kesi
Nově příchozí

Re: Začátečník-konzultace

Bandolik píše:No ono jde o tohle v Pajeru budeš mít regulátor s tamia konektorem ale velmi brzo zjistíš že neumí obsluhovat lipolky, že nemá brzdu v neutrálu ( auto ti s kopce ujede ) a že má brzdu a teprve pak couvá jinak je docela dobrej a jsou tu lidi co s ním jezdí a dělají neuvěřitelný kousky ja ho vyměnil. Takže být tebou udělám si redukci mezi baterku a ten tamia konektor a pokud zjistíš, že ti ten regulátor nevyhovuje koupiš si jiný a předělat konektor pokud by nebyl stejný jako na baterce ( což skoro jistě bude ) je otázkou několika minut a ber to tak že pul práce už budeš mít hotovo :-D on je problém v tom že se výrobci baterek a ostatních věcí nějak nedomluvili a tak tam davá každy co ho napadne.
Jo to je redukce ale přijde mi drahá konektory koupiš do 40kč takže dávat 30kaček za to že to někdo zaletoval když si to mužeš udělat sám .

Já jsem asi úplně blbej, prosím tě, napiš mi, co mám koupit a co do čeho napasovat - prostě postup pro idiota. Klidně i fotku, obrázek je kolikrát lepší, jak tisíc slov. Moc a moc díky, nějak mě to komplikujete. :P

Až bude čas, klidně zítra. :wink:
Vaterra Ford F-100 Ascender 4WD
Pedro
Píšu hodně
Kontaktovat uživatele: WWW

Počítám, že už jsi pročetl celý forum takže víš o spoustě eventualit co se nabízejí. Mimo jiné nepořizovat CCčko a ladit ho a pořídit rovnou axíka. :wink:

K baterkám...konektory sjednoť hned na začátku. Vykašli se na nějaký redukce a všelijaký dočasný řešení. Není to tak hrozný a máš to za chvíli hotový. Konektory vezmi XT60. To je v tuhle chvíli asi to nejlepší řešení. Bacha akorát u lipolek ať je nezkratuješ, tzn. střihnout nejdřív jeden drát, zaletovat, pak střihnout druhej a naletovat. Nikdy NESTŘÍHEJ oba najednou.

Origo regl-nevím co tam je teď za verzi-starej sice papírově lipo neumí, ale Droxa to tak jezdí už nějakej ten pátek a bez problémů. Nová verze už snad umí lipo automaticky.

Rozdíl mezi RC soupravou - origo je nějaká 27 (nebo 40) jestli se nemýlím. DX3C je 2,4 a navíc tříkanál - takže určitě spíš tu.
CC-01 Pajero - Dsys 56,Nowak 55T,TowerPro MG995
SCX-10 Forďák obytňák, Dsys 46, 35T, TowerPro MG996
2.4 Ghz
kesi
Nově příchozí

Musím zde veřejně poděkovat uživ. Pedro a Bandolik, protože co ti museli v posledních dnes zkusit (v SZ)… a stejně to k ničemu nebylo. :mrgreen:
Vaterra Ford F-100 Ascender 4WD
Matezz
Častý přispěvatel

Tak to je pro všechny ostatní potencionální rádce velmi motivační :? :mrgreen:
Axial SCX10 Dingo - Park Ranger

http://matezz.rajce.idnes.cz/Axial_SCX10_Dingo
niio
Nově příchozí

snazil som sa zapojit dve cervene, styri biele a dve zlte 5mm led. 6V som tahal s prijimaca z AUX, kde som na plus zapojil 200ohmovy odpor. ale nech som to zapajal za tym odporom, ci uz do serie , paralelne alebo kazdu zvlast. tak nikdy nesvietili normalne.
ked som dal do serie alebo paralelne, tak kazdou pripojenou ledkou sa znizoval ich jas.
ked som ich zapojil kazdu zvlast, pricom plus a minus som tahal z AUX a tam sa vsetky zapojenia stretavali, tak svietila vzdy len jedna (ta s celkovym najnizsim odporom).
ked sa nad tym logicky zamyslam, tak ked to zapojim do serie, tak by mali vsetky svietit takym istym jasom, ako keby bola zapojena iba jedna. kde sa stala chyba?
salvatore
Veterán fóra

Hele i kdyby si měl jednu LED - s napájecím napětím 3,5V a proud 20mA, tak při šesti voltech je hodnota předřadného odporu 125ohmů. Takže ten odpor 200ohmů je nesmysl.

Víš na kolik voltů jsou ty LED?
niio
Nově příchozí

no prisiel som do gme.sk predajne a hovorim, ze chcem ledky a odpor a vstupne napatie je 6V a typek hovori: kolko je 4:0,02? ze vraj 200, tak mi dal nejake odpory asi 200ohm teda.
ono jedna ledka s tym odporom svieti fajn a asi som to mal zle zapojene, treba to dat paralelne a odpor zaradit pre kazdu ledku na jej minus nohu. ja som bachol jeden odpor na plus 6V a za ten odpor som chcel tie ledky paralelne zapojit....
edit: zapojim to podla http://led.linear1.org/led.wiz , este musim zistit parametre diod a co za odpory to mam :lol:

takze chcem zapojit tieto 4 ledky:
http://www.gme.sk/led-kulate-pouzdro/le ... -p518-091/
potom tieto dve:
http://www.gme.sk/led-kulate-pouzdro/le ... -p511-734/
a tiez tieto dve:
http://www.gme.sk/led-kulate-pouzdro/le ... -p511-750/

odpory mam modre, cervene pasiky na kraji a v strede tri cierne. podla vsetkeho by to malo byt 150 ohm....
salvatore
Veterán fóra

Ty bílý bych dal dvě a dvě do série za sebou bez odporu. Nebo jenom nějakej hodně malej. A ty ostatní dej paralelně dvě a dvě taky, ale dej před ně - dohromady před obě jeden ten odpor. Bude to svítit myslím docela v pohodě.
manek100
Přispěvatel

Akorát bych upřesnil - ledky bez odporu nezapojuj, pokud budes zapojovat dve bile do serie, dej pred ne aspon 10ohm odpor.
niio
Nově příchozí

Dal som dve žlté paralelne s modrým odporom pred ne, ale svietia veľmi slabo, cez deň to ani nie je vidieť. Bez odporu svietia lepšie. Skusal som ich premerat a ked zapojim jednu žltú priamo na 6 V tak som nameral 20mA a cca 3V na nozickach. Tie biele mam zapojiť dve a dve paralelne a tieto pary dať do serie?
salvatore
Veterán fóra

manek100 píše:Akorát bych upřesnil - ledky bez odporu nezapojuj, pokud budes zapojovat dve bile do serie, dej pred ne aspon 10ohm odpor.

Proč ne?

NIIO: Hele mě se to nějak nezdá. Neuraž se, nebo to neber nějak blbě, ale máme jasno co je paralelně a co do série?
Wendis
Veterán fóra

já jsem kupoval ledky a bylo mi řečeno že je jedna na 4volty,tak jsem je píchnul do serie po dvou a normálně jedu rovnou z baterky a svítí to furt :-)
SCX10 HZJ 75 pickup
TRX4
Yokomo DPM
Yokomo YD2
Axial Yeti Score
niio
Nově příchozí

No paralelne som ich zapojil tak, že som ich zviazal nohami a pripojil na plus a mínus. Ale asi ich všetky zapojim s malým odporom samostatne :-) inac som bol dnes brodiť blato a 6200 lipolka vydržala 90min, potom som už cítil stratu výkonu.
salvatore
Veterán fóra

Hele ať v tom máme fakt jasno...

Zapojení do série:
Obrázek
U tohoto zapojení se sčítá napětí. Mám-li jednu LEDku na 3V, tak takhle do nich pustím 6V a je to OK...

Zapojení paralelně:
Obrázek
Takhle se sčítá odebíraný proud, ale napětí je stejné. Každopádně mám-li LED na 3V, musím do nich pustit 3V. Ale když budu počítat odpor, tak musím sečíst odebíraný proud.
6V (leze z příjímače) minus 3V (odběr LED) = 3V / 0,04A (odběr obou LED) - takže 3/0,04=75 - takže odpor 75 ohmů.

Například tady mám pět LED zapojených paralelně každá je až na 4,4V a napájený to je jednočlánkem Lion bez jakýhokoliv odporu...
Obrázek
Wendis
Veterán fóra

Jo to je přesně ono :-) mám ledky v žirafě po dvou v serii a pohoda,rovnou na baterku bez odporů :-)
SCX10 HZJ 75 pickup
TRX4
Yokomo DPM
Yokomo YD2
Axial Yeti Score

Zpět na „Modely pro expedice - obecné“