badger píše:...Není třeba na intenzitě svitu vidět, když je baterka vybitější, vezmeš za plyn, a díky tomu poklesne napětí na baterce?...důvod proč jsem začal dávat všechny LEDky až za BEC a ideálně jiný než na kterém je servo řízení...
Štěpáne, máš pravdu, že jak bude klesat napětí na pohonném aku, budou LEDky svítit méně. Na druhou stranu, lipolky jsou velmi tvrdé (tedy měly by být...) a pokud jsou dobře zvolené (dostatečné C pro konkrétní aplikaci), pak se jejich napětí pohybuje blízko nominálního na cca 80% využitelné kapacity. Pokud vezmeš za plyn a napětí na lipolce klesne do "bezvědomí", je něco špatně. Na úrovni cca 6,5V ale budou pořád svítit dost slušně.
U tohohle konkrétního modulu pro bednu jsem vycházel z informací, co má za výbavu, co a jak zapojené a na počátku se tuším mluvilo i o samostatné baterce pro svícení. Takže jsem to udělal takhle s tím, že si to připojí přímo na pohonnou baterku. Modul je akorát na cestě k bednovi. Kdyby se mu něco nepozdávalo, ve štychu ho nenechám. Stejně jako, když mi poslal origo LEDky pro jeho rampu, který byly jednak oranžový, druhak pořádně svítily až při 20V, raději jsem mu udělal nový.
woyta píše:...Protoze to jen prachobycejnej vypinac s napevno pripajenyma odporama a diodama. Modul je od slova modularita. Nikde navidim zadnej konektor pro pripojeni ci odpojeni neceho dalsiho...
Termín světelný modul v RC modelech jsem já nezavedl, to se používalo již dávno přede mnou. Svazovat termín modul jen s tím, jestli to má nebo nemá konektor nebo možnost připojení něčeho dalšího je dle mého nesmysl (třeba můj modul jeden konektor má 8) ...) Vidím to podobně jako Ming - (nejen) RC auto se skládá z mnoha dílčích elektronických částí, které jsou modulární v tom, že používají pro zajištění správné funkce jisté úrovně napětí, jisté řídící protokoly, atd. a pro spojení jisté typy konektorů. Stačí se také podívat po netu, pro co vše se v elektronice používá termín modul.
woyta píše:...Plytvat tistakem na tohle mi prijde drahe a zbytecne. A netaham ke kazde diode dvoulinku ze stredu...
To je věc přístupu. Ty to děláš jinak, já to dělám jinak. A drahé to fakt není -
http://www.ebay.com/itm/10pcs-Solder-Finished-Prototype-PCB-For-5x7cm-Circuit-Board-Breadboard-DIY-B54U-/131154941853?ssPageName=ADME:X:RTQ:US:1123 - 10 ks předvrtaných cuprexkartových destiček 5x7cm za cca 32,- Kč i s dopravou... při troše opatrnosti se to dá stříhat nebo štípat, je to halt křehčí materiál. A docela mne překvapilo, jak tam měď drží.
Na vypínače to jinak než s destičkou udělat nešlo. Jsou malý, nemají svoje úchyty a bedna to nějak potřebuje přichytit, asi ke střeše. I to tahání dvoulinky ke každé LED není samoúčelné - kastli máš akorát na pár fotkách, nemáš ji v ruce, nevíš, co tam ještě může být za zradu. Na protažení jedné LED někam pak nepotřebuješ přemýšlet, jestli to přímé (ne přes "centrálu") propojení s další LEDkou vystačí, nebude se to někde s něčím motat, atd. Když to děláš na svojí kastli doma, tak pochopitelně to uděláš na míru. Ale posílat někam kastli je o držku, to raději přidat na kabelech a délce.
ming píše:minotaur píše:...minotaur píše: ti, kterým jsem podobný modul zatím dělal, žádné chyby hledat nebudou, ale rovnou půjdou na mně.
...Ale pokud to někdo samodomo bastlí v kuchyni.....
Ano. Taky píši u svých modulů, že je to ukázka, jak jsem to udělal já, nejde přece o nějaké dogma. Nemůžu to dělat nebo psát nějak úplně do detailů a blbovzdorně, to bych nemohl napsat vůbec nic. Pokud se někdo cítí a pustí se do toho, tak na vlastní odpovědnost - tím ale neříkám, že nepomůžu, když bude třeba a bude to v mých silách.