Již delší dobu jsem pravidelným čtenářem těchto stránek. Modelaření se věnuji již více než 40 let, nejdříve lodě neplovoucí historické, poté plovoucí RC, potom RC auta a RC vojenská technika. A protože mám 3 modely pásových vozidel (raketomet MLRS, tank ABRAMS a Americký pás.transportér Bluetank M8A1 Cargo tractor) vše v měřítku 1:14, rozhodl jsem se pro stavbu tahače. Moje voba pak padla na FAUN SLT 56. Jako podklad, tak jako u ostatních sloužila stavebnice v měř 1:35. Vzhledem k tomu, že nedisponuji žádným speciálním vybavením, tak jsem jako základ podvozku použil části podvozků TL-01B. Při poměření rozvoru kol použitých podvozků mi potom vyšlo měřítko pro model 1:12. Tomuto měřítku potom odpovídá i šířka možná v budoucnostu dostavěného traileru. Jako pneu jsem použil pneu Rock Cruiser M/T, které by měly přibližně odpovídat danému měřítku. Model je v provedení 8x8, pohon motorem SPEED 600 ECO s planetovou převodovkou. Nástavby jsou provedeny z PSH tl 1-4 mm. Model je kompletně osvětlen, osvětlení ovládán modulem 3racing, majáky a reflektory pro osvětlení zadní části potom 6-ti násobným spínačem (zatím využity pouze 2 spínací obvody) Navijáky v zadní části jsou rovněž funkční-ovládany každý samostatně dvoukanálovým spínačem od S-HOBBY. I když se jedná o velký model, byl docela problém s umístěním ovládací elektroniky, tak aby byla co nejlépe přístupná a kterou mám "rozstrkanou" na několika místech - podle mne nevýhoda podvozku TL-01, při osazení motoru do podvoku podélně. Největším zklamáním pro mne ale byla povrchová úprava. Po špatných zkušenostech s použitím syntetických barev použitých na modelu MLRS (karoserie z laminátu) a lepších zkušenostech s vodou ředitelnými barvami (BALAKRYL) použitých na tanku ABRAMS (nástavba laminát), nebo na modelu SKOT OT-64 (nástavba z překližky) jsem se rozhodl pro balakryl - a to bylo špatné. Na použitých deskách PSH je třeba nanést více vrstev a barva na podkladu špatně drží. Bohužel, ale teď už s tím nic neudělám. Líp než sáhodlouhý popis řeknou o model fotky.
http://martin1309.rajce.idnes.cz/FAUN_SLT_56.