Dost o tetování. Já ti další kéry Tome ukážu až se potkáme na akci :lol: Jdeme se zase věnovat modelům. Včera jsem s vrhl na poslední část Tacomy.
Zatáčení volantem a řidičePoslední z hlavních částí na Tacomě zbývalo točení volantem a než se pustím do Defendra, tak jsem to chtěl konečně dodělat, ať je jedno auto hotové. První co bylo třeba udělat byl usadit volant. Tak jsem z 6mm alu tyčky vyrobil náboj. Obrousil jsem na tyči plošku a konec zúžil po obvodu na 5mm aby šla nasadit na volant a zespod udělal 3mm závit na osičku se závitovky.

Pak přišlo na řadu to horší :roll: Udělat pořádně pohyblivého Fishera. Moc rady jsem si nevěděl a napadlo mě to zkusit jako na zrcátkách kloboučnickou gumou. Do vrhní paže jsem vyvrtal 4mm díru ještě hloubš 2mm na šroubek a vyvedl předloktím, které jsem také provrtal, do zápěstí.

V létě v Bolešinách na závodě jsem si koupil tuto kladku přesně na tento účel. Když nad tím přemýšlím, tak na tuhle úpravu čekám hodně dlouho :-D Byla malá díra a než vrtat 3mm bylo výhodnější udělat závit.

No a takhle jsem to smontoval. Kladka a 2 matky kontra. Vodící trubice a náboj. V trubici jsou na koncích usazené dvě smršťovačky a mezi uvnitř nacpaná vazelína. Takhle jak to je, tak se to točí, jak kdyby to bylo na ložiskách. Uvidím až se to bude koupat, ale myslím si že dobrý. Tam se nemá co zadřít.

Servo jsem vyřešil, že jsem na packy přišrouboval docela velkou kladku, aby se volant točil co nejvíc.

No a tohle měl být výsledek :-( Při nasazení i s kastlí to bylo jen tak tak. Kladka drobet štrejchala o krabičku s elektronikou a malá kladka narážela do podběhu. Takže dnes ráno následovalo zkrácení všech částí volantu a posunutí serva o kousek dál. Pak bylo vše OK :OK:

Proč kroutím hlavou? Myšleno dobře, ale výsledek na ho... Jako jo, na první pokus dobrý. Že bude problém s gumou jsem tušil. Nespadává ale při větší zátěži se natahuje. Na volno se volant točil přes 360° tak jsem byl hrozně rád. Říkal jsem si to časem vyladím. Jenže obrovské zklamání nastalo, když jsem zapnul poprvé baterie a zapojil servo k rozbočce řízení. Ne nespálilo se a vše fungovalo :-D ale úhel serva je tak necelých 100° a s tím jsem vůbec nepočítal :EVIL: Hodně to dělá řízení od Slicka, protože aby šel rejd na plno, musel jsem dát dlouhou páku serva a tím se dráha serva dost zmenšila. To je příkladem jak spolu spousty věcí při stavbě auta souvisí :?:
A když už byl tedy tak malý rejd, bylo asi nejvýhodnější to udělat takto, protože odpadají problémy s gumou a je to vhodnější na místo, kterého já moc nemám.

S výsledkem nejsem vůbec spokojený a přijde mi to pěkně trapné. Tolik jsem se těšil jak tam bude Fisher tou levačkou pěkně kroutit volantem a ve finále je to ubohých 90° s vůlemi :roll: Takže se v interiéru něco zatím drobet hýbe a já budu špekulovat jak to upgrejdovat :idea: Při psaní tohohle románu mě napadlo, že dám do ruky pružinu z propisky a stáhnu jí šroubky. Bude držet tvar a ohyb by mohl být víc realističtější. Teď se v určitých polohách kousek povytáhne. Pokud máte někdo nějaký nápad sem s ním :-I