Mira
Veterán fóra

Re: SCX10 Honcho z Vimperka

tyyyy jo pitaku byl jsi jeden z mala spojencu pri diskuzi o vaze - a ty budes odlehcovat!!

vzdycky jsem si myslel, jak ti auto jezdi v nesmyslnych polohach a .... covece kdyz jsem videl video z tech rakous tak jsem docela cumel, ze te kdejakej ...pardon..blbecek s origo lexankou s prstem v nose objel, kdyz jsi zavazel a ne a ne to project. vysledky trialu jsem cetl 4x a az naposledy jsem te nasel kdesi dole.... dlouze jsem se drbal na hlave. kdyz jsem mel rubicona, bylo jen 200 g v kazdym kole, par gramovych zalezitosti na lexance a stejne to melo skoro 4 kila. no jsem zvedav, jak to odtucnis... rangee smeruje pres pet kil, tam odtucnovat neni co, tam jen bez rozmyslu pridavam :-D ...

kasli na to, rekl bych, ze to stejne neodlehcis dost aby to fungovalo jako 'lehky auto'... mas preci nejakej ram a par blbosti, placni se pres kapsu kup prevodovku tlumice a postav nejakou trialovku z toho. rekl bych lepsi napad nez odlehcovat tacomu...
PitaW
Píšu strašně moc!
Kontaktovat uživatele: WWW

Já jsem Míro spojenec váhy furt. Jen chci drobet ubrat a hlavně převážit, protože za rok někde nabrala 300g a potřebuju víc zatěžkat předek. V Rakousku si vedla Tacoma dobře. V sobotu tam byla mlha a trochu mrholilo a kameny byli dost oslizlé a tam měla problémy ve výjezdech, že díky váze dost hrabala. Ale jinak v poho a hodně často dělala vyprošťovák. To že ho na videu obrací 2 auta bylo vcelku normální a věř, že problémy měli všichni podobné a válel se tam úplně každý, tak nějak stejně. Výsledky vůbec neber, protože to bylo hodnoceno nějak náhodně. Tak třeba jako to, že já se nedělního Trialu ani nezúčastnil, protože jsme jeli po obědě domů a jsem ve výsledkové tabulce :wink: Vím, že s Tacomy neudělám lehké auto a to ani nechci, ale jen maličko odlehčit a chci zkusit o 5mm snížit světlou výšku :lol:
AXIAL SCX10:HPI GTI550, DSYS MDD90A,Spektrum DX3C,Tlumiče 100mm,Hitec HS-7954SH,Interco IROK,2x naviják,4950g
http://pitaw.rajce.idnes.cz/SCX10_Honcho-Jak_sel_cas/#
http://www.youtube.com/watch?v=DdOn6PrH ... lIKSWrnKoq
Mira
Veterán fóra

aaaaha takze jen kombinace zmatenych informaci a videa, ve kterem nemuzes vyject na placatej kamen :-D ... dobry tak ok.

...jak budes snizovat, zavesenim tlumicu?
PitaW
Píšu strašně moc!

Zas to tvoje rejpání :idea: Opět bych mohl napsat, že jsi tam nebyl atd. ale to neřeš :wink: Tacoma prošla další úpravou, která mi dala docela zabrat, ale to rozepíšu podrobněji :-I

Řízení od Slicka

Předek byl už hodně do "Áčka",rozhodl jsem se vyzkoušet řízení od Slicka. Kompletní sada na předělání řízení a zavěšení za 1200,- je pěkná cena. Dorazil balíček a musím ocenit, že každý díl byl pečlivě zabalen v papíru, aby nedošlo k poškrábání :hura:

Obrázek

A zde máme celou sadu, včetně šroubů, matiček a vymezovacích podložek.

Obrázek

Zde rozdíl těhlic

Obrázek

Každý díl je precizně zpracován na setinu přesně. Velmi oceňuji to vybrání v pouzdru ložisek. U starých těhlic byl problém ve vyndání toho většího ložiska. A teoreticky by se dal ten kanálek využít na mazání obou ložisek zevnitř :lol: Zvrchu je šroub co drží domek a páky dohromady, ale obojí je na čepech, které sami o sobě drží moc. U poslední fotky se mi líbí drážka na rozpojení těch dvou dílů.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Těhlice po smontování pasují na "C-huby s přiloženýmy vymezovacími podložkami naprosto přesně bez sebemenší vůle načež zatáčení přes ložiska jde jak po másle. Jen jsem zvědavý jakou životnost budou ty ložiska mít? Na téhle fotce by ten rejd byl suprovej, ale nastává problém, že se musí nasadit držák tlumiče, který rejd značně omezí.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

S tímto to splňovalo Ackermanův zákon, ale rejd byl takový skoro jak Honcho v základu. Tím nechci říct, že to má Slick špatné. Právě naopak. Je to vymyšlené velmi dobře. Vše se přehodí a jede to, ale mě ten rejd nestačí zvlášť když vím co páky nahoře dokáží, tak jsem začel brousit.

Obrázek

I těch pár milimetrů pomůže k zatočení 5-7°. Pod páku jsem dal vymezovací kroužky aby kloubky nenaráželi do držáku a obroušené místo jsem zakápl Plastidipem, ať to drobet tlumí. Myslím si že by ten držák tlumiče šel vyrobit s daleko lepším vytvarováním, že by páka sice do držáku narazila, ale v ukrutném rejdu.

Obrázek

Obrázek

Další problém nastal, že přes přiložené prodlužovací držáky tlumičů nešli tlumiče nastavit o tolik co jsem dole přidal jak do strany tak výšky, tak jsem musel vrtat. Tohle je jediná výtka k celému setu. Když se udělá ten spodní držák na posazení tlumiče nad nápravu, který to dá do strany o 1,8cm a 1,5cm do výšky, tak proč vrchní držák tyto míry neumožnuje :?:

Obrázek

Obrázek

Obrázek

A největší problém nastal při výrobě tyče řízení. U toho jsem strávil dva večery a nemohl nalézt odpovídající délku, protože i když bylo hodně upilováno, tak zas nestačilo servo dosáhnout tak daleko i když byly na vysílači trimy na 150%. Vždy jedna strana dorážela a druhá ne, tak jsem furt laboroval. Už jsem skoro pokukoval o programátoru serva, než mi docvaklo, že bych mohl použít delší páku řízení. A je po problému. Zatím je tam plastová, ale už jsem objednal kov.

No a tohle je výsledek. Možná se to někomu bude zdát, že je to málo, ale věřte že není. To vnitřní kolo dělá opravdu moc.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Zkoušel jsem to po bytě a v chodbičce na lině to otočilo na 1,4m. Už se těším až to prubnu venku.Jednou už jsem s tím tedy byl, ale to točilo na plno jen na jednu stranu. Je to fakt dobré. Proto jsem psal že to má Slick vymyšlené dobře, že s krátkou pákou serva to půjde na plno bez narážení, jen nebude využit celý potenciál tohoto krásného výrobku. Udělat jinak ty spodní držáky, tak to točí na pětníku. Celé to chválím moc :FINE:

Obrázek

Obrázek

Ještě čekají Tacomu 2 výrazné optické změny, ale to nechám na později. Dnes to bylo už dost vyčerpávající :lol: :BYE:
AXIAL SCX10:HPI GTI550, DSYS MDD90A,Spektrum DX3C,Tlumiče 100mm,Hitec HS-7954SH,Interco IROK,2x naviják,4950g
Woyta
Píšu hodně

Ja myslel, ze to po kritice zcela zrusil. Holt na me asi zapomel. :)
PitaW
Píšu strašně moc!

Ne, tuhle to psal ve vlákně http://www.rc4x4.cz/topic6327-150.html
maztekk
Veterán fóra

Paráda chlape, jsem zvědavý co dalšího vytuníš :OK:
jirka.813
Přispěvatel

Hlásím se taky jako majitel testovací sady úpravy řízení a mám s tím úplně stejnou zkušenost jako ty Píťo. :OK:
Hodně jsem se trápil s nastavením správné geometrie a narážení páky do držáku tlumiče jsem vyřešil trošku jinak. :-p
Obrázek
Zatím to je pouze provizorium, ale ještě to malinko doladím.
Každopádně tohle řízení má možnost být opravdu dobrý. :FINE:
RC OFF ROAD PLZEŇ
youtube
kečup

,,Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než do hromady hnoje a trefit se."

Mercedes Unimog 1350L 1:8
Land Rover Defender Trophy
Horri Bull
Jeep Wrangler JK
Jeep Cherokee
Tamiya CC-01 - doprovoďák

Tiger I, Panther Ausf.G
Mira
Veterán fóra

pitaku, klid, ja tentokrat nerejpal, jen jsem vazne vychazel z kusych informaci a na videu jsem videl co jsem napsal. prave proto ze jsem tam nebyl a nevedel, jak pocitali trial, tak jsem mel zbytecne obavy, ze snad nastala era odtucnovani. pohoda ;-) .

... rizeni HUSTY! jak to vnitrni kolo nakracuje, to je jasny, i kdyby to rejd vnejsiho kola nezlepsilo tak ta geometrie udela hoodne! to vidim na pneu, jak se ta vnitrni dycky brutalne hrne...

s tacomou jsi prukopnik ruznych reseni. tohle neni spatny. akorat se mi nelibi zmena polohy tlumicu, ale je jasny ze kvuli funkci to musi bejt jinak. tyy jo za 12 stovaku je to hezkej kus na auto. jdu koumat ty fotky, ktery jsou hezky vypovodajici, jestli by se mi to veslo taky. fakt se mi ovsem nelibi to zaveseni tlumicu. tos mel celkem stesti ze se ti do toho podbehu este vesly, o takovej kus nahoru...

edit

ted vidim jirkovo uchyceni... tys to vocural dobre :-D ale myslim ze ten kus hliniku bude festovnejsi nez to mit jen takhle v tech minidirkach... tohle ja bych vytrhl pri prvni projizdce :-D ... a vize 'omotani' napravy nejakou pasovinou ve stylu upravy drzaku linku na CCckach si taky nedovedu uplne predstavit... jak rikam du koumat ty fotky ;-)
Naposledy upravil(a) Mira dne 27.10.2014 18:23, celkem upraveno 1 x.
PitaW
Píšu strašně moc!

To jsi Jirko nahradil moc dobře. Mě napadlo udělat kostku, jako kdybys uřízl ten držák, ale Lko mě nenapadlo. Máš to fakt dobré, už jen z důvodu, že nemáš rozšířené tlumiče. Jen jsem ještě u tohoto přemýšlel, aby to vydržely závity při pádech atd. ale když Ti na to koukám, tak by to mohlo držet pěkně. Díky za nápad a dost mi to dalo vidět na fotce. Asi do toho půjdu taky a zbavím se toho držáku. A až přijde dlouhá páka, tak to bude hroznej masakr.
PitaW
Píšu strašně moc!

To Míro držet bude. Tam jsou docela dlouhé závity a pokaď není stržený plast, tak to bude festovní. Když v tomto místě vyvěsíš nápravu, tak jde kousek dolů, ale do boku se to nehne, takže to drží jen to vyvěšení. Já do toho jdu. Protože představa zbavit se těch držáků mě láká moc a rejd už bude omezen jen poloosami :lol:
Mira
Veterán fóra

... to jsem zvedav jak casto strihnes cvd. preci jen este by to chtelo zavirani otvirani difu pac preci jen cim vic to donutis zatacet tim vetsi rozdil v pusobici sile vnitrni/vnejsi kolo... mozna v tomhle pripade zlaty dogbouny, jak tvrdi martin poschlu.... ja nevim zkusenost nemam mam jen vykotlany psi kosti.
jirka.813
Přispěvatel

Zatím to je ještě pořád ve vývoji a co to vydrží se pozná při prvním ostrém testu, dva šrobky M3x6mm do obalu nápravy by měly držet dost (doufám). :-p
Nápravu drží hlavně ramena a třílink, takže držení tlumičů můžu trošku ošidit (snad)
Hliníkovou kostičku jsem taky chvíli vymýšlel, ale šel jsem cestou nejmenšího odporu a udělal jsem si ten držáček nakonec z elka. Ještě pořád to je tak trochu od sekyry a když se to osvědčí, tak tomu udělam nějakou hezčí podobu.
Moje vysílačka mi dovolí poladit krok serva jenom na max. 120%, tak si musím pohrát s nastavením páky, spojovaček atd... a uvidíme co se stane, jdu cestou pokus omyl. ;-)
RC OFF ROAD PLZEŇ
youtube
kečup

,,Je lepší mířit ke hvězdám a minout, než do hromady hnoje a trefit se."

Mercedes Unimog 1350L 1:8
Land Rover Defender Trophy
Horri Bull
Jeep Wrangler JK
Jeep Cherokee
Tamiya CC-01 - doprovoďák

Tiger I, Panther Ausf.G
Woyta
Píšu hodně

Trosku lepsi nez L profil by na namahani zavitu byl U profil. L bude trosku pacit zavity.
Mozna by slo vzit i napravu skrz naskrz sroubem a nevadilo by to ose.
PitaW
Píšu strašně moc!

jirka.813 píše:.
Moje vysílačka mi dovolí poladit krok serva jenom na max. 120%, tak si musím pohrát s nastavením páky, spojovaček atd... a uvidíme co se stane, jdu cestou pokus omyl. ;-)

Tak dej Jirko tu dlouhou páku. Já měl dlouhou 20mm, teď jsem objednal 24mm a ještě to má dost rezervu.

Zpět na „SCX10“