gaz46MAV
Přispěvatel

Re: Gaz 46 MAV 1:10 RC model

o víkendu jsem provizorně připojil motor na jakousi baterku, zapojil kardan jen na zadek a kupodivu to jelo :)
zase motivace do dalších dní, abych to co nejdříve doklepal (ikdyž to byla neřízená střela, které každou chvíli upadlo kolo, protože se povolila matka...
gaz46MAV
Přispěvatel

Takže jsem:
- ukotvil motor a převodovku - ještě to trošku posílím ale zátěž, jakou to auto zažije to ustojí
- koupil motorek a převodovku pro šroub (mig400 a převotovka z mp-jet)
- koupil pružný hřídel, kterým spojím převodovku a tyč co nese šroub (z vykuchaného náhonu z mp-jetu, průměr 4mm/M4). Pružný hřídel se ještě musí zkrátit. vedený bude v teflonové trubičce, aby mi nevydřel něco v autě.
- koupil šroub (zatím pravý graupner 55mm ale do budoucna chci mosazný)
- objednal prodlouženou hřídelku na výstupy z rozvodovky (prodloužená kvůli těsnění, snad bude hotová během týdne). až bude hřídelka, budu moct dokončit "dno" loďky, které bude celkem složité, abych zabudoval vodotěsně rozvodovku
- koupil a částečně i zabudoval guferko, které bude těsnit náhon šroubu. Jinak ten náhon jsem chtěl původně použít z mp-jet, ale překopu si ho tak, že v interiéru bude hřídel uožená v kuličkových ložiscích a u šroubu bude zavěšená na zkráceném zbytku tubusu z původního náhonu. Jediné, co mně u tohoto konceptu zatím malinko trápí je to, jak dobře zachytit dopřednou sílu od šroubu a přenést ji "do lodi".
- spáchal nějakou kosmetiku na předním "plechu"
Teď ladím pozici různých komponentů, abych využil prostor který mám, ale v některých místech bude třeba ustoupit z přesné kopie původního auta a trošku přizpůsobit interiér.

Furt je co dělat...
Fotky níže.

Těsnění náhonu šroubu
Obrázek

pohon šroubu
Obrázek

na první pohled beze změn
Obrázek

bez vrchu už je cosi vidět
Obrázek

pohled na plánované rozložení komponentů pohonu
Obrázek

Obrázek

něco zespoda
Obrázek

Obrázek

žebrování na předním plechu
Obrázek

pružná hřídel v teflonové trubičce
Obrázek
Deff maniak
Píšu hodně

To je slovy nepopsatelný :tleskam:
Až to bude hotový to bude luxus mašina :FINE:
Jak jsem se zmínil tato stavba patří mezi mé nejoblíbenější :-)
Jiří Huser
16 let
1:8 Land-Rover D130(minulosti)
1:8 Vaterra acsender K5 blazer
1:8 Vaterra ascender ford bronco
Za chvíli vectra B ;)

http://jerrrrry.rajce.idnes.cz/
Borik
Píšu hodně

Ten náhon na šroub budeš ještě určitě upravovat, že ? Takto by to nešlo, hřídel by se u kardanu rozkmitala a s velkou pravděpodobností by vyrvala uložení procházející ven z lodi. Bylo by dobré pružnou hřídel nezkracovat, ale naopak zkrátit pevnou hřídel a kardan posunout co nejvíc dozadu a rozhodně tu pevnou hřídel hned za kardanem ( tak do vzdálenosti 1-2 cm maximálně ) uložit do ukotveného kuličkového ložiska. I malá vibrace na hřídeli, pokud se dostane do určité rezonance, dokáže vytvořit velice devastující sílu.
gaz46MAV
Přispěvatel

Deff maniak, díky...

Borik,
ano u kardanu ještě budu dávat kuličkové ložisko, druhé vedle guferka a možná ještě jedno někam doprostřed podle toho, jak si pořeším to přenášení "tlačné" síly od šroubu.
Ta pružná hřídel zase až tak pružná není, takže když jsem ji chtěl natvarovat jak navrhuješ, tak už to byl docela násilný ohyb. Jak jsem říkal - tohle bude jeden z kompromisů, kdy ten kloub mezi pevnou a pružnou hřídelí bude o chloupek výš, než bych chtěl dle reálného auta, ale zatím je to nejschůdnější řešení.
Díky za komentáře.
Borik
Píšu hodně

Přenos tlačné síly od šroubu na celé auto bych až tak moc neřešil. Stačí řešení, co se používá třeba v ponorkách: místo gufera se používá normální trubka ( cca 8 mm ), která má na konci uvnitř obyčejná bronzová třecí ložiska. Stačí trubka délky 3 cm a na každé straně po 1 cm toho bronzového ložiska. Do toho prostředního centimetru se pak připájí tenká svislá trubička, která je vysoká až nad úroveň vodní hladiny ( ale není to nutné ), kam se kape pár kapek oleje. Pokud to chceš mít ještě dokonalejší, tak klidně se dá ta trubka s kluznými ložisky ještě kousek protáhnout dovnitř trupu a tam dát to gufero - ale opět to není nutné; Pokud jsou hřídel s ložisky dost napřesno, voda se dovnitř nedostane. A to zajištění přenosu síly je úplně jednoduché - mezi šroub a to vnější bronzové ložisko se vloží teflonový kroužek a bohatě to stačí. Pokud to chceš mít opět značně nadstandardní, tak místo toho teflonového kroužku se dá kuličkové axiální ložisko. Ale vzhledem k tomu, že ten teflonový kroužek se používá i u rychlostních lodí, tak to axiální ložisko je v tomto případě třešnička na dortu.
gaz46MAV
Přispěvatel

no jo, jenže tu trubku musíš nějak ukotvit do trupu. A vzhledem k tomu, že já jsem se rozhodl trubku nemít, tak nemám o co opřít teflonový kroužek. Napadá mně ještě varianta, že si tu trubku někam v délce 2 cm vrazím (ale ne místo gufera) a opřu to o nějaký rozpěrný kroužek, který chytím na hřídel...
Borik
Píšu hodně

Pokud ten šroub bude tak daleko, jak je na fotce, tak naopak ta trubka tam být musí - tak dlouhá hřídel bez ukotvení u šroubu by byla na škodu - opět kvůli možným vibracím. Proto by ta trubka měla být dost dlouhá - aby končila těsně u šroubu a na druhé straně ( v místě toho gufera ) přesahovala zase kus do vnitřní části trupu. Po celé délce trupu, kde by trubka byla ve vodě, by se nahoru na trubku napájel na svislo kus mosaznýho plechu, co by procházel drážkou v trupu a nahoře ( zevnitř trupu ) by byl zalepený. Stačí, aby vystupoval nad vnitřek toho trupu 1-2 mm. To gufero je tam "pro pocit jistoty". Když se voda přes ta kluzná bronzová ložiska nedostane do ponorky i přes tlak 3-5 metrů pod vodou, tak v tomto případě je možnost průniku vody hodně zanedbatelná.
gaz46MAV
Přispěvatel

U šroubut to bude pověšené na závěsu ve tvaru "V". Ve špičce véčka bude napájený krátký kus trubky s kluzným ložiskem. Tímhle bych měl podchycený i tenhle konec co se týče kmitání (večer tu pověsím i obrázek jak je to na autě). Ale pořád mi to bude lítat v ose :)
Borik
Píšu hodně

Rozumím ... tak tu krátkou trubku prodluž až dovnitř trupu modelu a bude po problému.
gaz46MAV
Přispěvatel

no v nejhorším prodloužím, ale zase to bude odchylka od reality, protože to bude nepoměrně velká roura...

a ještě jsem se teď koukal, že mi tam mezi diferákem a náhonem (bez ložiska) zbývá jen asi 1cm místa, takže to bude další souboj s prostorem...

Obrázek
Borik
Píšu hodně

V nejhorším by to mohla být trubka 6/5 mm a hřídel 4 mm. Na bronzové ložisko pak zbývá 0.5 mm stěna, ale pořád je to vyrobitelné. Ony ani ty diferáky nejsou moc maketové, ale s tím bych se tak netrápil, maketovější řešení by bylo na úkor funkčnosti a to by asi nebylo moc dobré. Navíc je to zespodu a nebude to vidět.
gaz46MAV
Přispěvatel

pošpekuluju, něco vymyslím... :)
gaz46MAV
Přispěvatel

Tak jsem nějak zatěsnil "loďku", teď zbývá z pohonů ještě náhon na šroub. A pak kormidlo a řízení...
Pár dokumentačních obrázků.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

ve vaně už to prošlo i první zkouškou
Obrázek

i se zátěží :)
Obrázek
Mira
Veterán fóra

Husty. Porad cekam co mas vymyslenyho na ty kardany a ono je nechas ve vode :HOPS: Ja furt cekal nakou pruchodku :-D

A taky sem si uvedomil, ze vlastne..... Nemas ram!!! 8o

Bude to drzet, az zaberes v naky trialovy sekci kolem vo kamen, abys trefil branku, takhle zalepeny v psh? Ta rozvodovka a tak.....?

Zpět na „Scale projekty“