Mira
Veterán fóra

Re: FreeKec

Mam chut na to vzit zenu. Dite ne. Nechapu pristupnost kdyz se tam zerou lidi dinosaurama.

Cetl jsem, ze je to dokola kol tak nak po tom prvnim dilu, reziser taky zajimave nezvucnej tak by to mohlo stat za to...

Doufam ze neudelas emelo na tuhych z toho nadseni. To tu ma Marcel a stoji to za prd. Ma zrovna verzi z puvodni serie :-D
bowl
Přispěvatel

Diky vsem,

Mira ma tak trochu pravdu ;-)
Placnu na to tu cernou :-D

Fando, byl jsem na tom o den drive (patek) a mas pravdu v plne mire - nastavovana pohadka, ale auta hřála na srdci :-D
Fanda 9
Píšu hodně

Míra - ML na pevnejch?! :-D Jezdil jsem se dvěma,místo a vhled v interieru jak ve 105tce a neujelo to ani po mokrý trávě 8o S jedním po ČB,tam mne zaujal ten nedostatek místa uvnitř,a pak po pár letech se poštěstilo na Novohradsku,mimo cestu, kombinace sníh-bahno,a ten ko.kot(spolujezdec),furt jen řval,a to nezapomenu nikdy-že to nepůjde,že"toto nie ozajstná štvorkolka" :-D :-D :-D Fakt Favorit s novýma gumama by ujel víc.
Sorry ostatním za OT,jen jsem si na to vzpomenul.
Mira
Veterán fóra

Jo, ml na scx10.

Hele, ale to taky asi zalezi kerej kokot s tebou jel. Znam treba vysokoskolskyho profesora, tady dekana bohemistiky, ten clovek neumel radit a vlastne ani ridit. Jestli jsem se s nekym bal pri testovaci jizde, a to to melo airbag i pro chodce, tak s nim. eMeLo je kara jako hovado. Ty starsi modely se mi nelibi, ale od doby co je to vic hranaty nez kulaty je to dobry a je to neskutecna kara. Osobne povazuju ML s dieselovym V6 (600, brutalnich 600Nm!!) na vzduchovym podvozku za ...ty vole asi fakt jo, za nejlepsi karu. Moci si vybirat a neexistovat ceska zavist, volim mezi S a ML. Nebo vobe.

Ma to staly pohon vsech kol s prerozdelovanim tocivyho momentu a dost vychytanym esp, ktery umi delat treba brzdny kliny pred kolama na sypkym treba pri sjizdeni prudkyho kopce.... Je to dovopravdicka ctyrkolka!! Takze kecy o mokry trave jsou dost mimo misu. To ma uz jen range rover a subaru, jinak nic staly pohon nema. Leta uz ani audi na svym quattru, hosi, tam to drti zastaralej haldex :-D to je vysmech...

Pointa jezdeni s ML jinde nez na rovine je jen v jediny veci. Stoji to dve mega a dvaadvacitky s nizkym profilem se v blate spatne samocisti :-D ...zive si pamatuju, jak jsme obvolavali nekolik stovek majitelu ML, G, GLK (...) at jedou na zvanej roadtrip na pet dni do rumunska. Trvalo pul roku, nez se podarilo obsadit tech 6 mist a jeden rekl, ze pojede, ale ML bude v teply garazi a zajistime ML puceny. :-D a tak se take stalo.

ML do primereneho terenu opravdu muze, ale ja znam jen dva lidi, co ho vzali do trochu terenu. Rumunsko v podani vypravy v mercedesech znamenalo prinejhorsim zmoklou kamenitou cestu. Vite, co kostuje lak jednoho dilu karoserie?? :-D

Ser na offtopic tady je frýkec
manek100
Přispěvatel

Miro, dovolil bych si nesouhlasit s tou opravdickou ctyrkolkou - pokud se nepletu, tak audi dava haldex snad jenom do dvou modelu (tusim TT a A3). Vsechny ostatni quattra (az na ty uplne nejnovejsi, tam myslim chteji davat dozadu elektromotor) by mely mit mezinapravovy diferencial. Navic co se tyce sjizdeni pneumatik na jednom quattru, ktere jsme meli doma, tak se vsechny 4 kola sjizdeli naprosto stejne, to se o autech s haldexem vazne rict neda, i z toho usuzuji, ze v quattrech vazne musi byt mezinapravovy diferak.

btw. myslis, ze by haldex dokazal toto: https://youtu.be/PStG4C-d99k?t=4m57s ?
Mira
Veterán fóra

Zapomnel jsem akorat na bmw.

Jo, haldex je i v tom videu co ukazujes. Ta ctvrta nebo pata generace nebo jaka je je celkem funkcni, audi u toho ma vychytanou elektroniku a umi to spravne prenaset tocivej moment, quattro umi 80% vykonu prenest na jedno kolo, v zatacce je to dycky to vnejsi zadni. Ale leta, leta uz neni quattro to, co bylo ve starejch eskach. To, co ukazujes, je jen spravne nastavene esp, ta posledni generace haldexu tam ma eletricky ovladanou spojku a je to sviznejsi nez starej mechanickej system (jeden paskvil za vsechny old haldexy - octavia scout).....
Proto to mate, ze to funguje a ne jako prahaldex co by se zadnima sotva parkrat pocuknul.

Audi si dava bacha a nikde to neprezentuje jako haldex, vsude pise svoje "quattro". Ale Q5, 7, vsechny ho maji :OK:
manek100
Přispěvatel

Neber to nijak špatně, ale mohl bys poslat nějaký zdroj, odkud tuto informaci mas? Ať hledám, jak hledám, tak se mi nic o haldexu mimo A3/TT nedaří najít. Jinak na tom videu je napsáno, ze esp je vypnuto (nevím jak moc reálně se nechá vypnout). A přiznám se, ze rychlý rozjezd s haldexem na ledě jsem nikdy zvenku auta neviděl, ale při pomalém rozjezdu třeba na trávě do kopce je krásně vidět, jak autu klouzne předek a až za okamžik se připojí zadek (haldex myslím 4. Generace, proste to, co používají novější skodovky)
Mira
Veterán fóra

Tak tak. Jak pises. Pri pomalym rozjezdu je to patrny jak rikas. 4 generace je este mechanicka, proto to zpozdeni. Pata ma uz elektronickou spojku - je to sviznejsi, ale stale haldex.

Nemuzes to najit proto, ze to nikde neuvadi. Uz jsem ti to psal. Ja mam tuhle informaci od produktovyho managera Volva z nakyho skoleni, kdyz se vratil namotivovanej ze svedska z brifinku k faceliftovanym XC60, ktery tam pouzivaj ten paty generace, puvodni model ctvrty ciste mechanicky.

V materialech se pise quattro, ale je to obchodni znacka nez oznaceni technologie. Je este moznost ze ten patent nejak prevzali pripadne pouzili nejaky svoje reseni, ze si troufaj tomu haldex nerikat, ale je tam. Pripojovaci zadek az na zaklade prokluzu predku.

Zalezi jak je mechanicky vyreseny snimani ESP, jakej uhel pootoceni kola to potrebuje, ale snadno nastavis pri seslapnuti plynu okamzity zapojeni vsech kol a dalsi reseni situace az podle udaju z esp, cili jednoduse docilis efektu na videu (predek se netoci a zadek jako divej), cimz ocuras starej haldex kterej by to rozjel jen predkem a nepoznal by, ze je zadek na ledu. Cili dobre naprogramovany esp spolu s elektronickym haldexem zvenku proste nepoznas...

Myslis, ze by se audi tak prodavala, kdyby misto zvucneho quattro pouzivalo pojem haldex? Pane, to tam ma tamhleta vochcavka taky :-D .... Kdepak, to je jen obchodni slogan, cely quattro. Taky me to zarazilo ale pak jsem to slysel nezavisle zas na skoleni merglu, kde opevovali ctyri matice (4matic) ze je to stala 4x4 a kam se sere zbytek sveta..
Mira
Veterán fóra

Obrázek

:-D sem ti chtel ukazovat tohle, je tam pekne videt i ten elektromotor, to je haldex paty generace, a vono je to zrovna TT :-D

Vocihnu este naky vobrazky, uvidime. Ale jak rikam, bude to schovany a bude to treba mit svy reseni, ale to je jako kdy prides na namesti ze strany od radnice nebo ze strany od cerny veze - furt skoncis na namesti, rozumis...

Zkratka stalej pohon jako bylo quattro tady uz tam neni...

Obrázek
Mira
Veterán fóra

Hele, podiv. Jiny obrazky nez takovyhle schematka k dispozici nejsou. A kdyz na to kouknes, tak sorry, muze bejt schovanej uz v tom prostrednim difu, jsou tam nejaky svisly carky na tej hrideli a kdyz to takhle namalujes a nedas k tomu caru s napisem haldex tak svet vi hovno. Muze bejt tam, muze bejt i pred zadnim difem, mista tri prdele kam to schovat a z takovych nakresu vykoukas stejne kulovy. Stejne tam musi bejt elektronika a nejakej rozdelovac sil, ve finale to dela stejny veci na stejnym principu jako haldex jen tomu budem rikat teda quattro :-D ... Protoze kdybys chtel ciste mechanicky rozdelovat vykon leva/prava potazmo do toho este predek/zadek tak jak jinak to udelas, nez bud pres brzdy (jako defender "uzaverku") nebo pres nejakou spojku... Ehm... Jak ze se rika spojce mezi napravama... Aaa, uz to mam, haldex :-D

Obrázek
Mira
Veterán fóra

Mimochodem.. Neni naaaaaaaaahodou haldex koncernovej patent?
manek100
Přispěvatel

Nerikej mi, ze pokud tam je haldex, tak to jeste nikdo nerozebral a nenapsal na internet. Vsude se uvadi mezinapravovy diferencial torsen (neco samosvorneho se snekovymi prevody, do toho moc nevidim). Jinak haldex je svedsky vynalez, nevim jak ted, ale drive to dokonce nevyrabel ani koncern ale nejaka svedska firma.

Leva/prava se da rozdelovat treba elektrohydraulicky (nova octavka RS). Predek/zadek u torsenu je rozdelovan nejaky pribrzdovanim, ale ne kol, ale primo diferencialu. Jinak pochybuju, ze by to davali pred zadni diff - to by museli tahat ten vykon dozadu, tam to delit a posilat zpatky dopredu - tezke a neefektivni reseni.
Mira
Veterán fóra

Koukam na to. No mas pravdu ze to nevypada na vosizeny reseni, nasel jsem obrazky tech divokejch diferaku, takovej hezkej kus inzenyrstvi,

Obrázek

takhle vazne haldex nevypada.

Ovsem audi je "navonena bida", to jest prosim originalni nemecka prezdiva.

Pockej, zavolam tomu produktovymu z Volva kde to vzal :-D du vyhrabat vizitku :HOPS:
wolff
Píšu strašně moc!

koukám bifi že jsi mně předběhl s prodejem market-f19/p-oshkosh-hemmt-6x6-t15117.html tak já ho asi prodávat nebudu :-p :-p
Mira
Veterán fóra

Predbehl. Kdyz zainzerujes taky, sirsi nabidka bude ubijet cenu :-D musis pockat. Nebo ho od bifone kup.

Zpět na „Jihočeský "Ortolez"“