sakulajda
Nově příchozí

Re: Scx10ii Honcho

slusny laser :)
VasekCharvat
Nově příchozí
Kontaktovat uživatele: WWW

Repas serva

Zase sem nahážu nějakej progres na Honchu, jako první jsem rozebral, vyčistil a promazal servo řízení. Už se z něl linuly nelbé zvuky, ale po rozebrání a vykoupání v technickém benzínu je jako nový. Namazel jsem ho vazelínou A-00 a utěsnil silkonem. Plošňák jsem pro jistotu stříknul Nanoprotechem, takže je snad připraveno na koupání.
Obrázek
Axial SCX10ii Honcho
HPI Venture 1:10 Ford Bronco 1973
TRX4m
MJX 14210
Rajčátko: https://vasekcharvat.rajce.idnes.cz/
VasekCharvat
Nově příchozí

Naviják fail

Jako další jsem chtěl dát na Honcho servonaviják. Vytisknul jsem skvělej držák, který by přišel přímo za servo řízení. Bohužel mě technika z nepochopitelných důvodů zklamala, netušim proč...
Vzal jsem 360ti stupňový servo z číny, a dal jsem ho na čtvrtý kanál, kde má rádio DumboRC třípolohový přepínač. Servo se ale točilo jen na 50% rychlosti, což, jak jsem se vyčetl z manuálu, je prostě vlastnost a nic s tim neudělám... Nechtěl jsem stejně ale ještě víc zatěžovat BEC Fusionu, takže jsem servo napojil na 30A mikroregulátor. Napájení z baterky, a do přijímače šel pouze bílý a černý kabel. To taky fungovalo, tentokrát i na 100% rychlost, ale regulátor měl zpátečku omezenou na 50% a zase s tim nešlo nic udělat. Nakonec jsem vyzkoušel vrátit do navijáku původní elektroniku ze serva, a dal to na šestý kanál, kde je lineární otáčecí kolečko. To fachalo hezky, maximální rychlost na obě strany a zároveň i možnost plynulý regulace rychlosti navijáku. Když jsem ale do přijímače zapojil servo, Fusion, servonaviják a dva spínače světel, tak to prostě blblo. Občas se začal naviják sám od sebe točit, občas se rozsvítila světla... Občas vše fungovalo, ale když jsem auto vypnul a zapnul tak si to zase začlo dělat co chtělo. Například po zapnutí se roztočil naviják, ale přijímač se na ovladač nechytil... Po asi 2 hodinách rozpojování a zapojování sem se a to vykašlal... V elektrice se myslim vyznám, navrhuju a stavim si vlastní obvody, a jsem si jistý že jsem měl vše dobře... Přijímač i vysílač jsou starý půl roku... Netušim čim to může bejt, možná si prostě kombinace čínskýho přijímače nesedla s čínskym servem...
Obrázek
Takhle hezky tam to servo pasovalo...
Nakonec jsem dal naviják pryč a vrátil tam zase krabičku s přijímačem, kterej jsem aspoň nacpal do balónku, takže je taky ready na vodní lázeň.
Takže Honcho je vlastě ve stavu jakym bylo... Štve mě to, na naviják jsem se těšil... Kdybyste měl někdo nápad čím by to mohlo být, tak bych byl velmi rád, ikdyž teďka když je vše utěsněný tak se mi do toho zase hrabat nechce...
Axial SCX10ii Honcho
TRX4m
MJX 14210
VasekCharvat
Nově příchozí

Repas tlumičů

Pustil jsem se do repase tlumičů, vše vyčistit a nový těsnění. Naplnil jsem je podtlakově, a chodí krásně hladce. Olej 20wt.
Obrázek
Obrázek
No a rovnou jsem je malinko sladil s autem...
Axial SCX10ii Honcho
TRX4m
MJX 14210
VasekCharvat
Nově příchozí

High clearence linky V2

No a taky jsem se konečně dostal k výrobě vlastních linků. Spodní jsou z nerezové trubičky s vnitřním průměrem 2,5mm a vnějším 6mm.
Obrázek
Ty jsem nařezal,
Obrázek
a naohýbal.

Obrázek
Do konců jsem vyřezal závit a zašrouboval m3 závitovku
Obrázek
No a nakonec našrouboval traxxasácký koncovky.

Horní linky nejsou potřeba tak masivní, tak jsem je udělal z mosazné trubičky s vnitřním průměrem 3mm a vnějším 4mm.
Obrázek
Zase nařezat tak, aby seděly úhly kardanů
Obrázek
A tady už je je závitovka klasicky skrz celou trubičku, na konci zase traxxas kloubky. I horní linky bylo potřeba lehce přiohnout, aby nikde nedocházelo ke kolizi...
Obrázek
Obrázek
A tady už je hotovo. V terénu to bylo super, krásně kloužou přes kameny.
Axial SCX10ii Honcho
TRX4m
MJX 14210
Hofy
Přispěvatel

Hele upřímně…klobouček 👍🏼 dneska se s tím málokdo takhle hezky ****…patlá 😁
Mirda
Administrátor

Přesně tak. Máš to super! 👍

Linky mě zrovna moc nebaví dělat a to dělám rovný se závitovkou skrz. Při představě, že je ještě ohýbám a řežu závity... jen tak dál 😊
Na čem dělám:
Toyota Hilux
VasekCharvat
Nově příchozí

Díky moc.
Dneska jsem zkrátil zadní klec, o centimetr. Pomůže to zadnímu nájezdovýmu úhlu, při sjíždění z překážky jsem občas štrejchnul, stejně tak při výjezdu to občas vadilo. stačilo zaříznou tyčky a ustříhnout kus lexanu. Posunuly se i dirky na sponky, ale stačilo vyměnit pravej držák boudy za levej a pasuje to úplně přesně...
Obrázek
Taky jsem namontoval tlumiče vzhůru nohama, nižší těžiště ;)
No a začíná se klubat naviják, jen čekám až mi Balíkovna doručí BEC (už to je tejden...)
Axial SCX10ii Honcho
TRX4m
MJX 14210
VasekCharvat
Nově příchozí

BEC a naviják

Přišel konečně BEC, poště to trvalo tejden... Zapojení jsem se celkem bál, nikdy jsem BEC nezapojoval...
Obrázek
Vzal jsem 20A z BigHobby.
Myšlenka byla, aby přijímač a světla byla napájena z interního BECu z Fusionu SE (4A), a servo řízení a servo navijáku byly z UBEC.
Obrázek
Z obou serv jsem odpojil pluskovej kablík a nechal jen signál a zem. Zároveň jsem připájel plus a minus z UBECu.
Obrázek
Pro jistotu jsem pluskovej kablík vypojil i v zástrčce do přijímače, jistota je jistota...
Obrázek
Učesávání elektra bylo dost strašný, ale celkem se povedlo. UBEC je společně se spínači světel ve velký krabičce na pravym boku, vlevo je jen přímač.

Druhá věc byl naviják.
Obrázek
Vytiskl jsem mu držák za servo řízení, padne tam jak ulitej.
Obrázek
Z rolny vede lanko skrz PTFE trubičku do nárazníku, na jedný straně mosazná koncovka, na druhý tuha z propisky zakončená nabarvenou matkou...
Obrázek
Funguje to skvěle, ovládám ho potenciometrem na šestym kanálu.

Obrázek
No a výsledkem je Honcho na skříni...
Axial SCX10ii Honcho
TRX4m
MJX 14210
Hofy
Přispěvatel

Ještě nedávno jsem se smál, že to chceš naučit lézt po stromě a ono to k tomu fakt spěje, paráda 😅👍🏼
Mirda
Administrátor

Jakmile to unese auto, tak tě stromy nezastaví 😁😁😁

Myslíš, že by to ten 4A BEC neutáhl? 🤔 Máš i samostatný vypínač pro naviják nebo to je aktivní hned po zapnutí modelu?
Na čem dělám:
Toyota Hilux
VasekCharvat
Nově příchozí

No myslim si že to BEC nedával, chovalo se to dost náhodně když to bylo všechno v přímači... navijak se občas samovolně spustil když auto jelo, občas nešly zapnout světla... teďka s UBEC to je vklidu. A co sem našel, tak servo si ve špičce vezme klidně 6A... Naviják je zapnutej hnedka po zapnutí auta, takže je furt aktivní. Vadí to něčemu?
Axial SCX10ii Honcho
TRX4m
MJX 14210

Zpět na „SCX10 II“