Uživatelský avatar
Pedro
Píšu hodně
Příspěvky: 1099
Registrován: 11.01.2009 0:00
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele: WWW

To co jsem vechno psal budeš samozřejmě někdy do budoucna potřebovat, ale na začátku se bez spousty věcí obejdeš. Ber to s rezervou :wink:

Moje rady (netvrdím že jsou jediný možný, prostě zeptáš se 100 lidí a dostaneš 101 názorů) :

-baterka je dobrá. Lepší než ta druhá. Má lepší vývod kabelů-je to sice kosmetika, ale hodí se. na naše ježdění je plně dotačující

-šroubky - do budoucna se ti nějaký množství M3 šroubů (různých délek) nejlépe s imbusem hodí, ale pro začátek zbytečnost

-konektory-nevím co všechno budeš už mít v autě. jestli budeš začínat od nuly tak to hned všechno sjednot, at v tom nemáš bordel. Za mě konektory XT60 (má je HK nebo i Pecka). Kabely zatím potřebovat asi nebudeš žádný, do budoucna bud u Pecky (nějaký silnější) nebo na osvětlení (něco tenkýho) vydolovat z nějaké staré elektroniky...případně prodejny typu GME, GES apod

-olej do tlumičů- by mohl být u auta (bud už v tlumičích nebo přiložená lahvinka) do tlumičů většinou stačí jen trocha aby neběhali na sucho. Chce to vyzkoušet.

-závaží do kol-bud zajít do nejbližího auto-pneu-servisu a vyžebrat závažíčka na vyvžování kol. nebo omotat cín kolem disku. někdo to i odlejval na zakázku, ale nevím kdo. Za mě, pokud nechceš nějakou extrém váhu kol (což pak zase nedělá dobře převodům) tak stačí ty auto závažíčka.

-vazelínu-do náprav, namazat ložiska + "utěsní" ti to nápravu před vodou. do serva-maže+těsní. typ-dá se použít obyč co koupíš v HornOBImarketu. Někdo používá nějakou hodobožovou. Ale pro naše použití stačí ta na kterou kápneš jako na první. (vpodstatě i to sádlo by fungovalo :lol:

- nářadí - pro začátek křížák šroubovák + základní sadu imbusů. Případný lepší pořídíš časem. (ale dá se fungovat i se základem)

-ten zdroj z HK je zrovna prý dost sr.čka. Přečti si diskuzi pod zbožím. Ale fungovat by měl i ten zdroj do notasu.
CC-01 Pajero - Dsys 56,Nowak 55T,TowerPro MG995
SCX-10 Forďák obytňák, Dsys 46, 35T, TowerPro MG996
2.4 Ghz
Uživatelský avatar
prysk
Častý přispěvatel
Příspěvky: 646
Registrován: 16.03.2012 0:00
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele: WWW

Dobře ty, děkuju za super odpověď. :tleskam:

No budu mít to co je v Dingo Kitu. K těm konektorům jsem měl na mysli to ,že v Dingu prej neni žádný elektro, tudíž budu asi potřebovat nějaký drátky na spojení. Z elektra mam holej motor,el. regulátor a serva na cestě. Takže to je "vše" co s elektra mám a nevim co ještě budu potřebovat, pouze pro zapojení aby to jelo.(Světla samo taky časem chci).U motoru nic neni a z reglu, koukaj asi 4 dráty :D

EDIT: Linknul by jsi mi pls ty konektůrky z HK?, vůbec nevim který.

Někdo mi psal, že olej na mazání je v balení a ta vazelína taky, tak uvidim. A ještě dotaz ohledně toho zadělávání náprav a kol, kuli vodě a bordelu,mohu použít silikon?, nebo?
Uživatelský avatar
DavePr
Píšu hodně
Příspěvky: 1213
Registrován: 23.10.2010 0:00
Bydliště: Praha 6 - Dejvice
Kontaktovat uživatele: WWW

...

Ohledně M3 šroubků... Ze začátku jsem je taky nekupoval, říkal jsem si proč, teď jsem je nakupoval v poměrně velkém balení - hodí se všude možně fakt :wink:

šroubováky - nekupoval jsem a nemám žádné lepší imbus šroubováky, imbus mám to co bylo různě u aut a co jsem měl doma, nějaké obyčejné, či z hobby marketů atak. a jsem v pohodě :wink: Podle mě není potřeba mít doma nějaké imbusy za 150,- za jeden :o, totéž křížáky atd...
FORD FOCUS FAN
Nic nemám :) jen okouním :)
http://dave-rc.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
BrAtKo
Uživatel
Příspěvky: 317
Registrován: 27.01.2012 0:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele: WWW

@davepr Asi si este neskusil srobovat s imbusom ktory ma rukojet a pripadne ma na konci gulicku (aky zozenies aj najlacnejsi, i ked ta gulicka je len taky mensi luxus navyse, nie je nutna, ale ak budue mat vem radsej s gulickou). Keby hej, tak nenapises to co si napisal to ti garantujem :) Navyse je to dozivotna investicia tych par korun. A ak si imbusom ktory je len taky ten zahnuty sroboval beadlocky tak si spomen ako sa citili prsty. A pri krizakoch je este dolezitejsia kvalitna spicka, ktora nevyskakuje zo srobov, je to proste potom lahoda pracovat. Ked som zacinal Dinga stavat, nemal som to, ale po par krokoch som proste zasiel do obchodu s naradim a investoval do vybavenia, ktore mam na furt a to bola hned radost srobovat (a nestalo to moc).

Faktom vsak je ze k dingu potrebujes akurat dva kusky kablikov a dva 4mm goldy a buzirku aby si zospajkoval vyvody z motora. Ak kupi accu ktory ma Tamiya konektor, regl ho bude mat tiez, viac netreba. Vsetko ostatne do seba zapadne. Zalezi aky stupen preciznosti a prevedenia si urcis za ciel a ako pristupujes k svojim veciam, toto je individualne u kazdeho z nas.
Moje albumy bratko.rajce.idnes.cz
Axial SCX10 Camel Dingo II
Uživatelský avatar
Pedro
Píšu hodně
Příspěvky: 1099
Registrován: 11.01.2009 0:00
Bydliště: Praha - Žižkov
Kontaktovat uživatele: WWW

Konektory tutady: http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=9572

Mazelína a sádlo by v krabici bejt měla. Dokonce v množství dostačujícím.

Pro zapojení, aby to jelo budeš potřebovat už jen vysílačku s přijímačem.
Z reglu by mělo vést 4 dráty + "třílinka" - 2 dráty k motoru, 2 dráty k baterce, třílinka do přijímače.

Pokud nemáš na motoru žádný kabel, budeš tam muset kousek nabastlit. Zajed k Peckovi http://www.peckamodel.cz/ nebo do jinýho RC modelářství co máš po ruce a kup si tam kus kabelu (1metr, červený a černý-takže 2 kusy) průřez ti poradí (cca 2mm) a naletuj na motor. Na motor stačí naletovat cca 5-10cm (to si naměř až budeš stavět )

Imbusáky (šroubováky) takový nebo makový. Samozřejmě s lepším nářadím se líp pracuje. Ale obojím to jde dát dohromady. A pokud beadlocky nerozděláváš 10x do měsíce jde to i obyčejným. Takže to je pouze na tvém uvážení a na případném aktuálním stavu peněženky :wink:

Až vyrazíš od HornObimarketu tak si určitě kup smrštovačku. Cervenou a černou v tom správném průměru. Abys mohl zaizolovat dráty.
CC-01 Pajero - Dsys 56,Nowak 55T,TowerPro MG995
SCX-10 Forďák obytňák, Dsys 46, 35T, TowerPro MG996
2.4 Ghz
Uživatelský avatar
BrAtKo
Uživatel
Příspěvky: 317
Registrován: 27.01.2012 0:00
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele: WWW

U nas v peckamodel maju aj zmrstovacky a aj naradie a aj konektory proste vsetko. Myslim, ze to bude podobne aj u vas. Aha a vrtak na vrtacku, do kastle bude treba robit diery, 6mm (rohy), 3mm (klec) a tusim aj 2mm (fendery). Inak v kitu je aj threadlocker taky husty modry, ja som zakvapaval skoro vsetko. Ale vazeliny nie je tak vela aby si zatesnil vsetko co treba, silikon co ja viem, je dost kysely, nedoporucujem kontakt s kovom.
Moje albumy bratko.rajce.idnes.cz
Axial SCX10 Camel Dingo II
Uživatelský avatar
DavePr
Píšu hodně
Příspěvky: 1213
Registrován: 23.10.2010 0:00
Bydliště: Praha 6 - Dejvice
Kontaktovat uživatele: WWW

...

Imbus mám od traxxasu, co už bylo u reva vxl, s kuličkou na konci, tenhle používám jen kvůli kuličce někdy. A ano, šrouboval jsem s ním i beadlocky :lol:. Takhle, i v hobby marketech se dá občas sehnat kvalitní nářadí - šroubováky (křížáky, ale i plochý) mám odněkud z bau-něčeho a mám je už x let a pořád jsou v pohodě... Nevím, jestli mám jenom já štěstí na výběr levného, ale kvalitního nářadí, ale je to tak... :| To je taky dáno tím, že si nevydělávám a pracuju s kapesným, to co mám mi ale stačí.
:oops: :wink:
Přeju šťastný výběr - všeho :wink:
FORD FOCUS FAN
Nic nemám :) jen okouním :)
http://dave-rc.rajce.idnes.cz
Uživatelský avatar
minotaur
Veterán fóra
Příspěvky: 4477
Registrován: 06.09.2009 0:00
Bydliště: Lázně Toušeň
Kontaktovat uživatele: WWW

Tak Prysk má auto doma, tak jsem to tu rozdělil a šoupnul jsem mu to do SCX >>> http://www.rc4x4.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=7054, ať už má svůj chlívek.
Michal Nováček - RC.305 - http://rc.305.cz
Uživatelský avatar
eos
Častý přispěvatel
Příspěvky: 639
Registrován: 02.10.2011 0:00
Bydliště: Hořovice

Re: e-shop "Model rozumně"

eos píše:
Tommys píše:baterku kup treba tu, je to dovoz z hobbykingu a stoji razantne min http://www.eshop-rychle.cz/model-rozumn ... k-hardcase




Tome, máš s tímhle kšeftem nějaké osobní zkušenosti?
Já mám jen jednu, která mi stačila a podle ní je to podvodník, kterej mi dluží skoro dva roky zboží za platbu předem, což můžu doložit dva měsíce trvající komunikací. Jen od té doby změnil web a kontaktní osobu, s telefonem se ani nenamáhal.
Jeho "lehce nestandardní" obchodní podmínky se zřejmou preferencí platby předem, jsou stejně zajímavé, jako nápadně výhodné ceny, nebo komentáře uživatelů aukra: http://aukro.cz/show_user.php?uid=11009546&feedback_type=fb_recvd_all&type=fb_all&p=1



S potěšením musím napsat, že p. Novotný bez mého dalšího přičinění, dle jeho mailu zřejmě na popud tohohle fóra, poslal takřka po dvou letech zpět peníze za nedodané zboží. Sice kupodivu bez poštovného, ale dokonce jako omluvu nabídl možnost jisté materiální kompenzace.
niio
Nově příchozí
Příspěvky: 87
Registrován: 09.09.2012 20:54

Re: Začátečník-konzultace

ja tiez uvazujem o kupe rc auticka na expedicie. doteraz som jazdil xray t008 pretekarsku elektricku, ale na to nemam cas a ani peniaze a ani podmienky.
chcel som preto nieco, s cim by sa dalo zahrat aj doma, pripadne na prechadzkach prirodou.
mam zopar otazociek:
aky je rozdiel medzi autom na expedicie a crawlerom?
aky rozpocet si mam prichystat? vysielac, prijimac, servo, regulator, lipolky mam z t008, k elektronike budem potrebovat uz len motor.
ako dlho vydrzi auto jazdu v terene? ked idem na 2 hod na prechadzku, musim so sebou brat aj plny batoh dalsich lipoliek?
aka je financna narocnost tohto konicka? je to tak, ze raz to kupim a v podstate sa tam nema co znicit?
regulator mam tento: Obrázek
vysielac a prijimac spektrum 2.4GHz
Uživatelský avatar
Matezz
Častý přispěvatel
Příspěvky: 639
Registrován: 10.05.2011 0:00
Bydliště: Ostravsko-opavsko

Re: Začátečník-konzultace

Ale pročetl sis to tady už aspoň zběžně, že jo? :wink:

aky je rozdiel medzi autom na expedicie a crawlerom?
Expediční vypadá a jezdí realističtěji, jako (docela dost) upravený offroad. Crawler je stavěný za účelem vyšplhat téměř všechno.

aky rozpocet si mam prichystat? vysielac, prijimac, servo, regulator, lipolky mam z t008, k elektronike budem potrebovat uz len motor.
To záleží, jestli budeš kupovat nové auto nebo z bazaru a z jaké cenové budeš volit komponenty. Vysílač+příjmač cca 1000 a víc, servo 200 a víc, regulátor cca 1000 a víc, motor cca 300 a víc. Baterky a nabíječku máš, to už máš dost ušetřeno. Já když začínal, povedlo se mi koupit kompletní upravené auto se vším příslušenstvím na Aukru za 7000. Jinak jsem počítal s nákupem nového s rozpočtem 10000+ za SCX10.

ako dlho vydrzi auto jazdu v terene? ked idem na 2 hod na prechadzku, musim so sebou brat aj plny batoh dalsich lipoliek?
Podle použitého motoru, zpřevodování, kapacity baterií, terénu ... Obecně ale pojezdíš delší dobu. Orientačně na baterku s kapacitou 5000 mAh jedeš tak 3 hodiny i víc.

aka je financna narocnost tohto konicka? je to tak, ze raz to kupim a v podstate sa tam nema co znicit?
Samozřejmě i modely podléhají opotřebení a hodně záleží jak moc ho budeš trápit. Nákupem investice asi málokdy končí, stejně budeš vylepšovat, upravovat, šperkovat, rozšiřovat technické zázemí ... :) Ale řekl bych, že např. oblíbený Axial SCX10 je dost odolný a budeš daleko víc jezdit, než opravovat. Ale jako každý stroj chce nějakou péči, aby dobře sloužil.
Axial SCX10 Dingo - Park Ranger

http://matezz.rajce.idnes.cz/Axial_SCX10_Dingo
niio
Nově příchozí
Příspěvky: 87
Registrován: 09.09.2012 20:54

Re: Začátečník-konzultace

vdaka za odpoved. trochu som pogooglil a uz viem rozdiel medzi tym crawlerom. urcite chcem teda auto na expedicie radsej :) az by som ho kupoval jazdene, tak co treba kontrolovat na tom aute? zaujalo ma to Dingo Kit SCX10 vzhladom aj moznostami podvozku.
ten regulator, co mam teraz, tak bude sa dat pouzit aj na "expedicny" motor?
Uživatelský avatar
manek100
Uživatel
Příspěvky: 214
Registrován: 27.10.2011 0:00
Bydliště: Křemže

Re: Začátečník-konzultace

Reguláto by šel použít, ale nejsem si jistý, jestli jsem v popisu regulátoru správně pochopil slovo "jednosměrný". Znamená to opravdu, že ten regulátor nemá zpátečku? Pokud je to tak, tak by šlo jedině sehnat převodovku ze spalováka, která bude mít možnost řazení zpátečky a dát jí do auta.
niio
Nově příchozí
Příspěvky: 87
Registrován: 09.09.2012 20:54

Re: Začátečník-konzultace

aha, tak to bude asi kamen urazu, spiatocka tam nie je...
Uživatelský avatar
Bandolik
Píšu hodně
Příspěvky: 1056
Registrován: 19.06.2012 0:00
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele: WWW

Re: Začátečník-konzultace

Pokud tam není spátečka tak to není až tak velký problém na tebou uvažované Dingo se dá koupit převodovka ale cena je cca 2500kč, nový regulátor třeba tento (mám ho v autech http://www.mz-racing.net/p3847-rs135-speedstar-2-crawler-edition/) vyjde na mnohem míň. Jsou i jiné lepší a pořád budeš pod cenou převodovky ke které potřebuješ samosebou ještě servo někam umístit a tím padem další kanál na vysílačce, nehledě sama převodovka bude zabírat víc místa. Takže za mne je jednodušší a výhodnější pořídit obousměrný regulátor, ale je to jen můj názor ;-)
CC-01Mitsubishi Pajero
Axial Dingo
:-)

http://bandolik01.rajce.idnes.cz/

Zpět na „Modely pro expedice - obecné“