Tak přináším poznatky z opravy po včerejší expedici, kdy jsem startoval s kompletním autem 6x6, cca ve 2. třetině cesty tam jsem měl už jen 4x6, později 2x5 a 5 metrů před cílem zpět u auta 0x5 :mrgreen:

Už chvilku po startu se začaly z prostřední nápravy ozývat při zrychlení nebo při přejezdu překážky divné zvuky. Takže auto více méně jelo už jen s přední poháněnou nápravou. A najednou mi ve vodě vypadl z předního kardanu kříž :mrgreen: Tímto děkuji za půjčení šroubu, matky a hřebíku, díky čemuž jsem celou expedici dojel :tleskam:

Později se mi povolilo kolo na prostřední nápravě a stihl vypadnout i ten čep, který se strká do poloosy. Jelikož náprava stejně nebyla hnaná a další čep se mi nechtěl hledat tak jsem kolo sundal a bylo po problému Takže už jsem měl jen 2x5 :lol:
A pár metrů před cílem se vyšroubovala matka a ulomil hřebík, který tvořil improvizovaný kříž předního kardanu :D k autu jsem těch pár metrů dojel už jen se sporadicky poháněnými třemi zadními koly :lol:

A teď rozbor závady :-I
Proč vypadl kříž z předního kardanu těžko říct, ale to v modelexu špatně utáhli :mrgreen:
Zvuky a později disfunkci prostřední nápravy jsem odhalil až doma

Ze hřídele, na které drží to menší ozubené kolo, se odlomila krajní část a díky tomu z ní vypadla ségrovka.

Celá hřídel jezdila dopředu a dozadu a začalo to přeskakovat o zuby. Ty podle toho taky vypadaly. Zajímavé je, že se to stalo na obou stranách té průchozí nápravy :mrgreen: Takže jsem šáhl do šuplíku, vyndal úplně novou průchozí nápravu, kterou jsem měl nachystanou na něco, co už asi nikdy nedodálám, a šupl jsem to na Bobinu :OK:

Jako bonus nakonec bych ještě chtěl uvést, že jsem doma po sundání druhého kola z prostřední nápravy zjistil, že praskl ten čep, co se zasunuje do poloosy (ten, který jsem na druhé straně ztratil na expedici). Normálně byl napůl, nechápu :lol:
Když už jsem měl špinavý ruce tak jsem si říkal, že se podívám i na přední nápravu, která sloužila Bobanovi na Bobině 2, Bobině 1 a předtím ještě na čemsi :mrgreen: Navíc asi dostalo zabrat ložisko, když to jelo takovej kus s kardanem udělaným z hřebíku :-p A se zájmem jsem zjistil, že tam byla opět už téměř odlomená ta krajní část hřídele, kde drží ségrovka :mrgreen: A byla dost opotřebená i obě ozubená kola. Tak jsem nechal původní jen ten plastovej obal, dovnitř dal všechno nový a tradá :lol:
V úterý mi kamarád udělá ten přední kříž z nádstavce z gola sady a pak to třeba už bude zas chvilku fungovat :D
Každopádně pokud někdo chcete stavět auto nad 7Kg a používat Axial nápravy tak to asi nedělejte, pokud s tím chcete i jezdit :mrgreen: