Frenky
Častý přispěvatel

Ty si ty pneumatiky skládal při pokojové teplotě takže když jsou ty kola utěsněné tak ten vzduch v pneumatikách zmenšuje objem a pneumatiky se deformují musel bys je skládat v mrazu ale zase v létě by se nafoukly. :idea:
Astala
Přispěvatel
Kontaktovat uživatele: WWW

Presne jak pise frenky a jak sem ti uz psal! Dela to rozdil teploty a prave ze mas kola dotahly a nejde vzduch ani ven ani dovnitr, tak se ti ty gumy deformujou, jelikoz kdyz si vzpomenes na zakladku a fyziku, tak se vzduch v uzavrenym prostoru pri zmene teploty bud rozpina, nebo smrstuje. A proto se ti gumy deformujou. Diry jsou nejhorsi a nejlevnejsi reseni. Ale proto jsem psal nejdriv o odfukach a ventilkach, kdyz se podivas treba tady: http://milanaxi.rajce.idnes.cz/Expedice ... CN0422.jpg a na dalsi foto. Jsou na kolech udelany mali ventilky pomoci gumove trubycky a uriznuteho nejktu. Trubicka se prilepi zevnitr disku do provrtane diry v kole a protahnes si trubicku kolem dopredu aby si mohl vyndavat nejtek z trubicky. Jak v lete tak v zime se kola bez vlozky deformujou a pak staci jen upustit bezem 1 min. a gumy jsou zase ok a maj svuj tvar. Konkretne ty kola na fotkach jsou bez vlozek a maj v sobe nerez kulicky jako zavazi.
sWiNe
Veterán fóra

Ježiš no jo já jsem debil. V tom hledám složitosti a to je obyčejná fyzika, ještě jsem se to nedávno učil. No ale ty tyčinky se mi moc nezamlouvají, vypadá to blbě (promiň jestli s tím máš něco společného) a tak nějak v hlubokým bahně by to myslím nedělalo dobrotu. Tohle tam nechci ... zatím to tak nechám, gumy fungovaly...doma už jsou zase normal, takže snad žádné trvalé následky nebudou :lol: Takže když bude venku +- pokojová teplota, tak to bude v poho a když bude venku +30°C, tak už se trochu nafouknou (no ale to bude asi zanedbatelné, protože rozdíl cca 8°C je nic oproti rozdílu skoro 35°C jako bylo dnes) ....
RC AST 2018 - C2/Offroad Jeep Cherokee XJ, C3/Pro-Modified Ford F-350

Moravské ex-ŘEDITEL a Mistr Moravy 2016

#RTR.CZ TEAM DRIVER
Filip
Píšu strašně moc!

Co řešite. Jak u beadlocku tak u normálních disků, s vložkama i bez mám díry. A co že tam je voda. Vložky dávám třeba jen nějáké větší onroad a slouží nasáklé vodou jako závaží a ať se guma tolik nedeformuje do boku. Občas kola vyždímu.
-Axial - rám x-trail, el. Ezrun 35A, Ezrun 32T,
karoserie Homemade Cherokee.
-SCX Jeep JK = splašené trubky
-HPI - Blitz, 7,5T.
-Savage FLUX XL
-Firestorm
-LRP - S10 Blast Drift AMG
-Asso - SC10 4x4
Astala
Přispěvatel

No kazdej se k tomu chova jinak, ja proste s deravejma kolama aby do nich tekla spinava voda, blato a veskerej humus kterym jedu moc nechci, staci mi kola obcas zacas mejt z venku a predstava jak rozebiram deravy a zevnitr spinavy kola, se mi moc nezamlouva. Myslim si ze to nejen nici molinanovou vlozku, ale i gumu zevnitr.
Pedro
Píšu hodně

Rozdíl teplot, objem vzduchu v pneu.....já teda nevím pánové, ale v těhlech našich velikostech a "tlaku" co máme v pneu, ten rozdíl teploty (byť třeba 20stupňů) a tudíž nějaký rozdíl v objemu nebude hrát velkou roli. Možná v laboratorních podmínkách by se asi něco naměřilo, ale nějaký vliv na ježdění...tomu bych moc nevěřil.
Chtělo by to fotku co ti ta guma udělala.

Nějakou vložku bych tam dal, ty gumy jsou měkký a bojím se že jinak se ti to bude bortit jak v zimě tak v létě. V měkkým možná ta guma bude líp zabírat, ale někde na šutru se ti pak žvejkne.
Prostříhej vložky do hvězdy, někdo to tu dělal (buď Kuba93 na jeepu nebo Leprasol na bubákovi) a pochvaloval si to.
CC-01 Pajero - Dsys 56,Nowak 55T,TowerPro MG995
SCX-10 Forďák obytňák, Dsys 46, 35T, TowerPro MG996
2.4 Ghz
Astala
Přispěvatel

Hele ja uz to videl nekolikrat takhle splasklou gumu, a moc se s tim jezdit neda kdyz mas misto kol sisojdy. Vypada to tak ze se ti zacne guma splaskavat a delaji se jakoby rovne pochy na gume. Jak ale rikam znaji to ti co maj 2.2 bez vlozky. Na 1.9 se to moc casto nestava, ale kdyz tam Swine nema vlozku, tak se mu to deje i na 1.9. Jak pise Pedro pomuze prostrihnout origo vlozku do hvezdice, nebo si udelej novou z mekciho molitanu. Kazdopadne bych diru v disku bral jako posledni reseni.
petos
Častý přispěvatel

Ja som tiez nasadil kolesa bez vloziek.Zatial som milo prekvapeny co prejdem.
Sisatost mam len v tedy,ked necham auto dlho stat na policke.Inak v terene sa to rychlo zrovna.Vynikajuco sa ale odvaluje sneh z pneumatik.
Nemal som este ani raz zapchatu vzorku a jeepak ide ako tank.
Drzim krok s chalanmi co maju retaze na kolesach a niekedy mam este lepsiu prejazdnost ako oni.Na odventilovanie beadlockov mam diery v disku.
:idea: jedina nevyhoda bezvlozkoveho jazdenia -klesli mi trochu diferaky k zemi.
tu to aj vidno-
na zaciatku zlto-cierny jeepJK-trochu nadskakuje na kockatych gumach,ale rychlo sa to zrovna,a do kopca na kasovitom snehu nema problem.
Dalsie auta uz koncia na ziaciatku kopca.A to maju retaze,bez retazi,retaze na jednej naprave... atd.
Grip tych gum je tiez fantasticky-v polovici videa vyjazd na zamrznuty beton.
http://www.youtube.com/watch?v=6H62cXRys44
SCX10 jeep JK 4x4
TRX6 Pacific P12 6x6
Matezz
Častý přispěvatel

http://rcgawker.com/?p=1132

případně krapet jiný tvar (z návodu od Axialu):
Obrázek
Axial SCX10 Dingo - Park Ranger

http://matezz.rajce.idnes.cz/Axial_SCX10_Dingo
sWiNe
Veterán fóra

Filip: nojo kdybych jezdil furt jen v čisté vodě, tak by se to dalo přežít, ale nechci teda s sebou vozit třeba toto

Obrázek

Určitě to těm gumám neprospěje a rozdělávat 48 beadlock šroubků po každé jízdě mě fakt netáhne. Žádné díry dělat nebudu.

Pedro: hele já bych to nezatracoval, něco na tom bude, fyzika platí i ve světě desetkrát zmenšeném. Je to tak jak píše Astala, než jsem dojel na místo, tak jsem vezl auto v batohu na kole tudíž v té venkovní teplotě bylo už asi dvacet minut a jak jsem ho vytáhl a postavil na zem, tak se hned dělaly propadliny a nevracely se. A to i po obyčejném zmáčknutí rukou, nemluvě o místě, které bylo styčnou plochou s povrchem. Vyfocené to nemám, ale snad je to dobře představitelné. A propadliny byly celou dobu ježdění, ale auto projelo asi 300x víc, tak jsem byl spokojený :lol: Na tom sněhu to snad zas tak nevadí, ale v létě na tvrdým a na šutrech by šla ta guma asi rychle do kytek, no uvidím, jak se to bude chovat v teple. A rozdíl mezi pokojovou teplotou a venkovní je teď u nás cca 35°C, což už myslím na fyzikální vlastnosti vliv mít bude.
O hvězdě samozřejmě vím, však je to i v návodu od axiala. Jen se bojím, že se to sice vracet bude, ale zas už to nebude mít takovou průjezdnost. No uvidíme při jarních teplotách, v zimě na sněhu to asi nechám.

Tady jsem našel fotku aviarovu

Obrázek

Astala: myslím že u 1.9 je ten problém úplně stejný jak u 2.2 jen u těch větších je to zřetelnější a okatější, protože maj prostě větší objem, tak je tam více prostoru k promáčklinkám :lol:

edit:
matezz: jo návod mám taky, ještě si budu muset ten výsledný tvar rozmyslet :lol:

petos: no to čumím, že tobě se nebortí, tady mi něco nehraje :lol: videa máš vždy pěkné, dívám se. A na poličce ho takhlé stát nenechám, mám udělanou kozu z autolékárničky 8)

#RTR.CZ TEAM DRIVER
Matezz
Častý přispěvatel

Řekl bych, že ta hvězdice by měla mít ploché "špice", jak je to v návodu nebo viz. Aviaro. Špičatá špice se zkroutí a vlastně z toho bude zase jenom kolco. Leda by teda ostny nebyly stříhány v ostrém úhlu. Ten vzor z odkazu, co jsem poslal, mi příjde až moc (š)pičatý :)
Axial SCX10 Dingo - Park Ranger

http://matezz.rajce.idnes.cz/Axial_SCX10_Dingo
Astala
Přispěvatel

jj jak pises :wink: ja ted koupil 1.9 Iroky a ty maj prumer 120mm coz uz je jak 2.2 zatim sem s nima jel jednou na cerstvim snehu, s origo vlozkama a na nezatizenejch kolech, to fungovalo na vybornou. Ale na leto chci kola zatizit a prave mam taky dilema jestli dat vlozku, nebo jen prostrihat :lol: To ale uvidim az za jarniho pocasi az sleze snih. Koupil jsem i 2.2 kola a gumy abych mel na stridani s 1.9 ale u tech 2.2 to chce mit ty ventilky urcite kdyz nemas vlozku, ale to taky uvidim az v lete. Kazdopadne co jsem videl loni v lete u Milana co ma prave ty ventilky a gumy bez vlozky a kulickama jako zavazi, tak musel ufukovat i v lete. Ale mozna kdyz se prostrihaji ty vlozky u 2.2 tak ty odfuky nebudou treba, ja se totiz trochu bojim o gumu kdyz tam v ni litaj ty kulicky, jako funguje to urcite na vybornou, ale nevim jestli se guma tedre ze vnitr od tech kulcek.
sWiNe
Veterán fóra

Bych celkem chtěl vidět jak to s těma kulkama funguje, když se to tam furt tak odvaluje ...

Tady důkaz místo slibů hned po příchodu domů:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A kamarád koupil honcho, tak zůstal volný Robitronic Speedstar 2 Crawler z jeho Pajera, tak jsem se ho hned s chutí ujmul a KONEČNĚ má moje auto nějaký dobrý regl s kterým to jede pecky, už jsem ukojil svoje touhy. :twisted:

#RTR.CZ TEAM DRIVER
Adam62_cz
Píšu strašně moc!

Chtěl bych mít vaše problémy :-D

Kuličky v pneu sou celkem naprd, sice máš váhu pořát dole, ale omeruje to přilnavost.
Adam - SPEED Energy Team
- 1:10 LR Defender 90 DCC 006 -scale
- 1:10 LR Defender 90 - Offroad
http://adam62cz.rajce.idnes.cz/
eos
Častý přispěvatel

Ty kuličky bych celkem rád někdy viděl v praxi. U línýho crawlera bych to ještě bral, ale při troše dynamiky to musí jezdit, jak poloprázdná cisterna.

Zpět na „SCX10“