Přidám se k již staršímu příspěvku, řešícímu osvětlení modelu. Mám názor, že každý správný model má svitit. Pro rozvody k jednotlivým světlům jsem hledal vhodné tenké vodiče, neboť ty která jsem viděl v některých modelech mi připadaly zbytečně silné. Nakonec jsem našel vhodné vodiče použité ve SCART kabelech. Je jich tam víc něž 20 v různých barvách. Při instalaci ve vlastním modelu se snažím o nějaké uspořádání vodičů, tak aby výsledek nevypadal jako "vrabčí hnízdo, jako jsem viděl u některých modelů. Pro ovládání používám spínač osvětlení BEL, který má 7 výstupů pro jednotlivé diody (2 x přední, 2 x brzdové a 2 x zpětné/couvací, 1 x majáček). Modul nevyžaduje žádný další kanál pro ovládání, stačí jej pouze napojit na některý volný výstup z přijímače (pouze napájení 5 V). Jedinou výtku k tomuto modulu jsem měl, že na základní (obrysové) osvětlení je třeba 2 x přední a 2 x zadní, modul má ale pouze 2 výstupy. Hledal jsem nějaké řešení jak na tyto 2 výstupy připojit potřebné 4 diody a na základě metody pokus/omyl jsem nakonec řešení našel. Nejdříve jsem zkusil připojení 2 diod paralelně, což nelze použít, neboť modul je stavěn na proud 20 mA, a 2 diody odebírají 40 mA a došlo by ke zničení modulu. Následně jsem zkusil zapojit diody seriově (2 x bílá přední a 2 x červená zadní) Toto se také neosvěčilo, protože bílé diody potřebují 2 x 3,5 V a výstup modulu je pouze 5 V. Takže poslení řešení, připojit ke každému výstupu vždy jednu bílou a jednu červenou v serii se již osvědčilo. Pomocí tohoto modulu je tedy ovládáno kompletní osvětlení zadní části modelu + tlumená přední světla. Pro ovládání dalších světel (přední, světelná rampa a pod) potom používám vícenásobný RC spínač a diody s předřadnými odpory napájené z pohonného šestičlánku. Světla na rampě mám rozdělena do dvou okruhů, samostatně 2 krajní + středové / zbývající 2, všechno ovládáno dálkově. Možná toto mé řešení někomu pomůže.

[/img]