Hele jeste jsem nic nestavel :sad: ale chci proste kastli LC100 a jina me nelaka. Proto jsem se rozhodl pro stavbu, je mi jasny ze by bylo lepsi na necem se to naucit, ale budu se ucit rovnou na tyhle masirce a kdyz se mi aspon trochu povede, tak ji pak muzu udelat znobu a lip diky pouceni se na tyhle prvni :wink: Je mozny ze nebudu mit trpelivost a nervy a seknu s tim. Ale to ukaze cas...
baracuda píše:rikaš ABS? Kde se to dá sehnat? A kolik to stoji?
ABS prodával Bidovský v Satrii v Olomouci - byly to pásky šířky 150 - 200 mm, zřejmě odpad z nějaké výroby. Tloušťka 0.6, 0.8 a 1.0 mm. Prodávalo se to na kila, cena velmi příznivá ( už si ale nepamatuju, je to delší dobu ).
Jinak nástavby na lodě ( hlavně v Tug Towingu ) se dělají dost často z laminátových desek ( dostupné jsou v tl. 0.3, 0.5, 0.8, 1.0, 1.5, 2.0 a 3.0 mm ). Obrovská výhoda je v tom, že se to dá lepit vteřiňákem, popř. velmi náročné spoje epoxy. Pokud se někde kápne vteřiňák bokem, tak se jednoduše setře rozpouštědlem. Rýha se do toho udělá mnohem hůř než do toho PHS a barvy na tom drží výborně.
Kastlu z laminátu má třeba mesany odsud z fóra. Viz http://mesany3.rajce.idnes.cz/Land_rove ... ion_Wagon/
Borik píše:Proč vlastně děláte kastle z PSH ? ..............
Polož si otázku , proč se dělají modely z papíru a jsou tak oblíbené......
pokud si odpovíš , tak sis odpověděl na otázku proč z PSH
O laminátu bych ani nemluvil , asi jsi s ním nikdy nedělal jelikož to co při jeho zpracování a lepení uvádíš jako přednosti bylo důvodem proč od něj spousta lidí rychle utekla k jiným materiálům , včetně mně.
To radši budu hulit o 20 víc denně než řezat a brousit laminát.
Borik píše:Proč vlastně děláte kastle z PSH ? ..............
Polož si otázku , proč se dělají modely z papíru a jsou tak oblíbené...... pokud si odpovíš , tak sis odpověděl na otázku proč z PSH
O laminátu bych ani nemluvil , asi jsi s ním nikdy nedělal jelikož to co při jeho zpracování a lepení uvádíš jako přednosti bylo důvodem proč od něj spousta lidí rychle utekla k jiným materiálům , včetně mně. To radši budu hulit o 20 víc denně než řezat a brousit laminát.
To je Tvůj pohled. To, že ti něco nevyhovuje, ještě vůbec neznamená, že je to tak obecně. Plno modelářů z dalších oborů je s tím spokojených. Srovnávat modely z papíru s funkčními modely rozhodně není ten nejlepší argument - to je míchání jablek s hruškama.
Nikde jsem nepsal "dělejte z laminátu!" Jen mě zajímalo, proč je málo využívaný mezi autíčkáři.
nejspis bude vic vyuzivany psh z toho duvodu, ze kdyz si nekdo dela kastli, je tam dost ohybu a detailu a psh se podle me lib zbrousi a vyrizne nez laminat
jj taky si to tak myslim :lol: jak pisou kluci, autickaci jako my to delame vsichni doma v byte, kde s nami zije i zbytek rodiny. Ne jako stary modelari, ktery maj svoji dilnicku a tam si muzou delat co chtej. Laminat vypada dobre, ale prijde mi az moc tvrdej, rezani a brouseni nepripada v uvahu prave kvuli tem drobnejm ostrejm hoblinkam co jsou pak vsude. Na Defika je mozna idealni, ale co si budeme nalhavat, Defik je rekl bych na narocnnost celkem lehka kastle a proto se asi dobre delalal s toho laminatu, ikdyz to nebyl zadnej med, to je jasny :lol:
Proste to vsichni delame s PSH a jsme spokojeni, proto nikdo nedelame lanimat. Doufam ze nevadi ze mluvim za vsechny.
OK nechtělo se mně rozepisovat obecně známé výhody proč PSH ano proto jsem dal příměr otázkou papírových modelů (na kterou jsi si evidentně neodpověděl)
PSH je oblíbený podobně jako papír hlavně z důvodů :
dostupnosti (i cenové), ucházející hmotnosti, snadné řezání stříhání (i nůžkama) , možnost ohýbání , bombírování a tvarování nejen teplem, snadné ubírání a broušení, naprosto bezkonkurenční lepené spoje (mezi plasty) bez spešl a drahých lepidel, možnost šablonovýho potisku , no a nakonec barvy laky .
Naprosto souhlasím , že jeho stárnutí a křehnutí je opravdu nevýhodou tohodle materiálu , ale vždyť to stejně časem rozsekáme a postoupíme o krok dál, to k tomu patří tak nač stavět pomníky :wink:
PS: Nikde jsem nepsal "NEdělejte z laminátu!" Jen mám ohlasy a zkušenost , proč je málo využívaný nejen mezi autíčkáři.
ono pokud dělat budku z laminátu tak jedině asi laminovat do formy a né lepením destiček jako se to dělá u PSHčka,to vrstvení laminátu by asi moc nabývalo na váze celé kastle
člen RC Truck trial klubu Praha Mercedes Actros 8x8 RCTT Mercedes Unimog RCTT Foto Rajče:mara126
Tak třeba mezi lodičkáři je trend opačný - z PSH stále víc lidí přechází na laminát. U letadel je to ještě jasnější - tam se z tvrzeného PSH nedělá skoro nic. U autíček je to také jasné - tam je už klasický laminát natolik měkký, že plata podvozků a další díly jsou především z uhlíku a kevlaru a sklem plněných materiálů, popř. z kovu, ale PSH skoro nikde nenajdeš.
Naopak třeba u kitů a vláčkařů je to jasné - tam bude PSH vládnout dál. A právě tato kategorie aut je tak mezi tím - něco mezi kitem a silničním autem. Proto chápu, že PSH zde má svoje zastánce a výhody. Ono asi nejlepším řešením bude kombinace různých materiálů, podle náročnosti a požadavků.
Kupodivu výhody laminátu jsou stejné, jak píšeš u PSH: Je lehký ( oproti PSH stačí poloviční tloušťka, dobře se řeže ( na malé modelářské cirkulce - lépe než PSH, protože se teplem nezahřívá ), dobře se stříhá ( do tloušťky 0.8 - 1.0 mm - záleží na kvalitě nůžek - nejlépe nůžky na plech ), výborně se lepí ( vteřiňák není až tak drahý a lepí se s ním i to PSH a dají se použít i další lepidla ), výborně se ohýbá ( používá se ten 0.3 mm a třeba dvě vrsty ), teplem se netvaruje ( což může být nevýhoda stejně tak jako výhoda ), snadno se brousí ( protože není třeba ubírat tolik materiálu a hlavně se teplem nezahřívá, což u broušení PSH někdy vadí ), je mnohem pevnější ( dají se v něm řezat závity, kde šrouby drží nesrovnatelně lépe než v PSH ), je odolnější vůči ředidlům, tiskne se na na něj stejně jako na PSH ( používám z 95% na všechno sitotiskové barvy ) a stejně tak na něm drží další typy barev - od syntetiky až po autolaky ( stejně jako u PSH záleží na odmaštění a případném základu ).
K té otázce ohledně papírových modelů - na to se odpovědět nedá, protože by odpověď byla stejná, jako na jakýkoli jiné modelářské odvětví - to jsou naprosto individuální důvody, proč ano a proč ne.
Klucí, tohle by byla nekonečná debata,každý holt dělá s tím co mu lépe vyhovuje.
Já nezatracuji laminátové destičky,dělám z nich třeba přední nárazníky na náklaďáky,protože svojí pevností se na to hodí,páč v trialu je potřeba se někdy nárazníkem opřít o kámen a auto otočit,to by PSH nevydrželo,ale jak píšeš,slepím to vteřinákem a pak to musím zevnitř vylaminovat a tady je jádro pudla,pracovat se skelnou tkaninou,prosicovat ji na skle,je stím daloko více práce,potom ten hrozný smrad a hlavně ta doba výroby,takhle dělám nárazník zhruba 3 dny a z PSH bych ho měl za jeden den i s vybroušením.Potom mi také vadí,jak se na destičkách tupí hrozně rychle nástroje,pravda hlavní tvar ostříhám nůžkama na plech,ale potom musím zakulacené řezy,nebo okénka řezat lupénkovou pilkou a to se tupí jedna za druhou,to samé platí o pilníkách.Nám převážné části autíčkářů vyhovuje právě PSH,někomu zase laminát,tímto bychom mohli debatu ukončit,protože by to bylo nekonečné téma.
Griessl Karel Rc Trial = Mouchod, Liaz 111, Avia Future, Praga V3S RC Crawler = Axial,Bully RC exp. = Toyota-truggy a další ve stavbě RC Dakar = Tatra Jamal
Mám za sebou technologii stavby z laminátových desek i laminace do forem a taky stavbu z psh. Desky jsou dobrý na hranatý kabiny jako třeba unimog a spol. Laminace do forem je super na kulatý tvary, třeba na Ural a pod. Je to hlavně o prostorech a času na práci. Bydlím v paneláku a laminovat jsem musel na chodbě před bytem. Nejde ani tak o smrad z epoxidů (daj se sehnat i bez toxinů) ale spíš o ten bordel okolo z tkanin, odkápnutého epoxi a tak dále. Dále na laminaci do forem je potřeba si udělat dostatek času. Nejde jen tak od toho odejít a dělat něco jiného. Taky je to dost o penězích.
S psh se mi dělá o dost líp. Drobky plastu nic nezapatlají a lehce to z koberce vysaje vysavač. Dá se to dobře obrábět, hlavně žiletkovým hoblíkem. Ten se skalpelem nadře nejvíc.
Hmotnostně to řešit nemá smysl. Každej postup má svoje a taky záleží na tom jak si to stavitel vymyslí a nadimenzuje. Sice se ještě trošku psh bojím protože moje podvozky jsou těžká váha, ale ještě jsem neviděl v trialu rozštípanou boudu z psh. Ale není problém si postavit novou. Mě spíš baví stavět než jezdit.
Muzu se zeptat jak vypada ten ziletkovy hoblik? A muzete mi jeste pripadne poradit jaky vsechny pomucky pouzivate? :lol: A jeste se chci zeptat cim brousite a jak dodanite nerovnosti, jelikoz mi moc presny rezy nozikem nejdou :twisted: myslim ty co maji nejaky radiu i malej, rovny rezu podle pravitka tak ty nemaj chybu, ale treba zaobleni strechy na bokorysech nic moc :x