eos
Častý přispěvatel

minotaur píše:Pánové, prosím bez těch jízlivostí, ať se tu něčeho dobereme pokud možno bez přetlačování. Děkuji.
Na Venomu jsem jeden čas jezdil starou MD36 s 55z. motorem a MG946 + pár světýlek. Šlapalo to spolehlivě. Nicméně to ale vypadá, že by u nové řady mohl být nějaký problém s BECem, možná příliš striktní meze nastavení ochrany, co já vím... Problém s nízkou teplotou taky řešil nový firmware.

Jo, ale bohužel to může být kontraproduktivní. Podle toho, co tu nastiňoval Bořík, to má celkem sofistikovaný kombinovaný systém ochran, včetně aktivního vyhodnocování elektrických i tepelných provozních podmínek. Ty tam ale k něčemu jsou, nějak navržené a nastavené, možná upgradované podle ohlasů z praxe, ale to nic nezmění na faktických výkonových parametrech.
To je snad v módě jen u nás, koupit jako náhradu velkosériově vyráběného 100A reglu s bytelnym chladičem tuzemskej, o polovinu menší, 56A, zavařenej ve šprcce, jen proto, že na mě mluví česky a je o třetinu levnější. Taky jsem to udělal, ale jen kvůli spokojenosti s MD36 ..
rtomecek
Nově příchozí
Kontaktovat uživatele: WWW

On to zase neni uplne az tak spatnej regl. Ten 56A uz dostacuje i vykonem, aspon teda do expedic. Do Wraitha uz jsem musel koupit 90A. Nastavovani ma celkem promakany, to se mi libi. Nic to ale nemeni na tom, ze BEC je slaby. At je to cimkoliv, treba moc citlivou ochranou, to je mi uplne fuk. A co mi taky hodne vadilo, je postup vyrobce pri reklamaci. Za to ale nemuze samotnej regl, spis jeho vyrobce. To je hlavni duvod, proc jsem koupil Tekina!
Hodne problemu si lidi zpusobi sami, ze koupi slabej regl. Pak se stava, ze odchazi, treba pri tech brzdach.
Na stranu druhou - za 2T mam 90A regl a vodotesnej, s plnou podporou lipo. Ruku na srdce, takovych reglu tu moc neni. A schvalne nemluvim o zaruce, ta je o nicem...
Traxxas E-Revo VXL, Axial Wraith, Axial SCX10
www.mojemodely.cz, CalcRC
Borik
Píšu hodně

Opět narážíme na stejný problém: DSYS je UNIVERZÁLNÍ regulátor a jeho BEC svým výkonem odpovídá drtivé většině použití jak v letadlech, tak i lodích a autíčkách. Pokud si někdo použije servo s velkým odběrem, na který už vnitřní BEC nestačí, tak by si měl i pořídit externí silný BEC. Digitální silné servo ( tak zhruba od 10-12 kg a výš a to různě podle typu a výrobce ) si vezme při rozjezdu klidně i 8A ( špičkově, krátkodobě - změřeno ) a to ochrana regulátoru vyhodnotí jako chybu. Ochrana by se dala nastavit na vyšší zatížení, ale to pak by znamenalo víc spálených BECů, protože bohužel dost obecnou vlastností je věci přetěžovat a navěšovat na BEC další a další světýlka, houkačky, zvuky atd. Pak by stačil větší proudový náraz toho silného serva ( a hlavně při použití tříčlánku ) a BEC by byl v pr... a škody podstatně vyšší.
rtomecek
Nově příchozí

Mozna si asi nerozumime. Ja nenarazim na to, ze je DSYS univerzalni. Ja narazim na to, ze 3A DSYS neutahne ta sama serva, ktere utahnou regly s 2A BECem. Vubec neresim, jestli je 3A hodne nebo malo. Vubec neresim, jestli jsou serva dobra nebo nee. Jenom DSYS porovnavam s regulatorama, ktere maji slabsi BEC. Nic vic, nic min...
Borik
Píšu hodně

rtomecek píše:Mozna si asi nerozumime. Ja nenarazim na to, ze je DSYS univerzalni. Ja narazim na to, ze 3A DSYS neutahne ta sama serva, ktere utahnou regly s 2A BECem. Vubec neresim, jestli je 3A hodne nebo malo. Vubec neresim, jestli jsou serva dobra nebo nee. Jenom DSYS porovnavam s regulatorama, ktere maji slabsi BEC. Nic vic, nic min...

Je to jen otázka nastavení ochrany BECu před přetížením. Výrobce se jistí, aby nebylo zbytečně moc problémů - se spálenými BECy. Většina autíčkových speciálů je na 4-8 článků, DSYS na 12 a proto je třeba počítat s tím, že při vyšším napětí budou ztráty mnohem vyšší a proto je ta ochrana ( mimo jiné ) nastavena s vyšší rezervou.
Drtivé většině aplikací to vyhoví - proto ta poznámka o univerzálnosti. Komu to nestačí, měl by tedy sáhnout po speciálu, nebo aspoň si pořídit ten externí silný BEC
Naposledy upravil(a) Borik dne 19.07.2012 18:32, celkem upraveno 1 x.
rtomecek
Nově příchozí

S tim souhlasim. To ale nijak nevylucuje to, co rikam, ze? :)
Borik
Píšu hodně

Nene, Tvoje argumenty jsou naprosto v pořádku.
rakpavel
Častý přispěvatel

Já proti reglu jako takovému nemám vůbec nic, ale když mi tři serva neutáhne tak mi to štve. starý to zvládal, toto je děs a běs. a to pozor, bez jakýchkoliv světýlek atd!
Jeep Wrangler YJ home made absolutely, Tekin FXR
Axial SCX 10 Deadbolt
Futaba 4PK

bylo:
XR10 bj4v bwd FXR by Pavel
Toyota Tundra na SCX 10
SCX 10 Dingo
Axial wraith
Kyosho MP9e
minotaur
Veterán fóra

Borik píše:...Je to jen otázka nastavení ochrany BECu před přetížením. Výrobce se jistí, aby nebylo zbytečně moc problémů...

Takže jsem se víceméně nemýlil. Já se o tom zmínil jako o problému, viděno pohledem některých uživatelů. Takhle to "konzervativní" nastavení ochran chápu, univerzální regl musí vyhovět mnoha nárokům a není to asi jednoduchý vymyslet a nastavit podmínky.
Stejně si myslím, že je lepší jít cestou oddělení napájení - z BECu napájet přijímač a ostatní věci či moduly (světýlka, atd.) s nižší spotřebou, serva a další žravé věci pak z externího BECu nebo přímo z baterky, pokud to umožňují.
Michal Nováček - RC.305 - http://rc.305.cz
Borik
Píšu hodně

minotaur píše: .... Stejně si myslím, že je lepší jít cestou oddělení napájení - z BECu napájet přijímač a ostatní věci či moduly (světýlka, atd.) s nižší spotřebou, serva a další žravé věci pak z externího BECu nebo přímo z baterky, pokud to umožňují.

Ano, toto je myslím správný pohled na věc. I výrobce doporučuje napájet další spotřebiče přímo z baterky. Rozhodně se BECu uleví a nebude tolik hřát. V drtivé většině případů - i u letadel, kde je i 5 serv, s tím problémy nejsou, protože se používají serva mnohem slabší, bez velkých proudových špiček při rozjezdech. Výrobce měřil několik silných serv ( např. Blue Bird BMS 616 DMG+HS se špičkovým odběrem 2.7A, BMS 660 DMG+HS a 3.0A a TowerPro MG996 se špičkou 8A ! ) a až na to výše zmíněné TowerPro problémy nebyly. Možná je to daň za méně kvalitní levné servo nebo byl toto zrovna nepovedený kousek, ale každopádně je dobré uvažovat o tom externím BECU - zvlášť, když se ještě navíc využívají světla, navijáky a další doplňky, které nemusí být až tak žravé, ale v součtu už něco znamenají.
A jedna příjemnější zpráva: další verze SW budou mírně upraveny tak, aby byl větší rozdíl v pojistce při napájení dvoučlánkem a nebo tří- až čtyř- článkem. Nebude to nic zásadního a taková serva, co vytáhnou špičky nad 8A budou mít problémy i nadále, nicméně do těch 5-6A ( jen pulzy, ne trvalý odběr - ten zůstane na těch 3A !! ) by se to mělo zlepšit.
rtomecek
Nově příchozí

Ja mam na vec jiny nazor. Nevidim duvod nevyuzivat interni BEC reglu, od toho tam je. Externi BEC beru jako reseni v pripade, ze to BEC v regulatoru nezvladne. To by pak rovnou mohli prodavat regly bez BECu a byl by klid. Externi BEC je urcite dobra vec, ale u me doma je to az to posledni reseni, kdyz vse ostatni selze. Nejde ani tak o penize. Jde mi o to, ze nemam rad "zbytecnou" elektroniku v modelu. Pokud to vse maka, nebudu preci hned kupovat externi BEC. Ale tohle je vec nazoru a osobniho pristupu kazdeho z nas...
rakpavel
Častý přispěvatel

No já zkoušel sanwu, savox a Hitec okolo 13 kg a neutáhlo to ani jedno.
Jeep Wrangler YJ home made absolutely, Tekin FXR
Axial SCX 10 Deadbolt
Futaba 4PK

bylo:
XR10 bj4v bwd FXR by Pavel
Toyota Tundra na SCX 10
SCX 10 Dingo
Axial wraith
Kyosho MP9e
Borik
Píšu hodně

rtomecek píše:Ja mam na vec jiny nazor. Nevidim duvod nevyuzivat interni BEC reglu, od toho tam je. Externi BEC beru jako reseni v pripade, ze to BEC v regulatoru nezvladne. To by pak rovnou mohli prodavat regly bez BECu a byl by klid. Externi BEC je urcite dobra vec, ale u me doma je to az to posledni reseni, kdyz vse ostatni selze. Nejde ani tak o penize. Jde mi o to, ze nemam rad "zbytecnou" elektroniku v modelu. Pokud to vse maka, nebudu preci hned kupovat externi BEC. Ale tohle je vec nazoru a osobniho pristupu kazdeho z nas...

Já myslím, že je to v podstatě stejný názor - také nevidím důvod používat zbytečně další přídavnou elektroniku, když už je součástí regulátoru. A ono to tak v 99% případů funguje. Ale když někdo použije tak silné a hlavně žravé servo, není pak zbytí a ten externí BEC je nutnost. Dal by se pochopitelně udělat silnější BEC, ale na druhou stranu proč 99 lidem ze sta zvyšovat cenu za regulátor ? Kvůli tomu jednomu případu ? Nepřipadá mi to moc rozumné.
rtomecek
Nově příchozí

No ono to zaprve neni jeden pripad ze sta, je jich podstatne vic. A zadruhe, neni to o sile BECu, ale o podivne nastavenych ochranach. Podivne = velmi striktne nastaveny. Tak striktne, ze ma DSYS nejslabsi BEC ze vsech reglu, co mi prosly rukama. Udaje na papire vypadaji moc hezky, praxe je bohuzel jina. Pouzivam kvalitni znackova serva i obycejny ciny. Neni to jenom o tom, ze by vsechny zraly...
Borik
Píšu hodně

rtomecek píše:No ono to zaprve neni jeden pripad ze sta, je jich podstatne vic. A zadruhe, neni to o sile BECu, ale o podivne nastavenych ochranach. Podivne = velmi striktne nastaveny. Tak striktne, ze ma DSYS nejslabsi BEC ze vsech reglu, co mi prosly rukama. Udaje na papire vypadaji moc hezky, praxe je bohuzel jina. Pouzivam kvalitni znackova serva i obycejny ciny. Neni to jenom o tom, ze by vsechny zraly...

On to opravdu není jeden případ ze sta .... je to tak jeden případ z několika set. Je třeba brát v úvahu i letadla a lodě - a tam je to v pohodě. Ale to je celkem jedno, o to přece nejde. Že se výrobce jistí, aby byla rezerva ? To je jeho věc a asi k tomu má své důvody. Pokud se s tím někdo nedokáže smířit, tak si pochopitelně koupí jiný regulátor, se silnějším BECem a bude spokojený, ne ?

Zpět na „Pohony a regulátory“