Uživatelský avatar
xbs
Uživatel
Příspěvky: 234
Registrován: 17.10.2016 14:44
Bydliště: mezi venuší a marzem

jaký vybavení na výrobu vlastního kovovýho modelu?

dyš tak pozoruju některý projekty (DT-swiss, Hanys a další), gdy vzniká komplet kovovej model na vlastních kolenou, zejména pak podvozky Tater, zajímalo by mě, jaký vybavení je zapotřebí k takovejhle práci a gde shánět potřebnej matroš... zajímá mě hlavně ta "kovařina" a plechařina, 3D tisk snad jenom okrajově na doplňky... a taky co návrhy dílů, ňákej 3D softwér nebo ruční práce? díky za postřehy 8)
Uživatelský avatar
Mira
Veterán fóra
Příspěvky: 4442
Registrován: 20.05.2013 15:31
Bydliště: Rudolfov

Re: jaký vybavení na výrobu vlastního kovovýho modelu?

... nechci tě zklamat, ale výsledek typu "hanys" jak uvádíš může vzniknout jen tehdy, když jsi nejlépe strojař a víš, o co jde. Když se zeptáš "co je na to třeba" tak nejlépe CNC, soustruh, DT Swiss díly zřejmě někde vypaluje laserem... jinak abys měl nějakou pilu eště. Šikovná svářečka nejlépe TIG a stojanova vrtačka (nebo když máš ten soustruh tak si to upneš tam :mrgreen: ) ....

To uz není prdel.

Ale rozhodně to jde udělat i doma na koleni, s pilnikem, vrtačkou opřenou proti varlatum a zbytek naladit pomocí kladiva. Nebude to tak přesvědčivý ale půjde to taky. Ale pokud nemáš nějaký povědomí o kovovýrobě obecně :-D tak rovnou zapomen že by sis udělal sám nápravy, převody, atd atd. Stejně se omezis jen na rám a kovový blatníky v lepším případě
Uživatelský avatar
Borik
Píšu hodně
Příspěvky: 1326
Registrován: 14.11.2011 0:00
Bydliště: Brno-Maloměřice

Re: jaký vybavení na výrobu vlastního kovovýho modelu?

Nejhorším řešením by bylo nakoupit nebo pořídit slušné nářadí a vybavení a potom zjistit, že nevíš, jak na to. Je to opravdu o rukách a hlavě a pokud jedna část těla nekoresponduje s tou druhou, je lepší se dát na šachy nebo na sbírání známek. Je vhodnější koupit stavebnici a tu dát nejprve dohromady a potom zjišťovat, co by se dalo vylepšit a to od těch jednodušších věcí, co zvládneš vrtačkou, lupenkovou pilečkou, pilníkem a šroubovákem. Dá to sice víc námahy, ale pokud to nepůjde, aspoň ušetříš za to vybavení.
Hodně lidí ztroskotalo na "americkém" sebevědomí a vlastní nemohoucnosti. Tím tě nechci odradit, ale je třeba to postupně zkoušet. Málokterý výrobce aut si hned troufne na Veyron. A v malém je to obdobné.
Uživatelský avatar
xbs
Uživatel
Příspěvky: 234
Registrován: 17.10.2016 14:44
Bydliště: mezi venuší a marzem

Re: jaký vybavení na výrobu vlastního kovovýho modelu?

tak právě proto se ptám esli je to opravdu tak složitý jak to vypadá nebo je to hodně o tej výbavě... povědomí o kovovýrobě nemám absolutně žádný :mrgreen: každopádně díky za dosavadní vyjádření :wink:

Zpět na „Dílna a nářadí“