Velice jsi mě Ondro potěšil svým příspěvkem, a jsem rád, že ti to mé psaní k něčemu je. To víš kluka se mi žádného nepodařilo zplodit, jenom samé holky, tak to nemám zatím komu předávat, a do hrobu si to nevezmu. Jsem velice rád, že přibyl další, kterému se to líbí, a navíc poslal tak pěknou odpověď. Děkuji.
No a k tomu kompresoru - právě tento týden jsem ho obdržel. Je to kompresor CARPOINT s madlem. Když jsem ho dostal, tak v první řadě jsem ho rozebral, aniž bych ho zkoušel. Na první pohled to vypadalo, jako ostatní kompresory.

Teprve potom jsem ho začal testovat. Připojil jsem ho na starou vyřazenou autobaterii, abych zjistil, jak je to hlučné, a byl jsem příjemně překvapen - vcelku tichý chod. Pak jsem zkoušel, kolik to natlačí - při 12 Atm jsem to vypnul. Vzal jsem ampérmetr, abych zjistil, kolik to žere, na prázdno to bralo něco kolem 3A, tak jsem si řekl, že to zkusím změřit při tlaku. Zaslepil jsem vývod a změřil proud, který byl pouze kolem hranice 6A. Pak jsem si všimnul, že tlakoměr se nevrací na nulu, uvědomil jsem si, že jsem si nevšiml, kolik to tlačilo, když jsem měřil ten proud. Řekl jsem si, že když už to jednou běželo natvrdo, tak to vyzkouším znovu, a on ten tlakoměr dorazil až na tu dorazovou tyčku u začátku stupnice, takže to tlačilo víc jak 15-16 Atm! 8o :-I A to za cenu 383 Kč :YOP:

A to nevím, kam by tlačilo ještě dál, kdyby tam nebyl ten doraz. Obdivuhodnej výkon! :hura: Potom jsem ten celý kompresor rozebral, a zjistil jsem, že nemá klasickej píst, ale takovej vybranej s plastovým těsněním na pístu.

Nevím, co je to za materiál, ale asi to bude nějaká kosmická technologie. :-D Jsem s ním naprosto spokojen, a navíc má na výšku, po demontáži tlakoměru a výrobě zátky, jen 87 mm, takže se mi krásně vejde do jeklu v trupu.

Nahoru jsem mu dal do odlitku u sání kousek molitanu, na který vždy kápnu trochu oleje, který mi bude mazat kompresor i manžety pístnic v podvozcích. Takže kompresor do návěsu mám vyřešený, ale při těch všech zkouškách mě napadlo, že bych udělal vzduchové odpružení i u tahače, protože ty pružiny nejsou to pravé ořechové, vzhledem k různému zatížení tahače... Kdyby tam byly vzduchové pístnice (jakoby měchy), Tak jsem spočítal, že by mi tam stačilo, oproti návěsu, pouze asi 2,5 Atm, aby se to uneslo i s mou maličkostí. Takže pokud ten tvůj kompresor bude opravdu malý, protože v tahači už není moc místa, tak bych jednou v budoucnu udělal odpružení tahače na vzduchu. Zkus to tedy rozebrat a vyfotit, co se tam uvnitř skrývá. :CIAO: