Příště se protáhlo do teď, ale zas byl čas testovat. Takže dnes si povíme pohádku o tom jak Slick vyrobil kardanové poloosy na SCX10 :lol:
Slickovo kardanové poloosy Slick dlouho přemýšlel nad těmito poloosami a já se se tajně těšil, po tom co mi jeho jeho set řízení štípal občas 1,5mm čep v CVD poloose od Axial, ale ten rejd jsem si zamiloval. Není to konstrukční vada setu řízení, nýbrž maximální rejd, co set řízení povolí a CVD už nevydrží :roll: A konečně přišli domů a šlo se montovat :wink:

Original CVD byli po 3 letech vyměněny, abych vymezil vůle po nasazení setu. To byl takový pokus. Tyto poloosy tam byli v novém řízení používané po dobu 3 měsíců. Klobouk dolů :OK: Po takové době častého ježdění v max rejdu vypadají netknutě.

Po půlročním používání setu řízení, jsem poprvé vše rozebral do šroubku a vše čistil. Jak jsem při uvedení setu řízení na trh měl obavy o výdrž ložisek v těhlicích, tak při rozborce ze mě vše opadlo. Půl roku hardcorového ježdění ve sněhu a vodě nemají ložiska žádnou vůly, nejsou vymačkané a točí se bez jediného defektu. Není cítit jediná kulička. Dostali olejovou koupel a šli zpět na místo.

Zde si můžeme porovnat originál CVD poloosy Axial a Slickovo masivní novinku. Výhody a nevýhody si popíšeme dále, jen si povšimněte gumového "O" kroužku a vybrání pro ložisko v nápravě.

Já jsem nad tím "O" kroužkem zastavil čas a zkoumal jsem to, zda to nemá negativní účinky a zda to nějak nebrzdí a nenamáhá dlouhou vodící tyč poloosy a zda to má tendenci opravdu utěsnit. Musím uznat, že je Slick hlava pomazaná a toto opravdu obdivuji. Já sám rád vymýšlím na modelech zlepšováky a zbavení se všeho nezbytného, a dát pryč jedno ložisko a zrovna to co bylo nejvíc namáhané a které odcházelo nejčastěji a ještě to tím zatěsnit a mít ještě účinek, mě při testování otevřelo hubu dokořán a při tom jsem si říkal, že je fakt borec, jak toto vymyslel :FINE: Stačí nasadit již zmíněný "O" kroužek 2x vymezovací podložky a nacvaknout.

Vše zapadne jak má a poloosa je na svém místě přesně jak má být. Zde vidíme jak je 2mm pin v přesné ose těhlic, tudíž nehrozí nějaká nesouměrnost v rejdu, nebo-li ztěžování pohybu a vychýlení poloos. :hura:

Vše je namontováno, bez žádných jiných úprav a je to fakt mazec. Konečně to pustí těhlice maximálně do rejdu, aniž by něco výrazně trpělo. Všimněte si těch pinů v max. rejdu co dovolí těhlice bez dorazu serva. I když je těhlice dost pod velkými úhly, je stále dost hmoty a malého úhlu pinů, aby to zvládlo utlačit bez stříhnutí čepů.
Závěrem:Jak jsem již psal na začátku článku, tak poloosy již používám přes měsíc, což u Slicka není řádná doba na vyhodnocení, protože od té doby není na poloosách zatím jediná vůle a Tacoma odjela hardcorovou kamenitou Kleť, závody v Trialu v Plzni a dalších asi 10 km na Vodníku, kde neumíme jezdit normálně a stále dáváme výzvy v hrabání a poskakování na kořenech s mým pětikilovým modelem. Jediná věc, která není vada, ale fáze testování je, že se povolila kardanová objímka na dlouhé části poloosy. Jenže než se povolila, tak volal Slick, že modrý Loctite na červíky nestačí. Akorát se mi to stalo a tak jsem poloosy rozebral, vyčistil, odmastil, dal jiné lepidlo na závit a jezdím spokojeně dál
Možná to může vyznít, jak kdybych Slickovi nadržoval, ale, tak to opravdu není. Já jsem prostě s jeho výrobky velmi spokojen a oproti originálu, či jíným tuningovým dílům se pro mě zatím fakt nic nevyrovná a to jsem toho vyzkoušel dost. Kvalita, zpracování a odolnost. Slick si zaslouží opravdu obdiv a pro mě pán konstruktér :idea:
Hodnocení:Plusy:- absence nejvíc namáhaného ložiska na kraji př. nápravy
- při vypadnutí čepu za jízdy,se dá namontovat čep(pin) bez sundání těhlic (v CVD nutnost sundat kroužek na pin)
- nejslabší článek oproti 1,5 mm pin original tvoří poloosu 2mm čep
- možnost vyměnit každý díl z poloosy
- utěsnění náprav proti vtékání vody do nohavic náprav (stojím si za svém a to je pořádné nacpání nohavic náprav vazelínou)
- nehrozí vymačkání drážek drážek 1,5mm pinů originál CVD
Mínusy:- jsou dobré spodní držáky tlumičů, jako dorazy proti vyvrácení rejdu kol
- jinak zatím žádné
:!:
Celkem: 99% :idea: