jobik píše:To jako normál strčit do trouby jo ? :mrgreen: ale jak to tam tvarovat když to bude v ní to se pak jako samo natvaruje z rovné desky ? Jestli jo tak to je dobrýýý :lol:
cores píše:To je právě otázka.Pshčko se při vychladnutí trochen kroutí,takže bych tipnul to nahřát v troubě,vyndat v rukavicích,natáhnout na kopejtko a držet dokud to nevychladne.
Teda si tak nějak myslím............. :|
Vedle V Leeho foru se to řešilo....mám malinkou zkušenost s tím. Tak poradím:
Oba máte pravdu. A moje zkušenost:
-Uříznout větší kus PSH než je potřeba na ten konkrétní díl. Opravdu raději nešetřit a vzít o dost větší kus. Dva důvody: PSH se v troubě smrskne. Co jsem zkoušel tak o cca 10% (spíš víc). A druhý důvod - při tvarování je potřeba to mít za co chytit .
-roztopit troubu a do horký trouby vložit kopyto s přiloženým PSH.
-nechat přiměřený čas. cca 5min, záleží jak moc je trouba rozpálená. Když je pak PSH rozehřátý stačí méně. Rozhodně průběžně kontrolovat
-po těch cca 5min si plát PSH lehne na kopyto. Ale záleží jak je kopyto složitý. Pokud je "2D" - např. dveře, jednoduchý oblouk - tak si v podstatě lehne samo a stačí jen lehce dohnat detaily.
Pokud je "3D" - střecha , haubna... - je potřeba to na to kopyto natáhnout.
-z trouby vyndat VŽDY v rukavicích a stejně tak i tvarovat. Je to docela dost rozpálený tak bacha.
-v rukavicích natáhnout nebo jen dohnat detaily a držet dokud nevychladne. Chladne to celkem rychle, takže při natahování to chce rychlost.
-když se nepovede na poprvé, není problém to dát nahřát znovu a zkoušet druhý pokus. Při dalších pokusech se mi zdálo, že už se to tolik nesmrští.
Poté nechat pořádně vychladnout a oříznout nožem a ...hotovo.
Jak je PSH rozehřátý a tvaruje se to rukavicema, tak tam zůstávají otisky. Není problém je vybrousit případně zatmelit.
Zkoušel jsem takhle tvarovat 1mm PSH. Při tvorbě větších dílů mi to přišlo lepší než horkovzdušná pistole. Tou jsem to buď neprohřál nebo spálil. Trouba to prohřeje celkem rovnoměrně.
Snad to někomu pomůže. Případně nahoďte svoje zkušenosti.