Přestaneme tu polemizovat o velikosti, jestli na tom záleží, nebo ne, protože to je spíše téma pro naše drahé polovičky, a pojďme se podívat o kousek dál. Každý tahač musí mít samozřejmě točnu, pro připojení návěsu. Aby točna byla plně funkční, tak musí být uložena na dvojitém otočném kříži, aby mohla kopírovat veškeré pohyby návěsu.
Samozřejmostí je i plně funkční dálkově ovládané zřízení na zajištění a odjištění tažného čepu návěsu, které je zhotovené ze dvou plechových kleštin.
Ty jsou dvojzvratné uchycené na dvou šroubech a vzadu je vyfrézovaný excentr, který zajišťuje kleštiny v zavřené poloze. K sobě jsou kleštiny přitlačovány dvěma pružinami, a umožňují rozevření při najíždění tažného čepu návěsu.
Ovládací páčka je ovládána pomocí bovdenu od serva uzávěrek diferenciálu. Potom bylo potřeba zhotovit některé makety, jako třeba bednu na nářadí a vzdušníky. Na to jsem opět použil můj oblíbený materiál MDF a sololit,
Pak došlo ještě na nějaké dodělávky, ale to nemíním teď v tom množství fotografií hledat, ale třeba to potom někde zahlédnete, protože dodělávek bylo mnoho. Každý vojenský tahač má navijáky, aby mohl natáhnout na návěs i nepojízdné stroje a odvézt je. I jejich základ je z MDF, Protože se mi z toho dobře dělá.
A tady jsou ostatní části navijáků.
A tady je to pokupě.
Přidělat kryty na lanové bubny,
kastlíky na zakládací klíny,
a už se to podobá navijákům.
Ještě pár ovládacích pák, aby to bylo čím ovládat.
Dále jsem si naohýbal pár plechových profilů, abych mohl zhotovit pochůznou plošinu.
Trochu to sletovat a sešroubovat, aby to drželo pohromadě.
Pak jsem potřeboval udělat větrací otvory ve sluneční cloně před oknem. Po několika málo pokusech jsem se rozhodl, že jediná možnost je vytvořit si raznici. Zhotovil jsem si čtyři sólo raznice na větračky z obyčejného plocháče.
Ty jsem svařil spolu s držákem z plocháče, na jehož protikusu jsem vyfrézoval oválné otvory, aby se mohl materiál prostřihnout a na druhé straně vtlačit dovnitř.
Pak už jen stačilo vložit na správné místo plech a ve svěráku stáhnout. Plech se na jedné straně prostřihl, a ohnul tak, jak jsem potřeboval.