Vela z vas 3d tlac neuznava. Ze to uz nie je prava modelarcina.
Ja osobne nesuhlasim. Je to len dalsi nastroj s ktorym sa treba vediet naucit robit.
Nedostatok casu postihol vsetkych modelarov a ak nechceme odkladat tento konicek na dochodok, snazime sa si pomoct ako vieme.
mne takou pomocou je prave 3dtlaciaren. Som vyrazne obmedzeny priestorom kde sa mozem venovat stavbe karoserie, pozna to kazdy kto byva v panelakovom byte.
Tak najskor predloha a dake info k nej -
Vyrobca: International Harvester Company
Model: Paystar 5000
doba vyroby:1972-1986
njn, snowrunner

Preflaknuty zaciatok - chladicom zacina kazdy

ukazka vykresov

Je to mensi nakladiak ako Pacific, akurat som musel rozsirit blatniky, pretoze na 2,2" by original vyzeral ako prisera z bazin

A pre zlepsenie predneho najazdove uhlu, som prekopal aj tvar prednej masky. Prijorita bola zlepsienie prejazdnosti oproti Pacifiku.
V tomto ohlade najlepsie riesene offnakladiaky maju anglicania. V principe to iste ako pri defoch. Poprosim porovnavacky kvalit nakladiakov roznych krajin sem netahajte.

priznavam, ze kabina je pouzita z Pacifiku, len upravene rozmery, nech setrim cas pocas kreslenia.

Kabina je tlacena zo 6 dielov + doplnky

kazdemu sa paci nieco ine. Mne sa pacia prave nakladiaky co maju motor pred kabinou

podvozok TRX6

pre ilustraciu som si skusil model v pc hodit do farby, rozmyslal som nad farebnou schemou. V Snowrunnery maju Paystar inu farebnu schemu.

V CAD programe nakreslite cokolvek, len ked to date tlacit, tak odrazu zistite, ze ste obmedzeny technologiou. Tu na fotke je krasne vidiet napis na boku krytu motora Paystar 5000, realita bola taka, ze islo o velkost pisma pod hrubku 0,5mm, a tlaciaren to nezvladla.

som ale velmi rad, ze klucovy napis nad chladicom sa vydaril perfekne

zaber na pravu stranu kabiny, kde je vzduchovy filter, opticky sa mi filtre na Pacifiku pacili viac.
Naraznik v originale bol o dost inaksi, len sa tahal privelmi dopredu a znizoval nabehovy uhol. toto je improvizacia aby bol tesne pri kolesach a dostatocne masivny, aby odolal narazom ktore absolvuje v terene. Tie 2 zapustene stvorce su predpriprava na oka pre sekle.

A postupne sa to skladalo dokopy. Ta banda okolo aspon dokresluje fotky.

pomalicky zacina byt vytlacene vsetko...

A zvycajne je toto ta cast, kedy sa karoseria zabali a posle novemu majitelovi

v tomto pripade som ale pokracoval osadenim na podvozok a nastavovanym uchytov karoserie aby sedeli na svojich miestach.

cast kde sa brusilo odfotenu nemam, aby som nezaspinil mobil. Bolo toho dost.
Ide o jednu z najdolezitejsich casti vyroby pri 3d tlaci. Upravit finalny povrch tak aby nebolo vidiet tlacove vrstvy.
Samotne fabenie pozostavalo z viacero vrstiev:
1. cierna syntetika
2.dopravna zlta syntetika
nasledne to umele zostarnutie a spinavost
3. akrylova "olejova"farba cim som upatlal vsetko

4.akrylova "biela" drybrushom vytiahnute linie osuchania + to sposobi vyblednutie povodnej farby ako keby UVckom.
5. matny lak na uzavretie povrchu farieb.
Takyto "nater" sa opravuje pekne blbo.

kombinovat farby nielen roznych vyrobcov, ale z roznych chemikalii (synteticke vs vodourieditelne) je zarabanie si na pruser.
Mne to zatial vychadza tak, ze tenke vrstvy a vzdy to nechat dlhsie preschnut. Zalezi aj od odtiena farby.
najhorsie su kriklave farby, tie sa musia nanasat vo viacerych vrstvach, a preto aj najdlhsie schnu.(kludne aj tyzden-alebo dva)
dorobene blatniky pod valnik

Ta "dopravna zlta" farba kricala poriadne. Paraboly na svetla som nekupoval podla vykonu, ale aby mi velkostou parabol sadli k modelu.

A vidite spravne v kazdej parabole je 12 lediek, vykon cinan neuvadzal.

moja oblubena cast - vsetko zamazat olejovou farbou- ide len o ten efekt, inak je to akrylatova farba.

farbenie hotovo, cas nahodit okna...a svetla...

ta cervena bedna na korbe s napisom autoparts sluzi na ulozenie baterie(na extra rychlu vymenu, bez nutnosti rozmontovat karoseriu)

Emmett Brown robi elektriku, to dopadne....

a "vypalovak oci" v akcii. V noci je to ppc

A stav ked uz to vyzera ako skutocne auto

Na zaver:
Dufam, ze sa fotky pacili. Ja som si stavbu patricne uzil. Figurky co sadnu scalovo k autu davaju tym fotkam uplne iny rozmer.