Wertykal
Přispěvatel
Kontaktovat uživatele: WWW

Re: Kdo máte zkušenosti s DSYS

Ha, z toho jsem lehce jelen, kondíky myslíš ty co jsou v motoru na odrušení? A transil vůbec netuším co je, myslle jsem že vezmu dva káble z reglu a s připájím je k motoru, ne?:)
mrak03
Píšu strašně moc!

no, a já tam nemám nic celou dobu a taky jezdim, v Liazce teda starou řadu DSYSu, ale v CéCéčkách mám tyhle nový taky bez a zatím to maká

ty kondíky a transily nebo co se taky dřív nikam nedávaly a jezdilo to
MRAKOLEND-rc park
Hitec-2,4GHz
OT64-SKOT
LIAZ-plachta
MITSUBISHI PAJERO-CC01 trial
Holídajka by MRAK
MITSUBISHI PAJERO WAGON-CC-01
HAJZLTEAM -patřím k nim
http://rc-listany.rajce.idnes.cz/
http://www.youtube.com/user/DOLUBOBO
eos
Častý přispěvatel

Kondíky se kvůli jiskření na uhlíkách dávaly odjakživa. Solidní motory je maj automaticky. Že se k DSYSům automaticky přidávaj další, je směs slušnosti a paranoi.
S transilem je to jinak. Ten slouží především k eliminaci silných výkonových nárazů nad úrovní závěrných napětí tranzistorů, které smysluplný kondenzátor nemá šanci odfiltrovat, prostě dostatečně rychle skokově vyzkratuje to, co by jinak tranzistory prorazilo.
Klasický (starý) regly s výkonovejma tranzistorama v pouzdrech TO220 a podobných, mají větší tepelnou setrvačnost a jsou proto, mimo jiné, i mnohem odolnější proti indukčním proudovejm špičkám, třeba od brždění a podobných brutálních dynamických změn. Totéž platí v podstatě i pro regly, které mají sice SMD tranzistory, ale účinné masivní chladiče, jako třeba Axial aka Castle Creation, Novak, některé Speedstary.., nebo dokonce celokovové tělo, jako Graupner Profi, Sirius, TioRock.. včetně dobrých čínských kopií se stejným designem. Ty taky často uvádí až několikanásobnej krátkodobej proud, často až ve stovkách ampér.
V zásadě se to ale nedá tvrdit o DSYSech se srandaplíškem ve šprcce. To je klasickej design leteckých reglů, konstruovaných "z vrtulového principu věci" na podstatně vyrovnanější zátěžovou charakteristiku, bez brutálních brzd, nebo dokonce reverzací, a navíc pro poměrně účinné chlazení v letu. Proč byly staré verze MDxx statisticky výrazně odolnější, je bez hlubších znalostí těžko přesně říct, ale rozhodně stojí za pozornost, že v některém případě má dokonce nová verze sice deklarovaný vyšší proud, ale zároveń menší "chladič", než srovnatelná stará (MDD56 verzus MD54 - možná má nová menší vnitřní odpor.. - nevím).
Fyzika se ochcat moc nedá a s poddimenzovaných chlazením výkonových prvků (včetně BEC) se při zátěži, blízké nominální, snadno pracovní teplota polovodičů dostane ke kritické hodnotě, kde pak každý stupeň navíc rapidně zhoršuje nejen vlastnosti a tím i tepelnou ztrátu, ale i životnost a odolnost proti proražení.
Srovnejte příkony našich pohonů, které se běžně pohybují od mnoha desítek do několika málo stovek Wattů, s přibližně srovnatelným příkonem průměrných kancelářských počítačů, který se zas tak moc neliší, ovšem chladí to několik solidních větráků a pěkných pár stovek čtverečnách centimetrů hliníku. A i tak má polovina těch zašitých někde v koutě pod stolem do dvou let spolehlivě upečený kondíky ve zdrojích a u reglu procesoru.
Wertykal
Přispěvatel

No, tak jestli jsem to správně pochopil tak kondenzátory dávat nemusím neb tam už jsou, ale co ten transil? V návodu k reglu se o něm nic nepíše, takže vůbec nevím jaký a kam jej napájet?
mara126
Píšu hodně

mrkni na stránky výrobce, má tam zapojení reglu vč. Transilu
jinak já raději koupil rovnou 90A a mam klid
člen RC Truck trial klubu Praha
Mercedes Actros 8x8 RCTT
Mercedes Unimog RCTT
Foto Rajče:mara126
Wertykal
Přispěvatel

No jak jsem se díval tak ten transil bych musel řešit i u 90A verze, a tedy je toto: http://www.gme.cz/bzw06-23b27v-p222-135 správný transil? Podle čísla ale je to ten stejný jako píše DSYS na svých stránkách, ale jestli těch 27V je ok to netuším. A kondíky m itedy stačí ty co jsou v motoru, nebo mám kupovat a pájet ještě i kondíky? Kdybych musel, tyto: http://www.gme.cz/ck-10n-100v-x7r-hit-r ... 0-p120-054 jsou ok? Vím že elektronicky zdatní tady ze mně musí růst, ale teprve do toho vplouvám tak se pls nezlobte...
Borik
Píšu hodně

Pokud uvažuješ o DSYSu, tak ti ty odrušovací kondenzátory a transil nestačí jednou ?
Wertykal
Přispěvatel

Ahaaa:-D Regl už mám a nyní chápu předcházející odpověď, netušil jsem že kondíky s tranzilem jsou součástí balení. Mea culpa...
SlashKO
Přispěvatel

Nicméňe komu nestačí jednou, pan David je nabízí i samostatně.
minotaur
Veterán fóra

eos píše:Kondíky se kvůli jiskření na uhlíkách dávaly odjakživa... A i tak má polovina těch zašitých někde v koutě pod stolem do dvou let spolehlivě upečený kondíky ve zdrojích a u reglu procesoru.

:OK: Výborně shrnuto! A k těm koďanům - máme, co jsme chtěli. Všichni chtějí lacinou elektroniku, takže výrobci spotřebky nakupují šajse součástky z Číny. Ale to je na jiný téma.
K těm kondíkům v motoru bych jen dodal, že často jsou jen mechanicky přiskřípnutý pod kontakt uhlíku a zadní víko s pláštěm, což může časem začít zlobit (vibrace, vlhkost,...). Připájet dva nebo tři kondíky navíc není taková práce, v porovnání s cenou reglu.
Michal Nováček - RC.305 - http://rc.305.cz
Ming
Přispěvatel

A je to korunová záležitost. Já přišel do GME s návodem od Dsys a bylo. A jako elektrikář amatér jsem jsem to zvládl. :-D
Drive smoothly
SCX10 Dingo (Speed600Eco R.I.P., teď HPI Saturn 27T, Dsys56, GT3C 6.0, Pat a Mat)
CC-01 Beast (ve výstavbě)
SC Himoto, plachetnice Babetta, remorkér Grimmershörn, Dickie PistenBully 600W
Wertykal
Přispěvatel

Mám takový jednoduchý dotaz (možná i více:). Je 3,2 V na článek omezovacího napětí dost? Mám turnigy 2S LiPolku 5000 mAh a kamarád mi radil minimálně 3,6 V, 6e prý ty Turnigácké baterky jsou choulostivé. Máte s tím někdo zkušenosti? A taky by mš docela zajímalo jestli regl pohlídá každý článek zvlášť? Myslím si že ne, vzhledem k tomu že do něj nevede servisní konektor baterky, ale zase moc nechápu proč by se pak omezovací napětí udávalo pro jeden článek a nebyo tam rovnou 6 V? Taky jsem lehce jelen z toho že reglu můžu nastavit 2-3 článek a omezovací napětí, ale nemůžu mu nastavit přímo ten dvoučlánek, pozná regl že mám jen 2 články (předpokládám že ano)?
Borik
Píšu hodně

3.2V na článek bohatě stačí - záleží totiž na tom, kde jaký regulátor to napětí měří. DSYS měří na baterce a proto je bez problémů možné nastavení i na 3V. Regulátor vypíná nejen na základě napětí, ale i proudu ( při vyšších proudech vypíná dřív, aby nedošlo k podvybití baterky ). 3.6V je zbytečně velká rezerva a má to za následek jen to, že se vyčerpá jen částečná kapacita baterky.
Je jasné, že regulátor nemůže hlídat každý článek zvlášť - to by opravdu musel být připojený servisní konektor. Nicméně jsou k dispozici externí hlídače napětí, které pracují s každým článkem zvlášť.
Co se týká počtu článků, tak plně nabitý dvoučlánek má 8.4V, kdežto plně vybitý tříčlánek 9V, takže je bezpečně poznatelné, zda-li se připojuje dvoučlánek a nebo tříčlánek. S větším počtem článků to už není tak jednoznačné a plně nabitý tříčlánek má 12.6V, kdežto úplně vybitý čtyřčlánek 12V, takže zde by mohlo dojít k nesprávnému vyhodnocení počtu článků.
Jinak při programování kartou MDP3 nebo přes USB port je možné nastavit vypínací napětí pro článek s krokem po 0.1V a přesný počet článků.
Wertykal
Přispěvatel

Ok, tak snad to bude dobré, zatím nechám nastavených 3,2V a když to bude ok můžu to snížit i na 3V. Kartu ani USB propojku bohužel nevlastním, ale snad to bude ok tak jak jsem to nastavil vysílačkou, tedy 2-3 článek a bezpečnostní napětí 3,2V. Ještě jednou díky.
tomas71
Píšu hodně

Stalo se někomu, že mu u dsyse nešly nastavit výchylky? Mě dneska poprvé. Nový regl MDD32W: nastavování podle návodu a akorát to udělalo první dvojité pénutí a tím to skončilo. Jinak regl funguje i bez toho nastavení, ale je mi to divný. U jinejch to vždycky šlo. Máme v rodině 4 kusy. :-p
Hilux na šasí Slick7 "TADY"
Hilux "Žirafa" na SCX10
Hilux "KATONI" na TF2 "TADY"
Crawlík Bullýk
"RAJČE"

Zpět na „Pohony a regulátory“