KOLAŠípová pneu a portálové nápravy - bez nich není V3S :wink:
Disky kol jsem překreslil a vytiskl. Zkušenosti z předchozího "obouvání" Hummeru H1 byly pozitivní.
Síla 2mm na stěně disku je dostatečná a materiál ABS odolává větru i dešti. A když se mu pomůže
"acetonovou" lázní, tak se pěkně slije, zarovná a zpevní. První pokusy:

S tím acetonem je to tak, že vytištěný model vkládám na skleněné podložce do hrnce, kde mám asi 1cm hladinu acetonu.
Přikryju pokličkou a opatrně zahřívám. Chce to fakt s citem, aby se aceton nezačal vařit, ale vytvářel páru, která model
na povrchu "naleptá". Po pár minutách (musí se to sledovat a odhanout) vypínám. Model na podložce vyjímám z hrnce
a nechávám bokem vyschnout a vytvrdnout. Tady
pozor ... jak na to šáhnete brzy, počítejte s tím, že se to zbortí v ruce.
Když to v té páře necháte dlouho, rozleptá se to, detaily zmizí a můžete to vyhodit.
NÁPRAVYNápravy překresleny ve 3D podle plánů reál auta. Chtěl jsem docílit co nejlepší věrnosti, ale někde holt musela maketovost ustoupit "masu".
V přesném měřítku totiž síla stěny v náprave, "hrušce" a portálech vycházela na necelý milimetr a to by fakt z plastu nedrželo :-/
Ano, bylo by hezké je mít kovové, ale 3D frézováním prozatím nevládnu tak snad někdy 8)
První pokusy s nápravou dopadly relativně dobře. ABS se jeví jako vcelku odolný materiál, jen při tisku větších dílů je to "nezmar".
Teplotní roztažnost tady funguje pekelně a protože nápravy mají na délku kolem 14-ti cm, tak se to zvedalo a kroutilo, že jsem se nestačil divit :evil:
Zásadní podmínkou bylo mít dobře rozehřátou tiskovou plochu. Minimálně na 100°C i víc. Průšvih ale je, když zjistíte, že vaše skvělá vyřívaná
podložka nehřeje po celé ploše rovnoměrně. Dále to musí být uzavřené v bedně, aby na to nešel průvan a prakticky téměř
vůbec neofukovat. O naladění průtoku plastu tryskou nemluvím. O tom by se dala napsat knížka :mrgreen:

Jinak ty pravidelné "vlnky" na povrchu byly způsobeny "kvedlající" Z-osou tiskárny. To je daň za nízkou pořizovací cenu
v podobě nepřesných vodících tyčí, křivých zavitovek a hlavně čínských lineárních ložisek s neskutečnou vůlí.
Postupně jsem to všelijakými úpravami dostal do snesitelných mezí, ale je to stále boj :wink:

První pokusy portálů vypadaly v rámci možností. Ještě se to časem dolaďovalo. Vše je uloženo v ložiskách a ty
v tom plastu občas plavaly. Takže se vymezovaly vůle, přidávala hmota na stěnách a řešil jsem i převody.
První výtisky ozubených koleček se jevily dobře, ale první metry jízdy daly jasný signál, že tudy cesta nepovede :?

Takhle to pak dopadalo. Kolečka o průměru cca 11mm při modulu 0.6 nevydržela to zatížení. Zuby nepraskaly,
ale v podstatě se užvejkaly. Nebo se kolečko "louplo" vejpůl protože se zajišťovací kolík v tištěném plastu protočil.
Řešil jsem samozřejmě kovovou variantu, ale o tom později.
PneumatikyAsi jeden z největších oříšků pro všechny, kteří se o Vejtru kdy snažili. Ta guma je prostě tak atypická, že to nikdo nevyrábí a neprodává.....zatím.
Takže jsem si vzal do hlavy, že prostě budou a basta :wink: Jenže.... jak .... a z čeho ... ?
To "jak" trvalo asi měsíc. Pneumatiku ve 3D jsem kreslil poprvé (jako všechno ostatní) a protože normálně pracuju tak byl čas jen po večerech.
moje 3D

porovnání s originálem

Nejdříve jsem vytiskl půlky kola a zkoušel odlít formu ze silikonu. Výtisky byly asi čtyři. Občas se to prostě nedařilo.

To se více méně povedlo, pak ale přišlo zklamání.
Nedostatek zkušeností + neznalost = roztrhaná nepoužitelná guma :cry:
Takže poladit tiskárnu a zkusit obrácený postup. Nakreslil a vytiskl jsem formu, sehnal nový materiál a ejhle, následoval obstojný výsledek

Mělo to jednu malou vadu na kráse. Materiál vyhovoval kvalitou a vlastnostmi, ale barva jaksi nebyla to pravé ořechové....
Po rozbalení první složky jsem narazil nečekaně na světle modrou. Tu jsem "umlátil" pigmentem do černo-modra,
ale když jsem otevřel tu druhou složku, myslel jsem, že mě trefí.... BÍLÁ :roll: ....výsledek, tmavší modrá...

Zkoušel jsem to nastříkat barvou na kůži, ale nastříkej silikonový kaučuk sprejem......naivní marná snaha