lukin1156 píše:Ahoj
velice mě zaujala tvá výroba pneu.. ... ale vydrží ten silikon ten žár ? díky moc za vysvětlení.
No vybral jsi si Lukine nelehkou cestu, já už jsem ve svém životě ledacos dělal, ale na výrobu pneumatik jsem si našel odborníka, který normálně dělá odlitky... ale na těch pneumatikách se znovu vyučil. Sám povídal, že to není vůbec nic jednoduchého. Já ještě doplním, že také nic laciného. Ale poskytnu ti pár rad, pokud chceš dělat půlenou formu, tak ji musíš dělat půlenou od začátku. Musíš si udělat dvě mezikruží z MDF, které musí mít středovou díru. Tou dírou je stáhneš k sobě a provrtáš čtyřikrát, aby jsi mohl udělat zajišťovací kolíky, které ti budou vždy umožňovat to složit zpět jen v té jedné možné poloze, aby ti vždy potom pasoval vzorek. To znamená, že musí být vždy dvě díry a naproti dva kolíky na obou mezikružích.

Než na ta mezikruží nalepíš další desky, aby jsi mohl vytvarovat základ pneumatiky, tak je musíš položit na dvě desky, na kterých se budou dělat silikonové formy, a svrtat je s těmito deskami. Všechno to musí být opatřené středícím otvorem, ten je nejdůležitější protože to musí být všechno soustředné, včetně další části kuželové formy. Gumu jsem koupil v prodejně, kde prodávají O-kroužky a jiný gumový artikl. Nalepení není také jednoduchá věc, protože si to musíš nejdříve rozpočítat, potom pomocí děličky rozdělit běhoun, podle šablony nakreslit rozložení vzorku a pak nalepit. Potom musíš každou půlku šablony připevnit na desku, zakrýt kónickou částí formy, a ve vakuové komoře zalít silikonem.

Pokud nemáš vakuovou komoru, tak to bude samá bublinka! Potom musíš udělat polystyrenová jádra, a opět ve vakuové komoře odlít pneumatiky. Navíc je potřeba vědět přesně jaký použít podtlak, protože když to vyvákuuješ málo, tak jsou tam bublinky, a když to vyvákuuješ hodně, tak se to začne vařit, a můžeš to vyhodit! Doba zpracování této hmoty je pouhých 20 min, pak to začne reagovat a ztuhne to. Pokud s tím nemáš žádné zkušenosti, tak je to hazard se do toho pouštět. Veškerý materiál dodává firma EBALTA. Kdybych to měl všechno podrobně popisovat, tak by to bylo na malou knihu.