Dave
Píšu hodně

aby jsi se nedivil, já jsem na boudu gaze už spotřeboval půl tabule 2mm psh :wink:
Borik
Píšu hodně

Proč vlastně děláte kastle z PSH ? Je to skoro ten nejhorší materiál, co je k dispozici. Je sice relativně levný, ale velkým nebezpečím je pro něj UV záření a nízké teploty - obojí má za následek křehnutí a následné praskání. Rozumím tomu, když z PSH někdo udělá nějakou krabici nebo detail, ale na kastli to není moc rozumné. I lodičkáři, kteří co do maketovosti a pečlivosti zpracování mají v průměru oproti autíčkářům dost co dohánět, tak nástavby lepí z deskového laminátu nebo z ABS.
Děláte nádherné karosérie, kterým věnujete spousty hodin svého času a vyrábíte to z nic moc materiálu. Myslím, že je to škoda.
Dave
Píšu hodně

Mám boudu unimoga z psh a nestalo se mi že by povolila... :roll: a spousta dalších lidí děla z psh taky, de teplem tvarovat když se to naučís, je lehký atd.....
Wendis
Veterán fóra

nemyslim si že by psh byl špatnej materiál,a pokud někdo postaví kastli a stráví na ní miliony hodin,tak s ní určitě nebude dělat kraviny a prasit aby to v první díře rozštípal,většinou jsou ručábo kasny na takový to normální ježdění.
a psh je dost pružný,takže si nemyslim že by to praskalo.
Opravoval jsem ABS kasnu a špatný díly co jsem vyřezal jsem nahradil psh a nikdy se mi nestalo že by něco prasklo,a že tágo v podstatě nešetřim :-)
SCX10 HZJ 75 pickup
TRX4
Yokomo DPM
Yokomo YD2
Axial Yeti Score
Borik
Píšu hodně

Záleží na tom, jak dlouho je PSH venku na sluníčku a v zimě. Chápu, že na kity doma ve vitrínce je výborný a tam také vydrží 10 let bez problémů. Ale schválně vezměte kus PSH a dejte ho ven, aby na něj působily vnější vlivy. Za rok je to úplně jiný materiál.
Třeba laminát je daleko pružnější, stálejší a odolnější.
Ale o nic nejde, každý si oblíbí to svoje a hlavně to, co mu vyhovuje. Jen jsem se chtěl zeptat, proč se nepoužívá něco vhodnějšího.
baracuda
Píšu hodně

rikaš ABS?
Kde se to dá sehnat? A kolik to stoji?

*****NA PREDAJ*****
Tamiya XV-01TC PRO - nove, nejazdene *5000kč
Tamiya TB-02R BMW X6 *5500kč
Yokomo Type C silver carbon - nejazdene, nove *3000kč

čire karoserie Lada 2101 1:10 - na objednavku
Wendis
Veterán fóra

Já myslim že dělat kastle z laminátu je o dost pracnější,ale nikdy jsem s takovym materiálem nedělal,tak nevim a to že psh vadí sluníčko vime :-)
stačí na to dávat pozor :-)
SCX10 HZJ 75 pickup
TRX4
Yokomo DPM
Yokomo YD2
Axial Yeti Score
Pedro
Píšu hodně
Kontaktovat uživatele: WWW

PSH a pobyt venku...máme před krámem ceduli kde jsou nasunutý pásky s reklamníma nápisama. Pásky jsou z PSH. Byly tam cca 7-8let.
Barevně - zežloutlo to. Materiálově - zátěžové testy jsem s tím nedělal. Křehčí se to pravda trochu zdálo. Ale že by to byl zase takový průšvih jak naznačuješ, to ne. A to je to na povětří 24h /365dní bez jakýkoliv povrchový ochrany - polep, lak...nic. Skoro řeknu, že bych se nebál z toho něco uplácat
:wink:

Máš pravdu, že možná je někde lepší materiál. Ale dostupnost, výběr rozměrů, cena, snadnost opracování, snadnost lepení...tomu se málo co vyrovná.
Navíc většina z nás to patlá doma na stole v obýváku, o nějaký specializovaný dílně si můžem nechat zdát. Takže potřebujem co nejmíň smradu, co nejmíň technologických postupů při zpracování......atd.
Navíc spočítej kolik ten model stráví času venku, plně vystavený povětrnostním vlivům...bude to max pár dní za rok, zbytek tráví doma spokojeně na poličce :lol:

S laminátem jsem taky nedělal, znám maximálně jak se opravuje kanoe :mrgreen: a představa, že něco takovýho rozložím doma je z říše hodně velkýho sci-fi
CC-01 Pajero - Dsys 56,Nowak 55T,TowerPro MG995
SCX-10 Forďák obytňák, Dsys 46, 35T, TowerPro MG996
2.4 Ghz
Grizzly
Přispěvatel

Karoserie z PSH vyrábíme proto:: Materiál je celkem dostupný,cena slušná,dobře se s ním pracuje,lepí brousí a i váhově to vychází příznivě.Je pravda,že to je křehčí.Pokud je karoserie nastříkaná barvou,tak je celkem dobře chráněná.Sám z tohoto materiálu vyrábím karoserie náklaďáku do trucktrialu,kde auta úžasně trpí i když je okolo ochranný rám,tak stejně nezakreje všechno a auto se už několkrát kutálelo a bez závad.
Dřívě jsem dělal karoserie z laminátových destiček a upustil jsem od toho,výroba byla daleko pracnější,složitější tvary se musely laminovat přes různá kopita,bylo nutno spoje přelaminovávat,barva na tom moc dobře nedržela,váhově to bylo těžší.Asi toliko na vysvětlení.Jinak děkujem za rady a upozornění.
Griessl Karel
Rc Trial = Mouchod, Liaz 111, Avia Future, Praga V3S
RC Crawler = Axial,Bully
RC exp. = Toyota-truggy a další ve stavbě
RC Dakar = Tatra Jamal
Astala
Přispěvatel

Uf to se tu rozjela slusna debata :lol: No ja taky uvazoval o udelani kopyta ze sadry a pak to nechat vakuove prelisovat lexanem, ale predstava brouseni a vyrabeni kopyta ze sadry me dosti desi :twisted: :lol:

Tak to chci zkusit z PSH jak to tady delaji vsichni, a kdyz to nepujde, tak si reknu ze sem poleno a koupim nejakou budku co ma uz hafo lidi :lol:

Jeste se vas kluci zeptam jestli je donrej napad udelat boky z 1mm PSH, ohrat ho a tim udelat vypuklej radius dveri, ramy oken podlepit aby byly zasezeny jako real a pak udelat zevnitr nejaky zebra jako vystuhu, kdyz rikate ze to ma tendenci se kroutit pri vrstveni na sebe vetsich ploch.

Diky za rady. :wink:
Wendis
Veterán fóra

hlavně nic neohřejvej fénem nikdy to neohřeješ rovnoměrně a vznikne z toho paskvil,když ohřát,tak kopyto a do trouby :-)
já to nedělám ale pár lidí jo a úspěšně :-)
Taky jsem dělal základ 1mm a pak jsem na to lepil 3mm a pak zase 1mm :-),se mrkni na moje rajče jsou tam fotky od začátku :-)
SCX10 HZJ 75 pickup
TRX4
Yokomo DPM
Yokomo YD2
Axial Yeti Score
Astala
Přispěvatel

Ok diky za radu, ja prave nevim jestli mam vrstvit na sebe, a nebo spis ohybat, je zakt ze mam ty zahyby celkem slozity. Aby jste meli predstavu tak bych chtel udelat Toyotu Land Cruiser 100 :lol:
Wendis
Veterán fóra

LC100?.......hmmm tak na to si počkám :-)
SCX10 HZJ 75 pickup
TRX4
Yokomo DPM
Yokomo YD2
Axial Yeti Score
Astala
Přispěvatel

hihi ja vim je to asi nejvic peklo, proto to nikdo nedelal aspon co jsem patral :lol:
mara126
Píšu hodně

Houževnatý polystyrén- PSH

a už si někdy něco stavěl?že se pouštíš hned od začátku do téhle kastle,proč nepostavíš nejdřív něco jednodušího aby si zjistil jak se s PSH dělá.
člen RC Truck trial klubu Praha
Mercedes Actros 8x8 RCTT
Mercedes Unimog RCTT
Foto Rajče:mara126

Zpět na „Dílna a nářadí“