlit ale myslím, že na to přijdeš sám.
A co se týká těch Mosfetů nejde o to že mají velké spínací proudy a ty potřebuješ málo - je spousta typů jak na malé zatížení pro pár ledek tak na velké třeba i ve stovkách Ampér je třeba si prostě vybrat co člověk potřebuje. A tobě radili dobře když plánuješ spínat pět ledek jedním relátkem dej tam takové aby jsi měl dostatečnou rezervu tedy větší než ve skutečnosti potřebuješ. A to z jediného důvodu když dáš tak akorát bude fungovat na 100% a nemá žádnou rezervu, když dáš silnější bude se sice flákat ale nezahřeje se a pokud bys v budoucnu chtěl měnit ledky za silnější nebo víc nemáš problém. A v tom je celý fór. Je to stejné jako regl k motoru čím silnější tam dáš tím méně se zahřívá i když práci udělá stejnou nebude mu vadit malá krabička zatímco regl co bude tak akorát na hranici bude potřebovat chlazení. Není to sice nejlepší příklad ale snad chápeš co tím myslím.
Tak držím palce ať se ti práce podaří.

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2015 10:05 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Máš dobrého pamatováka :OK:

Asi jo, zinvertovat bych zvládl, ale zatím není potřeba. Zkusím ty jiné optorelátka, ty co nemají spínání v nule, a pak bych musel koukat na další variantu.

Co se týká té výkonostní rezervy - nejvíce LEDek na jednom okruhu bude mít světelná rampa na zahrádce na střeše, a to sice 10 LEDek po 20mA (bílé), což mi dává 200 mA celkového proudu na jednom okruhu. No a vzhledem k tomu, že ta optorelátka mají rezervu do 1,5 A, tak se toho ani moc nebojím.

Psal jsem, že se mi podařilo vše rozsvítit, ale už se to nepodařilo zhasnout. Sice to nedělalo přesně to, co jsem potřeboval, ale alespoň jsem si na takto provizorním řešení mohl odzkoušet funkci ostatních součástek, tedy samotného PICAXE, regulátoru napětí celého obvodu na DPS a pod. Když píšu vyzkoušet, mám na mysli změření teploty po určitém čase.

No, s teplotou by MOŽNÁ mohl být problém, protože jsem naměřil cca 45°C, ale když vezmu v potaz to, že se jedná o uzavřenou krabičku s vnitřními rozměry 4x3x2 cm, tak to není až tak zlé. Teplotu jsem změřil po 45 minutách "všeho zaplého", tedy jelo to na plný plyn :-) a paradoxně nejvíce zahřátý byl právě ten PICAXE... Je to zajímavé. Očekával jsem, že se nejvíc zahřeje regulátor, nebo právě ty optorelátka, ale ta byla téměř studená...
Možná budu nakonec muset ještě dodělat pidichlazení :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2015 10:43 am 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
Znova jsem si prohlédl tvé zapojení a asi to budeš muset trošku předělat a pak nebude nutné chlazení.
Celý problém je v tom že máš relátka zapojená rovnou na Pixíka a tím ho zbytečně zatěžuješ, dej tam nějaký odělovací člen stačí jakýkoli spínací tranzistor ten nemá prakticky žádný odběr a nezatíží výstup pixíka a zároveň tím oddělíš silovou část a Pixík se ti nebude zahřívat. No a tím se problém vyřeší.
Pokud jde o tu rezervu tak jistě tu tam máš :OK:
Jinak je fajn že jsi to otestoval na plný provoz i když to nejspíš takto nikdy provozovat nebudeš :OK: jak se říká vše špatné je k něčemu dobré. A tohle je toho jasným důkazem bez té drobné chyby bys to jistě na plno nenechal tak dlouho svítit :OK:

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2015 10:58 am 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Asi takhle - je to jen obvod " na zkoušku", tedy jestli jsem něco takového schopen dát dohromady.

Pokud to bude fungovat, nechám to tak do doby, než mi něco "odejde" :-) Popravdě řečeno při ceně za ty součástky by mě to ani nijak zvlášť netížilo. Jen se mi teď už nechce předělávat/znovu dělat tu DPS, jelikož jsem se s tím dost pral :-) Kreslil jsem totiž všechny "cesty" doma v ruce podle předkreslené šablony, takže si umíš představit, jak ta DPS asi vypadá :-D

Zeptám se jinak - zvládne ten PICAXE takovou teplotu dlouhodobě?

Pokud ano, pak to řešit nebudu. Pokud ne, pak se budu zase prát s DPS a přidám tam ty tranzistory, abych ho nezatěžoval...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: pon srp 31, 2015 1:18 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
Tak podle informací výrobce by měl fungovat od -40 do 125 takže pokud tam máš 45 a nestoupá neřešil bych to zahřál se právě proto že jsi zatížil ty výstupy což předpokládám normálně nebudou zapnuté všechny najednou čímž se teplota spíše sníží. Je to stejné jak jsem psal s tím dimenzováním výstupů nebo regulátoru čím víc něco musí pracovat tím víc se to zahřívá a součásti které mají obrovskou rezervu ve své podstatě makají na pár procent a tím padem se teplota nemusí řešit. Ale jak píšeš při ceně součástek to zas tak moc nebolí a dělat skrze to znova desku to chápu to je pakárna zvlášť když to děláš v ruce. Jo co bys mohl udělat příště pokud to budeš nějak předělávat spíše odstraň jen cestičky aby na desce zůstalo co nejvíce mědi = měď dobře vodí teplo a tím také přispívá k lepšímu chlazení součástek. Víš co tím myslím že jo :OK: je to víc práce to vymyslet a méně práce to pak celé udělat a pomůže to navíc pokud bys to předělával asi už bys tam píchnul ty tranzistory což je o 3 součástky víc a mnoho starostí méně ,ale to už tu rozebírám víc než je nutno ;-)
Navíc pokud bys použil MOFET tak to je vlastně taky tranzistor a tím bys tam nemusel přidávat další neb na rozdíl od optorelátka v něm nic nesvítí a tedy je tam minimální odběr. Ty relátka svým způsobem mají v sobě jednu diodu a snímač a to celé napájíš s pixíka a tak si spočítej kolik žerou ty relátka = jeden výstup MAX 20mA všechny výstupy dohromady MAX 90mA a to je celé asi jsi se přiblížil k maximální hranici a to způsobuje zahřívání už jsem o tom psal :OK:
No co víc dodat prešel jsem skrz tebe zase celý manuál pixíka abych si ty informace oživil :-D :-D

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: úte zář 01, 2015 6:04 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: sob lis 27, 2010 12:00 am
Příspěvky: 487
Bydliště: České Budějovice
Ahoj Bandoliku,

Velmi děkuji za vyčerpávající informace, které jsi kvůli mě zjišťoval! :OK: 8o

1) OK, teplotu neřeším :-)
2) Vím, jak myslíš ty cestičky - v podstatě invertovat cesty a "prázdná místa"
3) teď k aktuálnímu stavu

Mám stále problém,
vyměnil jsem ty relátka za relátka "bez spínání v nule", tedy přesněji http://www.gme.cz/moc3022m-p002-272 a ejhle - POŘÁD STEJNÝ PROBLÉM :-(
Sice rozsvítím jak chci, ale už nezhasnu

Ještě mě napadá, jestli by to nemohlo být tím, že mám z přijímače modelu (ze 3. kanálu - AUX) vyvedeno do světelného modulu jen mínus a "signál" pro servo. Není tam potřeba přivést i plus?

Popravdě řečeno jsem už tak trochu rezignoval.
Počítám i s tím, že udělám novou DPS, protože si vlastně ani neumím představit, že bych do současného stavu "namontoval" nějaké jiné tranzistory. Ani totiž nevím, jaké by to měly být?! Tranzistorům totiž vůbec nerozumím :-(

Pokud bys byl tak hodný, mohl by ses MOC PROSÍM kouknout třeba na tom GM electronic, jaké tranzistory konkrétně bych měl použít?

A ještě k tomu zinverzování výstupů PICAXE.
Jestli jsem to pochopil správně, tak by mi teoreticky stačilo program upravit tak, že tam kde mám např. "HIGH 0, bych měl napsáno "LOW 0" ?
Omlouvám se, ale po fiasku s DPS si nejsem jistý už ničím :-(


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: úte zář 01, 2015 6:46 pm 
Offline
Uživatel

Registrován: ned čer 17, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 194
Oba jsou to triaky, takže se budou chovat stejně. A je jedno jestli spina v nule nebo ne. Chce to ten tranzistor.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: úte zář 01, 2015 6:59 pm 
Offline
Uživatel

Registrován: ned čer 17, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 194
Tady v tom vlákně je přiklad použití tranzistoru jako spínač LED diod. Třeba to pomůže se z orijentovat.

topic12035.html


Naposledy upravil romansis dne úte zář 01, 2015 8:39 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: úte zář 01, 2015 8:00 pm 
Offline
Uživatel
Uživatelský avatar

Registrován: stř říj 26, 2011 11:00 pm
Příspěvky: 238
Bydliště: Křemže
můžeš použít klidně tyto tranzistory: http://www.gme.cz/unipolarni-tranzistor ... a-p213-126 zapojíš je tak, že gate zapojíš na výstup procesoru, drain dáš na světla a source na +5V. Zinvertování jsi pochopil správně, pak ti ten modul bude spínat přesně tak, jak chceš a ani nemusíš předělávat plošák, ty nožičky tam nějak ohneš ;-)

_________________
https://picasaweb.google.com/112117816623598431136/AutoExpedice?authuser=0&feat=directlink


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Světelný modul vlastní výroby - VELICE PROSÍM O POMOC!
PříspěvekNapsal: úte zář 01, 2015 9:03 pm 
Offline
Píšu hodně
Uživatelský avatar

Registrován: pon čer 18, 2012 11:00 pm
Příspěvky: 1338
Bydliště: Ostrava
Tak dostal jsi naprosto vyčerpávající informaci, ty nožičky jsou dost dlouhé takže je stačí napasovat do správných dírek což zvládneš levou zadní :OK:
Když jsi došel tak daleko tak to už dáš.
Osobně mám tranzistor i na vstupu ale to bys už musel dělat znova což je škoda když by to mělo fungovat tak jak to je jen vyměnit ty tranzistory a upravit program jink tam žádnou zásadní chybu nemáš je to malé a života schopné :OK:

_________________
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo

:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  

Copyright © 2012 Modelářské fórum RC4x4.cz - Forum pro všechny příznivce pomalé jízdy terénem.
Jedeme na phpBB. Máme rádi expediční rc modely a vlastně vše, co má alespoň čtyři kola.