předem upozorňuju, že nejsem "pravověrný elektronik", ale jen člověk s několika málo zkušenostmi s elektronikou, takže se předem omlouvám, jestli nebudou nějaké popisky v následujícím textu "elektronicky" správně!
Pokouším se postavit si vlastní světelný modul, kterým budu ovládat postupně zapínání světel v závislosti na počtu "kliknutí" na tlačítko na vysílačce - 3. kanál.
Modul jsem už v podstatě postavil, vyzkoušel a více méně pracuje tak jak má, ale mám problém, který popíšu níže.
Teď k el. obvodu:
Obvod jsem sestrojil, postavil a zapojil tak, jak je na následujících obrázcích

Napájení obvodu, příjem signálu a ovládání jednotlivých prvků vyřešené mám - napájen je obvod stabilizátorem napětí na 5V a o zpracování signálu z přijímače auta a jeho následné předání na výstup jednotlivých výkonostních prvků se stará mikročip PICAXE 08M2+
Program v PICAXE jsem úspěšně nahrál dovnitř, samotnou funkci jsem samozřejmě odzkoušel na vývojové desce a po vytvoření desky pločných spojů a osazení součástkami vše funguje téměř podle představ.
A teď k problému:
Když tlačítkem na vysílačce "kliknu nahoru - zapnu" první okruh světel (na schematu označen vpravo dole jako "Světlomety"), naměřím na výstupních svorkách cca 5V, další kliknutí - svorka "mlhovky" taky 5V a tak to jde dál přesně podle naprogramovaného PICAXE. Tady problém není.
Problém ale nastává v okamžiku kdy na výstupní svorky připojím spotřebič - LEDky
Světelný modul vše perfektně rozsvítí, ale problém je, že při "kliknutí dolu - vypnout" už zůstanou LEDky stále rozsvícené a to sice do doby, než úplně vypnu napájení modulu.
Jinak řečeno bez připojeného spotřebiče modul dokáže na základě signálu z přijímače v závislosti na počet "kliknutí nahoru - zapnout" postupně zapínat jednotlivé okruhy a při "kliknutí dolu - vypnout" je zase krásně postupně vypíná podle počtu kliknutí. Toto ale nefunguje, když zapojím spotřebič.
Jako "výkonostní prvek" - tedy to, co ovládá výstupy, jsem použil OPTORELÉ z odkazu níže, u kterého je napsáno "spínání v nule => ano"
http://www.gme.cz/kmoc3041-p523-095
A teď moje domněnka - znamená spínání v nule, že je relátko schopné udržet se v sepnutém stavu i bez vstupního signálu a to až do doby, kdy odpojím napájení obvodu?
Pokud by to tak bylo, stačí mi vyměnit relátko za jiné (např. http://www.gme.cz/moc3022m-p002-272 ) u kterého je napsáno "spínání v nule => NE" a bude pak obvod fungovat? Tedy jakmile zmizne signál na vstupu relé (bude 0V), tak se relé na výstupu rozepne, tedy "zhasnou světla"?
Předem děkuji za pomoc!